Gazdaság

Újraválasztották Dzsibuti elnökét: 97% voksolt rá hivatalosan

MTI
Újraválasztották Iszmael Omar Guellehet, Dzsibuti elnökét a szavazatok 97 százalékával szombaton - derült ki a kelet-afrikai ország belügyminisztériuma által közzétett eredményekből.

Guelleh ezzel megszerezte ötödik mandátumát az ország élén. A pénteki elnökválasztást az ellenzék nagy része bojkottálta, a hivatalban lévő államfő egyetlen kihívójaként az új politikai szereplőnek számító Zakaria Iszmael Farah indult.

A belügyi tárca adatai szerint Farah a voksok mindössze 2,48 százalékát kapta. Az alig egymillió lakosú országban mintegy 177 ezren adták le szavazatukat, a hatóságok valamivel több mint ötezer voksot érvénytelenítettek. Az ellenzéki jelölt választási csalást emlegetett, és mint fogalmazott, az eredmények "köszönőviszonyban sincsenek a valósággal".   

Alexis Mohamed, az elnök főtanácsadója visszautasította a vádakat és megjegyezte, hogy az azokat megfogalmazó "úriember nem is adta le saját szavazatát, amivel megtámadta demokráciánkat".

Az Afrika szarvánál található állam viszonylag stabil szomszédjaihoz, különösen Szomáliához, Eritreához, illetve Etiópiához képest. Területén amerikai, kínai és francia katonai támaszpontok működnek. Az ország stratégiai jelentőségét az adja, hogy a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán, az Ádeni-öböl partján fekszik.

A 73 éves Guelleh 1999 óta van hatalmon nagybátyja, Hasszán Guled Aptidon utódjaként, aki az országot azóta vezette, hogy az 1977-ben függetlenné vált Franciaországtól. Guelleh 2010-ben módosította az alkotmányt, lehetővé téve, hogy többször is induljon. A változtatások ugyanakkor 75 évben korlátozták a jelöltek életkorát.

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089