iskola járvány fertőtlenítés koronavírus újranyitás
Gazdaság

Kemenesi Gábor: A járvány igenis megállítható korlátozásokkal

Portfolio
A járvány igenis megállítható korlátozásokkal, amennyiben az megfelelő diagnosztikai és járványügyi háttérrel párosul (kiemelt tekintettel a tesztelés, kontaktkutatás és izolálás hármasára) - írta legutóbbi bejegyzésében Kemenesi Gábor biológus. A víruskutató arra is felhívta a figyelmet, hogy akármit mutat a járványgörbe jelenleg, még ne érezzük, hogy túl vagyunk rajta.

A tervezett hazai iskolanyitás kapcsán osztott meg néhány gondolatot az ismert víruskutató. Kemenesi Gábor Facebook-bejegyzését azzal kezdte, hogy a járvány nem egy egyszerűen kezelhető jelenség, maga az epidemiológia (járványtan) tudománya is egy folyamatos elemző munkán alapuló komoly tudományág.

Hangsúlyozza azt is, hogy a járvány igenis megállítható korlátozásokkal, amennyiben az megfelelő diagnosztikai és járványügyi háttérrel párosul (kiemelt tekintettel a tesztelés, kontaktkutatás és izolálás hármasára). 

Ha ehhez a társadalom jó tájékoztatása, az emberek odafigyelése és a vakcinák kellő mértékű bevetése párosul az egy komoly győzelmet jelenthet. Ezt látjuk a jelenlegi adatokból a világból

- fogalmaz a szakember, majd rátér az iskolanyitás kérdésére. Szerinte ennek a "tudománya" is kellően kialakult az elmúlt időszakban, a WHO külön ajánlásokat is megfogalmazott már. "Ez is egy nagyon összetett kérdéskör, a zárásnak számos negatív gazdasági, mentális és társadalmi hatása van, ám a járvány szemszögéből az iskolák nyitása annál biztonságosabb, minél alacsonyabb a járvány általános terjedési mértéke" - írta.

Kemenesi Gábor egyetért Boldogkői Zsolt professzorral az iskolanyitás kérdésében. Ehhez a véleményéhez mellékelte az Egyesült Királyság iskolanyitási sémáját. A piros nyilak jelölik, hogy a járványgörbe mely szakaszában lépték meg, ekkor (március 8.) a 18 év feletti lakosság 42%-a kapta meg az első dózist a vakcinából.

A szakember összefoglalóan azt írta, hogy akármit mutat a járványgörbe jelenleg, még ne érezzük, hogy túl vagyunk rajta és mindent újra szabad –

nagyon könnyű az elért eredményeket erodálni.

Rendkívüli odafigyelés kell most mindenkitől, kerüljük a tömeget és csináljuk, amit megtanultunk az elmúlt egy évben (maszk, távolság, stb.), a vakcinát pedig mielőbb vegyük fel – én is szeretném, hogy az idei év a kilábalás éve legyen, de ehhez nagyon megfontoltan kell viselkednünk.

Ismétlem önmagam: a munkát, a kocsmákat és a szabadságot, amihez hozzászoktunk visszakaphatjuk, de az életet nem lehet visszahozni

- vélekedik.

Címlapkép: Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái fertőtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületét 2021. április 6-án. Március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertőtlenítését végezték el, hogy - amennyiben ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi - az óvodások és a diákok fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-517120549