traktor mezőgazdaság
Gazdaság

Drasztikusan fogynak a hazai agrárgazdaságok

Portfolio
A népesség növekedése és az étkezési szokások változása miatt a világ élelmiszer-termelésének 2050-re meg kell kétszereződnie. Ez jelentős terhet ró az agrárgazdaságokra, amelyekből Magyarországon egyre kevesebb van: míg 2010-ben mintegy 351 ezer ilyen gazdaság működött az országban, addig tavaly már csak 234 ezret számlált a KSH a 2020-as agrárcenzus előzetes eredményei alapján, amelyből az is kiderült, hogy gazdaságok által művelt több mint 4,8 millió hektár mezőgazdasági földterület nyolctizede szántó, kétharmaduk pedig növénytermesztéssel foglalkozik.

Az agrárgazdaságok fogyása megfelel az Európai Unióban is megfigyelhető tendenciának, miszerint 2010 és 2016 között – egyelőre eddig állnak rendelkezésre uniószintű adatok –

15 százalékkal csökkent a gazdaságok száma, elsősorban a kisebb gazdaságok hagytak fel tevékenységükkel

– emelte ki Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója a hivatal közleménye alapján.

Országszerte mintegy 234 ezer mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdaság részvételével tartott agrárcenzust 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal. A 10 évente ismétlődő mezőgazdasági összeírás célja, hogy teljes körűen felmérje a hazai gazdaságok szerkezetét, a mezőgazdaság aktuális helyzetét.

Az ágazatnak szembe kell néznie azokkal a nehézségekkel, amelyeket az éghajlatváltozás okoz a biológiai sokféleség, valamint a talaj- és a vízminőség tekintetében, továbbá a világpiac követelményeinek is meg kell felelnie.

Az állattenyésztés alacsonyabb jövedelmezősége, valamint az Európai Unió növénytermesztést preferáló agrárpolitikája egyaránt szerepet játszik abban, hogy az elmúlt 10 évben nőtt a növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok aránya

- mutat rá a KSH szakértője.

A KSH alapján a csökkenő tendencia elsősorban az állattartással foglalkozó gazdaságokat érintette: 2010-ben még 46 százalék volt az arányuk a gazdaságokon belül, 2020-ban már csak 25 százalék. Mindeközben a főként növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok aránya 41 százalékról 67 százalékra nőtt, a vegyes gazdaságoké pedig a 2010-es 13 százalékról 2020-ra 9 százalékra változott.

Szőlőtermesztéssel leginkább az idősek foglalkoznak

A mezőgazdasági területek több mint fele az 5–300 hektárral rendelkező közepes méretű gazdaságok használatában van, a szőlő- és gyümölcsterület közel háromnegyedét ezek a közepes méretű gazdaságok művelik.

A fiatalabb gazdálkodók a gyümölcstermesztéshez használnak nagyobb arányban területet, a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók pedig inkább az idősebbek közül kerülnek ki. A

hazai gyümölcsösök 31 százalékán termesztenek almát,

17 százalékán meggyet, a tizedén diót, ennél kisebb arányban pedig szilvát, kajszibarackot, bodzát és őszibarackot - erről számolt be a KSH.

Vegyesen teljesített az állattenyésztés

Az Európai Unió tagországai közül Magyarország az egyetlen, ahol 2010 óta minden évben nőtt a szarvasmarha-állomány - erre hívta fel a figyelmet Tóth Péter, hiszen

2020-ban mintegy 927 ezer szarvasmarhát írtak össze,

ez 31 százalékkal haladta meg a 2010-es állományt. Míg a marhaállomány kiemelkedő, addig a legutóbbi agrárcenzus óta a 2 millió 990 ezres sertés- és a 967 ezres juhállomány mérséklődött, csakúgy, mint az 1,7 millió egyedből álló lúd-, és a 2,5 milliós kacsaállomány (előbbi 38, utóbbi 46 százalékkal volt kisebb, mint 2010-ben). A tyúkállomány a 2010-es 34 milliós egyedszintről közel 30 milliósra csökkent 2020-ra.

Kevés a fiatal, de egyre képzettebbek

A magyar termőföld Európa legjobbja, amihez évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúra és birtokgondozás tartozik - ezt közel tíz éve mondta a 76. OMÉK megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök, aki Magyarországot mezőgazdasági országnak nevezte, továbbá hangsúlyozta, hogy

nem mondhatunk le arról, amihez a leginkább értünk.

A gazdaságok irányítóinak válaszaiból kiderül, hogy 55 százalékuk 40–64 éves, 35 százalékuk 65 éves vagy idősebb,

csak a gazdaságok 10 százalékát irányítják a fiatalabb generáció tagjai.

Az összeírás alapján a gazdaságokat irányítók végzettségét illetően elmondható, hogy a korábban jellemző

gyakorlati tapasztalatot egyre inkább felváltja valamilyen fokú mezőgazdasági végzettség.

Érdekesség, hogy a fiatalabb gazdaságirányítók körében már a gazdák fele rendelkezik valamilyen szakirányú képzettséggel, a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya pedig a legnagyobb, legalább 500 ezer euró termelési értékkel rendelkező gazdaságok esetében már 60 százalék.

A magyar agrárium sikeréhez és a vidék megerősödéséhez látszólag minden támogatást meg is adnak, ezt támasztják a rekordösszegű vidékfejlesztési források, emellett pedig felismerték a generációváltás elősegítésének fontosságát. Minderről korábban Nagy István agrárminiszter is beszélt a Portfolio-nak:

Szintén a KSH közölte korábban, hogy a hazai mezőgazdaság kibocsátása 2020-ban elérte a 2973 milliárd forintot, ebből 1733 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1026 milliárd forinttal az állattenyésztés részesedett. Előzetes adatok szerint a teljes mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág 3,5%-kal járult hozzá a GDP-hez.

Címlapkép forrása: Getty Images

Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Generációváltás

Új tulajdonost kap két meghatározó hazai konzervgyártó

Lendületet kaphat egy tradicionális iparág a Hiventures támogatásával.

Öt év múlva rá sem fogunk ismerni a vidékre - Interjú Nagy István agrárminiszterrel

Nem egyszerű lavírozni a zöld, az üzleti és a megtérülési célok között.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Procida Olaszország sziget