vakcina koronavírus szputnyik orosz vakcina 3 millió beoltott
Gazdaság

Órákon belül megvan a 3 millió magyar beoltott - Készül már a kormány az újabb nyitásra?

Portfolio
A hétfő reggel jelentett vasárnapi oltási adatok Magyarországon 2,9 millió ember kapta meg legalább az első oltását. Szijjártó Péter hétfő este azt nyilatkozta, hogy órákon belül meglehet a 3 millió beoltott. Ez pedig azt is jelenti a kormány korábbi kommunikációja szerint, hogy a kormány dönt a nyitás következő szakaszáról.

Az a bizonyos 3 milliós szám

Magyarországon órákon belül elérjük a hárommillió beoltott embert - jelezte a külgazdasági miniszer hétfő este. Miért van jelentősége a 3 milliós számnak? Szakértők szerint ez még nem az az átoltottsági szint, aminek érdemi hatása van, azonban a kormány a múlt héten váratlanul bejelentette, hogy a fokozatos nyitási folyamat újabb állomása a 3 milliós beoltotti számnál valósulhat meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy "az újraindítás következő lépéseiről a kormány a 3 millió beoltott számánál fog dönteni".

A korábbi kivetítések alapján ez a 3 milliós szám szerdán jöhetett volna el (Gulyás Gergely április 8-án 5-6 napos időtávot mondott, ami kedd-szerdára adta volna ki ezt a szintet), azonban Szijjártó Péter hétfő esti jelzése alapján nem kizárt, hogy ezt hétfő estére, illetve kedd reggelre teljesíti Magyarország. Vagyis a szerdai ülésén a kormány az oltások száma alapján határozott véleményt alakíthat ki a járványhelyzetről. Tekintettel kell azonban lenni a legutóbbi járványügyi folyamatokra is. És azzal, hogy a kormányfő pénteken bejelentette, hogy a középiskolák április 19-ére tervezett nyitását elhalasztják május 7-ére, úgy tűnik, a kormány tekintettel is van a járványgörbére.

oltas beadas 3 millio

Indokolt az óvatosság

Mi történt az elmúlt néhány napban a koronavírus hazai terjedésében? A reggeli cikkünkben rámutattunk arra, hogy az új fertőzöttek 7 napos mozgóátlagának csökkenése is megállt, és enyhe emelkedésbe váltott, ahogy arra számítani lehetett, hiszen a húsvéti nagyon alacsony esetszámok (kevés teszt hatása) elkezdenek kiesni a csúszóátlagból. Összességében a friss adatok alapján úgy tűnik, hogy a járvány csúcsát, a húsvét előtti 10-11 ezres esetszámokat magunk mögött hagytuk, de a járvány továbbra is a dinamikus közösségi terjedés képét mutatja.

Járványügyi oldalról tehát indokolt lenne a múlt héten fenntartott korlátozó intézkedések további fenntartása, főleg arra figyelemmel, hogy április 19-én az elfogadott kormányrendelet értelmében kinyitnak az oktatási intézmények (a középiskolákat leszámítva).

Arra már a múlt heti cikkünkben rámutattunk, hogy ezen a héten van egy döntési helyzete a járványügyben a kormánynak, azonban az újfajta járványügyi stratégiája miatt azt kissé erőltetett módon az oltások beadásának előrehaladáshoz próbálja kötni (jelen esetben a hirtelen előhúzott 3 millió első beoltott számához), kommunikációs szinten legalábbis mindenképpen.

Az elmúlt néhány nap járványügyi adatai alapján azonban inkább az óvatosság indokolt, ami az újranyitás további lépcsőfokát illeti.

Mit mond a szakértő?

Oroszi Beatrix, a kormány munkáját támogató járványügyi elemző csapat tagja, epidemiológus a Népszavának adott interjújában azt mondta, hogy túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán, ettől függetlenül nem dőlhetünk hátra, mert ezek az értékek még mindig magasabbak, mint amiket a második járványhullám csúcsán láttunk. Várakozása szerint a járvány lecsengése következik, azonban nem mindegy, milyenek a körülmények. "A fertőzés eltűnésének folyamatát lassítani fogja a korlátozó intézkedések feloldása, és innentől kezdve az a nagy kérdés, hogy hány héttel lesz hosszabb a lejövetel. Ha csak tíz százalékkal emelkedik a kontaktusok száma, akkor két hét helyett máris négy hét kell az esetszám feleződéséhez" - magyarázta a szakértő.

Az lenne a jó gyakorlat, ha az eddigi szigorú intézkedésekből lépésenként mindig csak egyet-egyet vennénk vissza, az összes többit fönntartanánk

- üzente az epidemiológus, akinek ezen szavait úgy is lehet értelmezni, hogy az április 19-én esedékes iskolanyitás mellé más lazítás nem fér bele. Vagyis a múlt héten április 19-éig meghosszabbított korlátozások fenntartása szükséges a jövőben is.

A napi regisztrált fertőzötti szám szerinte még mindig veszélyes zónának minősül, ezért Oroszi Beatrix szerint fontos, hogy csökkenés üteme továbbra is ilyen gyors maradjon, hogy hamar elhagyhassuk a veszélyes zónát.

Címlapkép: Szidorné Molnár Katalin ápolónő oltáshoz előkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. Forrás: MTI/Vajda János

eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina