oltás vakcina koronavírus covid-19
Gazdaság

Az operatív törzs bejelentette a pedagógusok harmadik soron kívüli oltási körét

Portfolio
Egy harmadik körben a behívó ellenére kimaradt pedagógusokat ezen a héten beoltják, pénteken, szombaton és vasárnap soron kívül történik meg az ő oltásuk. Ma a hárommilliomodik magyar állampolgárt is beolthatják, a nyitás következő szakaszáról ennek fényében születhet döntés, de erről a tájékoztatón nem ejtettek szót. Ma érkezett meg az első egydózisú vakcina Magyarországra, a Janssen, melyet a honvédségi oltóbuszokon adnak be.

Post-covid

A Lancet orvosi hetilap beszámolt a post-covid szindrómáról, az ő megállapításuk szerint minden harmadik beteg valamilyen tünetet mutat a fertőzést követően, és előfordul, hogy fél év után is fennálnak a tünetek. Ezek egy része mentális eredetű, más része szervi problémát jelent. Egy hónap után érdemes a háziorvoshoz fordulni ilyen tünetekkel.

Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik

Tetőzik a harmadik hullám, bizonyos adatok tekintetében enyhe csökkenést látunk, de járványügyi szempontból a 7 napos mozgóátlagot, vagy 14 napos mozgóátlagot figyeljük, ebből lehet a járvány dinamikáját jobban látni.

Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik, 272 beteget veszítettünk el, köztük vannak fiatalok is

- mondta az országos tisztifőorvos.

Mit kell tudni a Janssenről?

Azok is olthatók, akik már átestek korábban a betegségen, a gyógyulást követően ez a vakcina is felvehető, korcsoport szerint pedig 18 év az egyetlen korlát, amit a gyártó meghatározott, a krónikus betegeknek adható a vakcina, ha más ellenjavallat nincs.

Ellenjavalt ugyanakkor a várandós és a szoptatós édesanyáknak a Janssen-oltás beadása, mert még nincs elegendő adat erről a gyártónál.

Müller Cecília beszél

Számos variánst fedeztünk fel, amelyek járványügyi szempontból sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint azeredetileg detektált vírus.

A vírus 3-as súlyosságú kórokozó, a fertőzési folyamatban olyan védelmi vonalat kell képezni, ami a fertőzési láncot megszakítja.

Az oltás kevésbé fogékonnyá teszi a szervezetet a vírussal szemben. A brit mutáns rendkívül gyorsan terjed, de a védőoltás felvétele révén még ha létre is jön a fertőződés, az antitestek és az immunrendszer védetté tesznek minket, ezért óriási a jelentősége, hogy a járvány kezdetétől kezdve gyorsan sokféle technológiával előrhetővé váltak a vakcinák.

Immárom hatféle vakcinával olthatunk Magyarországon, megérkezett a Janssen vakcinája, bár nem túl nagy mennyiségben. A nagy előnye, hogy egyadagos kiszerelésű, egy oltás elegendő a védettség kialakulásához.

Az oltási kampány a következő napokban

2 130 018 60 év alatti ember regisztrált az oltásra, több mint 800 ezer embert oltottak be közülük, elsősorban a krónikus betegeket, őket részesítik előnyben.

1,3 millióan várnak az aktív korosztályból az oltásra, bármikor csöröghet a telefonjuk, hogy oltásra hívják őket.

Végrehajtották a pedagógusok soron kívüli oltását, húsvét előtt 78 ezer pedagógust, a múlt hétvégén pedig 100 ezer bölcsödei, óvodai, iskolai dolgozót oltottak be. A soron kívüli oltandók 80 százalékát oltották be.

Egy harmadik körben a behívó ellenére kimaradtakat ezen a héten beoltják, péntek, szombat vasárnap soron kívül. Ez kórházi oltópontokon Pfizer vakcinákkal történik. Kb 30 ezer embert hívnak be sms-ben, akik bentlakásos intézményben dolgoznak.

A következő napokban a ma érkező vakcinákkal oltanak. A ma érkezett Pfizerből 150 ezret oltópontokon adják be, a háziorvosok küldhetik ide az oltandókat, 30 ezret a pedagógusok 3. körös soron kívüli oltására használnak fel, a többit második oltásra használják.

Az oltóbuszokon oltják el a ma érkezett 28 800 Janssen vakcinát.

28 800 AstraZeneca vakcina is jött ma, ezt a háziorvosokhoz szállítják ki, de nem minden praxisnak jut, 2880 ampullát osztanak ki, azaz 10-10 főt tudnak beoltani ezekben a praxisokban.

A második oltásokhoz érkezett Szputnyik vakcina, de ezeket fel kell oldani, a második körös oltásokat fogják ezzel elvégezni.

György István beszél

Az országos oltási munkacsoport beszámol az oltási kampányról: a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta.

Továbbra is nő az oltásra regisztrálók száma:

4 110 000 ezren regisztráltak, az ő 64 százalékuk megkapta már az oltást.

A 1,5 millió 65 év felettiből 1,4 milliót beoltottak, akiket nem, azokat továbbra is igyekeznek elérni az orovosok, egyre több helyen oltják az aktív korú 60 év alattiakat is.

Csúszik a tájékoztató

Egyelőre nem indult el a tájékoztató, de amint elkezdődik, friss posztokkal jelentkezünk ebben a cikkünkben.

Megszólal az operatív törzs: ma meglehet a 3 millió beoltott, a nyitás következő szakaszáról is sziv

A harmadik járványhullám az új fertőzéseket tekintve némi lassulást mutat, ugyanakkor az elhunytak száma továbbra is magas, a hétnapos mozgóátlag szerint naponta 250-en hunynak el a koronavírus okozta betegségben Magyarországon.

A hétfő reggel jelentett vasárnapi oltási adatok szerint Magyarországon 2,9 millió ember kapta meg legalább az első oltását. Szijjártó Péter hétfő este azt nyilatkozta, hogy órákon belül meglehet a 3 millió beoltott.

Update: a kedd reggeli jelentésben szereplő adatok szerint épp nem sikerült elérni a 3 millió beoltottat, így ma viszont már szinte készpénznek vehető, hogy elérjük ezt a számot.

Ez pedig azt is jelenti a kormány korábbi kommunikációja szerint, hogy a kormány dönt a nyitás következő szakaszáról.

Az operatív törzs tájékoztatóján könnyen lehet, hogy a nyitás újabb szakaszának részleteiről is érkezik bejelentés.

A címlapképen Szidorné Molnár Katalin ápolónő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával beolt egy férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. Fotó: MTI/Vajda János.

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
görög santorini getty stock