Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Holnap érkezik Magyarországra az első új, egydózisú vakcina

Portfolio
Holnap megérkezik Magyarországra a Janssen egyadagos vakcinája - mondta Müller Cecília. Ez lesz az első Janssen-szállítmány, amit kapunk. Müller Cecília tisztifőorvos közölte, a járvány 3. hulláma tetőzött Magyarországon, de sajnos magas szinten tetőzik. A szövődményes esetek miatt poszt-Covid ambulancia-hálózatot hoztak létre.

Vége

Sinopharm

A kínai Sinopharm oltási protokollján akkor változtatunk, ha a gyártó vagy hivatalos egészségügyi hatóság deklarálja, hogy érdemes, mondta Müller. A kérdés arra vonatkozott, hogy tegnap derült ki, hogy a kínai oltások hatékonysága alacsonyabb lehet.

Karanténból oltásra?

Aki hatósági házi karanténban van, az ne menjen oltásra akkor se, ha behívják - válaszolta Müller. Azért van karanténban, mert beteg, vagy azért, mert kontakszemély, és lappanghat benne a betegség. Egy fertőzött személyt nem oltunk be - tette hozzá.

Oltási reakció

Különböző vakcinákra különbözőképp reagálnak az emberek. Jellemzően a 2. védőoltást követően alakulnak ki oltási reakciók, de lehetséges az 1. oltás után is - válaszolta Müller egy újságírói kérdésre. Nincs egyenes arányban az oltási reakció a védettséggel.

Tetőzés

A fertőzöttek száma mérséklődött, 5077 az új fertőzöttek száma. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma magas. "Elmondhatjuk, hogy a járvány 3. hulláma tetőzött, sajnos magas szinten tetőzik" - hangsúlyozta.

A brit mutáns terjedési sebessége nagy, ezért be kell tartani a szabályokat, otthon, családi közben is - tette hozzá.

A magas tetőzésre utal, hogy szövődményesen is zajlik a betegség. Sok betegségen átesett 4 héttel a gyógyulás után is légzési nehézséggel, fáradékonysággal néz szeme, akár neurológiai-idegrendszeri kórképpel együtt. Ezért poszt-Covid ambulancia-hálózatot hoztak létre Magyarországon.

A 291 ma jelentett halálos áldozat kapcsán ismét hangsúlyozta: magasan tetőzik a járvány hazánkban.

A szennyvíz-adatok is azt mutatják, hogy országosan stagnál az adat, ami a következő időszakban is magas fertőzési szintet vetít előre.

Versenyfutás

Versenyfutás történik a lakosság átoltottsági mértéke és a vírus sebessége között. Ezt a csatát kell megnyerni, hogy minél többeket immunizáljunk - fogalmazott.

Fiatalok

A következő időszakban az életkor mellett a krónikus betegség alapján döntik el, hogy ki kaphat vakcinákat. Vagyis a magas kockázatú fiatalokat is oltani fogják a napokban.

Jön a Janssen

Holnap 28 800 darab Janssen vakcina érkezik, amely 26-os típusú adenovírus-vakcina - mondta Müller. Ez egy egyadagos vakcina. A honvédségi oltóbuszokon használják fel ezeket.

Pedagógusok

Adunk még egy lehetőséget a pedagógusoknak, akik jelentkeztek a védőoltásra, de nem tudták azt felvenni, kapnak még egy lehetőséget, hogy beoltassák magukat - mondta Müller.

Oltás

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy az oltási tervet fokozatosan és folyamatosan hajtják végre. A lakosság 29%-a beoltottá vált, megkapta az első oltását, az első oltás után is kialakul bizonyos fokú védettség - fogalmazott.

Intézkedések

A tájékoztató elején a rendőri intézkedéseket sorolták:

rendori

Megszólal az operatív törzs a magyar járványhelyzetről

  • 5077 az új koronavírusos fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 291 beteg, így az elhunytak száma 23 708 főre emelkedett, derült ki a koronavirus.gov.hu adataiból.
  • Túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán, de továbbra is éberségre van szükség - mondta el a Népszavának adott interjújában Oroszi Beatrix, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja. A lazítások lassítják a járvány lecsengését és így az ellátórendszerre nehezedő nyomás is lassabban enyhülhet.
  • Mindeközben egyre több koronavírusos gyereket ápolnak kórházban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója szerint. A harmadik hullám abban más, hogy a gyerekeket is érintheti súlyosan a betegség, igaz, továbbra is ritkábban, mint a felnőtteket.
  • A friss járványhelyzetről az operatív törzs számol be 11:15-kor, amiről élőben tudósítunk.
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1093927408