Előfizetői tartalom

Mennyire jó a szennyvízből jósolni a koronavírus-járványt?

Portfolio
Hétről hétre közzéteszi a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírus szennyvízben mért koncentrációját. A széles körben elfogadott vélemény szerint a mutató változása több héttel előre jelezheti a járvány erősségében bekövetkező változásokat. Annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e, számos tényező nehezíti, elsősorban természetesen az, hogy nyilvános és alapos vizsgálat a témában még nem született. Most kezdetleges eszközökkel megpróbáltuk megvizsgálni, mire is lehetnek jók a szennyvízadatok. Röviden: a mérésekből kirajzolódó kép elég jól követi a koronavírus hullámait, de néhány furcsaság miatt előrejelzésre csak nagy bizonytalansággal használható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ működtet egy korai előrejelző rendszert, ami a szennyvízben mért koronavírus-koncentráción alapul. A mérések korán – már a betegség tüneteinek megjelenése előtt – képesek lehetnek jelezni a koronavírus jelenlétét a lakosság körében, ezért a hagyományos mutatóknál (tipikusan a leginkább figyelt napi regisztrált fertőzöttek számánál)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái