astrazeneca vakcia koronavírus
Gazdaság

Újabb európai ország változtat az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán

MTI
Írországban is változtatnak hétfőtől a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának használatán.

Az ír egészségügyi hatóságok javaslata szerint egyelőre csak a 60 évesnél idősebbeket oltják majd be a készítménnyel, ami újabb kihívást jelent az ország oltási kampányában.    

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződési rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait. Az EMA ezért az oltóanyag korosztályi korlátozás nélküli használatát javasolta.

Az ajánlástól azonban több ország eltér, és az AstraZeneca vakcináját egyelőre csak az idősebbek, általában a hatvan év felettiek immunizálásához használja.    

"Bár rendkívül ritka előfordulásról van szó, fontolóra kell venni azt a tényt, hogy ezekben nagyon magas a halálos vagy a súlyos kimenetel kockázata" - utalt a vérrögképződéses esetekre a testület nyilatkozatában Karina Butler, az ír Országos Oltási Tanácsadóbizottság (NIAC) vezetője.    

A NIAC azt ajánlja, hogy azok a 60 év alatti emberek, akik már megkapták az AstraZeneca védőoltás első dózisát és nincsen olyan egészségügyi problémájuk, ami őket a magas kockázati csoportba tenné, lehetőség szerint a mostani 12 hét helyett 16 hetet várjanak a második adag beadásáig, több időt biztosítva ezzel az egészségügyi hatóságoknak a helyzet kiértékelésére.    

Írország a múlt hónapban rövid időre felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának használatát az EMA vizsgálatának lezárultáig. Ezalatt Dublin az oltási kampányban a Pfizer/BioNTech vakcinájára támaszkodott. Az országban eddig beadott oltások valamivel több mint ötöde az AstraZeneca készítményével történt.    

Az ország 800 ezer adag AstraZeneca vakcinát vár a második félévben.    

Írországban a járvány kitörése óta 241 330 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4785-en hunytak el a kórban.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232758955