oltópont vakcina kórház egészségügy állami kórház
Gazdaság

A kórházak egész egyszerűen nem tudnak fizetni a beszállítóknak

Portfolio
A kórházak két hónap alatt hat havi adósságot halmoztak fel, januárban önmagában 11 milliárd forintnyit. Az intézmények nem fizetik ki a beszállítókat, ami miatt több cég nehéz helyzetbe került.

A magyar kórházi rendszert 4500 kis- és közepes vállalkozás látja el eszközökkel és szolgáltatásokkal, ebben az élelmiszer-ellátástól a komoly berendezésekig minden benne van. Ebből következik, hogy több tízezer család megélhetése függ a kórházi rendszer kifizetésétől - mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az ATV Startban.

A beszállítók két okból kifolyólag is nehéz helyzetben vannak az egészségügyi ellátórendszer jelenlegi állapotában.

  1. Az egészségügyi kormányzat többször is leállította az elektív, azaz halasztható műtéteket, amely miatt jelentős rendelésállomány-csökkenést szenvedtek el a beszállítók.
  2. Emellett a kórházak leállították a kifizetéseket.

Külön kiemelte a főtitkár, hogy januárban 11 milliárddal nőtt a kórházi adósság, ez is történelmi mértékű. A rendszer alulfinanszírozása megmaradt, a cégeknek pedig az életük függ attól, hogy megkapják a jogos követeléseiket.

A kórházigazgatók egyszerűen elmondják, hogy nem tudnak fizetni az orvostechnikai cégeknek - derült ki a műsorban.

Amikor újraindul a gazdaság és az egészségügyi intézményrendszer finanszírozását górcső alá veszi a kormány, akkor majd a felhalmozott adósságokat is rendezni kell – erről Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára beszélt az InfoRádiónak.

Tavaly év elején volt egy jelentős, 67 milliárdos adósságrendezés, amely a 2019 év végéről húzódott át. A Pénzügyminisztérium akkori közlése szerint nagyságrendileg 4500 beszállító irányába állt fönn valamilyen mértékű tartozás. A főtitkár megjegyezte, az érintettek nem minden esetben orvostechnikai beszállítók természetszerűleg, hanem minden olyan eszközt, árut és szolgáltatást biztosító cégek, jellemzően mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyek tevékenysége szükséges ahhoz, hogy az egész magyar kórházi intézményrendszer működni tudjon.

Az idei, február végi adósság 22 milliárd forint volt, tette hozzá Rásky László, aki szerint ez még nem olyan borzasztóan magas összeg, azonban nem elhanyagolható, hogy csak januárban 11 milliárddal nőtt az említett összeg, amihez februárban egy 3,5 milliárdos összeg csapódott, vagyis két hónap alatt összességében közel 14 milliárddal emelkedett a kórházak adóssága, miután 8 milliárd forint maradt még a tavalyi évről is.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arról is beszélt, hogy azok a vállalkozások mentek, illetve mennek csődbe, amelyek már a koronavírus-járvány előtt is bajban voltak.

Címlapkép: Oltóhely ajtaja Nagykanizsán, a Kanizsai Dorottya Kórházban, ahol pedagógusokat oltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával 2021. április 9-én. Forrás: MTI/Varga György

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány