koronavirus vilag
Gazdaság

Koronavírus: gyorsan terjed a betegség a világon

MTI
Portfolio
A világon már 135 millió koronavírusos esetet tartanak nyilván. Az elhunytak száma meghaladja a 2,9 milliót. Magyarországon Ma 6296 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 720 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 206 beteg, így az elhunytak száma 23 417 főre emelkedett. Egyre több fiatal, egészséges honfitársunk hal meg.

Koronavírus: Párizs szerint kommunikációs trükk, hogy a németek orosz vakcinát vesznek

Clément Beaune francia Európai-ügyi államtitkár "kommunikációs trükknek" nevezte vasárnap azt, hogy Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül.

Tovább a cikkhez

Elárulta a kormány, miért nyitja ki az iskolákat a súlyos járványhelyzetben

A kormány szerint a lakosság oltottsága lehetővé teszi, hogy kinyissanak az általános iskolák. A járványhelyzet alapján azonban egyetlen szakértő sem tartja indokoltnak a nyitást.

Tovább a cikkhez

India betiltotta a Remdesivir exportját

Indiában rekordot döntött az új koronavírusos esetek száma, ezért a kormány úgy döntött, hogy megtiltja a koronavírus ellen alkalmazott gyógyszer, a Remdesivir külföldre való kivitelét – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Galgóczi Ágnes: a háziorvosok a krónikus betegséggel küzdő fiatalokat is küldhetik az oltópontokra

Jól halad az oltási program Magyarországon - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának vasárnap.

Tovább a cikkhez

Új koronavírus elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.

Tovább a cikkhez

A kínai járványügy feje elismerte: nem olyan hatékonyak a vakcináik, módosításra lehet szükség

A kínai járványügyi intézet azon gondolkodik, hogy keverné az egyes koronavírus elleni vakcináit és akár variálná az egyes dózisok sorrendjét annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegye a vakcinákat – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Így pörgetné fel a turizmust Horvátország: fizetné a Covid-tesztek árának egy részét a hazatérő turi

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon - mondta Nikolina Brnjac tárcavezető vasárnap az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában.

Tovább a cikkhez

Izraeli kutatók szerint a Pfizer vakcináját is ki tudja cselezni a dél-afrikai mutáns

Szombaton egy 400 fő körében elvégzett kutatás eredményeit tették közzé Izraelben, amely szerint a való életben vett minták alapján a dél-afrikai koronavírus-mutáns képes lehet áttörni a Pfizer vakcinája által nyújtott védelmen bizonyos esetekben – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában már több mint 37 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek; az elhunytak napi száma is kevesebb volt a korábbi napokénál, a járvány tavaly márciusi kitörése óta velük együtt a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 37 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 112 új esettel 1 853 249-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 235-tel 37 014-re nőtt. A héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt. Eddig 1 410 860-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem hétezerrel 405 375-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is sok, 4694 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a héten többször haladta meg az ötezret. 

A legtöbb új beteget, 1374-et ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 697 új beteggel az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 176,5 ezret, az elhunytaké 42-vel 3890-re nőtt. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint szombaton nagyon sok, 479 beteg került kórházba koronavírus-fertőzéssel, annak gyanújával, illetve tüdőgyulladással a fővárosban.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium pontosította a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, eszerint a főváros és már 12 megye, köztük Kárpátalja van a legsúlyosabb, "vörös" kategóriában. Ez az ország felét teszi ki. Március közepén Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az egész országra kiterjesztik a szigorú korlátozásokat, amennyiben a megyék 50-70 százaléka "vörös" besorolásba kerül - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A tárca tájékoztatása szerint túlterheltek a kórházak Kijevben, továbbá Zsitomir, Mikolajiv, Hmelnickij és Csernyihiv megyékben. Az oxigéntámogatást nyújtó berendezéssel felszerelt kórházi ágyak tekintetében a fővárosban van jelenleg a legkevesebb szabad hely.

Megkapta közben a szükséges engedélyeket a kínai gyártású Coronavac oltóanyag, így várhatóan a jövő héten már ezzel is elkezdik az oltásokat az országban. Eddig csak egyfajta oltóanyagot használtak Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinát. A Coronavacból eddig 215 ezer dózis érkezett az országba.

(MTI)

AstraZeneca-oltás: Dél-Koreában folytatják az oltást a 30-60 év közöttiek körében

Dél-Koreában vasárnap bejelentették, hogy a harminc év fölöttiek és hatvan év alattiak körében folytatják a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca oltóanyagával.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: sosem regisztráltak még ennyi fertőzöttet Indiában egy nap alatt

Rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma Indiában; vasárnap olyan sok, csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, amennyit a járvány kitörése óta még sohasem.

Tovább a cikkhez

Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők

Hétfőtől újra tantermi oktatást vezetnek be az érettségiző diákok számára Montenegróban - közölte a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint az érettségi előtt álló diákok számára nagyon fontos, hogy felkészüljenek a vizsgára, és minden szükséges támogatást megkapjanak, a járványügyi helyzet ugyanis nem indokolja az érettségik elhalasztását.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 3058-cal 639 476-ra, Koszovóban 571-gyel 97 141-re, Észak-Macedóniában 1092-vel 141 163-ra, Montenegróban 232-vel 94 035-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1198-cal 183 124-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 41-gyel 5700-ra, Koszovóban kilenccel 1984-re, Észak-Macedóniában 32-vel 4182-re, Montenegróban 11-gyel 1365-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 61-gyel 7352-re nőtt.

(MTI)

Venezuela eddig csaknem 60 millió svájci frankot fizetett, hogy vakcinákhoz jusson a COVAX keretében

Venezuela eddig 59,2 millió svájci frankot (19 milliárd forint) fizetett, hogy koronavírus elleni vakcinákhoz jusson az oltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül - közölte szombaton Delcy Rodríguez venezuelai alelnök az állami televízióban.

"Mint ismeretes, a COVAX mechanizmusa előleget igényel, amelyet Venezuela meg is duplázott" - jelentette ki Rodríguez, aki szerint a caracasi vezetés 59,2 millió svájci frankot helyezett letétbe a GAVI Vakcinaszövetség bankszámláján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség vezeti a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz jutásának segítésére létrehozott COVAX programot. Rodríguez nem pontosította, milyen forrásokat használt fel Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a vakcinák kifizetésére.

Az utóbbi hónapokban a kormány megbeszéléseket folytatott az ellenzék vezetőivel, hogy oltóanyagokat vásárolhasson a COVAX programon keresztül olyan pénzeszközök felhasználásával, amelyeket befagyasztottak az Egyesült Államokban a Washington által elrendelt szankciók keretében.

Az oltóanyagok beszerzését tovább bonyolította, hogy Maduro ellenzi az AstraZeneca oltóanyagának beszerzését, amely iránt megrendült a bizalom, mert előfordult néhány olyan eset, amelyekben a vakcina beadása után vérrög képződött.

Rodríguez közölte, hogy a venezuelai egészségügyi hatóságok jelenleg az oltóanyagok elfogadhatóságát vizsgálják tekintettel a koronavírus mutációira, különösen annak brazil variánsára.

Venezuela oltási kampánya lemaradásban van a többi térségbéli államhoz képest. Eddig mintegy félmillió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából, illetve további negyedmillió az orosz Szputnyik V-ből.

A mintegy 28 millió lakosú országban hivatalos adatok szerint a járvány kitörése óta több mint 172 ezren fertőződtek meg, akik közül 1739-en hunytak el. Ugyanakkor a helyi egészségügyi szakszervezetek szerint a fertőzöttek és a halálozások száma ennél jóval magasabb lehet.

(MTI)

"A koronavírus nagyobb bajt okozhat a szervezetben, mint amit jelenleg látunk"

A koronavírus valószínűleg nagyobb bajt okoz az emberi szervezetben, mint amit jelenleg látunk – mondja Veress Gábor patológus a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyre több egészséges fiatal van a halálozási listán

Egyre több fiatal, egészséges ember hal meg a koronavírus szövődményei miatt Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkezett a vasárnap reggeli magyar jelentés

Ma 6296 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 720 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 206 beteg, így az elhunytak száma 23 417 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: gyorsan terjed a betegség a világon

A világon 135 200 019 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 926 949, a gyógyultaké 76 800 538 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 134 545 099 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 915 400 volt.

Címlapkép: Getty Images

Franciaországban hétfőtől minden 55 éven felüli kérheti az oltást

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban.

Tovább a cikkhez

Veszprém megyében rekordra gyorsult a járvány és 9 másik megyénkben is magas fertőzéses számokat köz

A szombatra közölt több mint 8 ezer új igazolt koronavírus-fertőzött mögött egészen érdekes tendenciák húzódnak meg, mert a megyei grafikonjainkat frissítve arra lettünk figyelmesek, hogy Veszprém megyében minden eddiginél magasabbra ugrott az új fertőzöttek száma és Jász-Nagykun Szolnok megyében is új csúcsot jelent a friss adat a harmadik hullámban. Három másik megyénkben is rekordközeli értéket jelent a szombatra közölt adat és további öt megyénkben sincs messze tőle, így ezekre a megyéinkre is figyelni kell még, hogy valóban az enyhülés felé halad-e a járvány a húsvéti ünnepek után.

Tovább a cikkhez
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
koronavirus elrejelzes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
vakcina oltás oltatás koronavírus