oltás vakcina koronavírus covid-19
Gazdaság

Az operatív törzs bejelentette a pedagógusok harmadik soron kívüli oltási körét

Portfolio
Egy harmadik körben a behívó ellenére kimaradt pedagógusokat ezen a héten beoltják, pénteken, szombaton és vasárnap soron kívül történik meg az ő oltásuk. Ma a hárommilliomodik magyar állampolgárt is beolthatják, a nyitás következő szakaszáról ennek fényében születhet döntés, de erről a tájékoztatón nem ejtettek szót. Ma érkezett meg az első egydózisú vakcina Magyarországra, a Janssen, melyet a honvédségi oltóbuszokon adnak be.

Post-covid

A Lancet orvosi hetilap beszámolt a post-covid szindrómáról, az ő megállapításuk szerint minden harmadik beteg valamilyen tünetet mutat a fertőzést követően, és előfordul, hogy fél év után is fennálnak a tünetek. Ezek egy része mentális eredetű, más része szervi problémát jelent. Egy hónap után érdemes a háziorvoshoz fordulni ilyen tünetekkel.

Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik

Tetőzik a harmadik hullám, bizonyos adatok tekintetében enyhe csökkenést látunk, de járványügyi szempontból a 7 napos mozgóátlagot, vagy 14 napos mozgóátlagot figyeljük, ebből lehet a járvány dinamikáját jobban látni.

Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik, 272 beteget veszítettünk el, köztük vannak fiatalok is

- mondta az országos tisztifőorvos.

Mit kell tudni a Janssenről?

Azok is olthatók, akik már átestek korábban a betegségen, a gyógyulást követően ez a vakcina is felvehető, korcsoport szerint pedig 18 év az egyetlen korlát, amit a gyártó meghatározott, a krónikus betegeknek adható a vakcina, ha más ellenjavallat nincs.

Ellenjavalt ugyanakkor a várandós és a szoptatós édesanyáknak a Janssen-oltás beadása, mert még nincs elegendő adat erről a gyártónál.

Müller Cecília beszél

Számos variánst fedeztünk fel, amelyek járványügyi szempontból sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint azeredetileg detektált vírus.

A vírus 3-as súlyosságú kórokozó, a fertőzési folyamatban olyan védelmi vonalat kell képezni, ami a fertőzési láncot megszakítja.

Az oltás kevésbé fogékonnyá teszi a szervezetet a vírussal szemben. A brit mutáns rendkívül gyorsan terjed, de a védőoltás felvétele révén még ha létre is jön a fertőződés, az antitestek és az immunrendszer védetté tesznek minket, ezért óriási a jelentősége, hogy a járvány kezdetétől kezdve gyorsan sokféle technológiával előrhetővé váltak a vakcinák.

Immárom hatféle vakcinával olthatunk Magyarországon, megérkezett a Janssen vakcinája, bár nem túl nagy mennyiségben. A nagy előnye, hogy egyadagos kiszerelésű, egy oltás elegendő a védettség kialakulásához.

Az oltási kampány a következő napokban

2 130 018 60 év alatti ember regisztrált az oltásra, több mint 800 ezer embert oltottak be közülük, elsősorban a krónikus betegeket, őket részesítik előnyben.

1,3 millióan várnak az aktív korosztályból az oltásra, bármikor csöröghet a telefonjuk, hogy oltásra hívják őket.

Végrehajtották a pedagógusok soron kívüli oltását, húsvét előtt 78 ezer pedagógust, a múlt hétvégén pedig 100 ezer bölcsödei, óvodai, iskolai dolgozót oltottak be. A soron kívüli oltandók 80 százalékát oltották be.

Egy harmadik körben a behívó ellenére kimaradtakat ezen a héten beoltják, péntek, szombat vasárnap soron kívül. Ez kórházi oltópontokon Pfizer vakcinákkal történik. Kb 30 ezer embert hívnak be sms-ben, akik bentlakásos intézményben dolgoznak.

A következő napokban a ma érkező vakcinákkal oltanak. A ma érkezett Pfizerből 150 ezret oltópontokon adják be, a háziorvosok küldhetik ide az oltandókat, 30 ezret a pedagógusok 3. körös soron kívüli oltására használnak fel, a többit második oltásra használják.

Az oltóbuszokon oltják el a ma érkezett 28 800 Janssen vakcinát.

28 800 AstraZeneca vakcina is jött ma, ezt a háziorvosokhoz szállítják ki, de nem minden praxisnak jut, 2880 ampullát osztanak ki, azaz 10-10 főt tudnak beoltani ezekben a praxisokban.

A második oltásokhoz érkezett Szputnyik vakcina, de ezeket fel kell oldani, a második körös oltásokat fogják ezzel elvégezni.

György István beszél

Az országos oltási munkacsoport beszámol az oltási kampányról: a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta.

Továbbra is nő az oltásra regisztrálók száma:

4 110 000 ezren regisztráltak, az ő 64 százalékuk megkapta már az oltást.

A 1,5 millió 65 év felettiből 1,4 milliót beoltottak, akiket nem, azokat továbbra is igyekeznek elérni az orovosok, egyre több helyen oltják az aktív korú 60 év alattiakat is.

Csúszik a tájékoztató

Egyelőre nem indult el a tájékoztató, de amint elkezdődik, friss posztokkal jelentkezünk ebben a cikkünkben.

Megszólal az operatív törzs: ma meglehet a 3 millió beoltott, a nyitás következő szakaszáról is sziv

A harmadik járványhullám az új fertőzéseket tekintve némi lassulást mutat, ugyanakkor az elhunytak száma továbbra is magas, a hétnapos mozgóátlag szerint naponta 250-en hunynak el a koronavírus okozta betegségben Magyarországon.

A hétfő reggel jelentett vasárnapi oltási adatok szerint Magyarországon 2,9 millió ember kapta meg legalább az első oltását. Szijjártó Péter hétfő este azt nyilatkozta, hogy órákon belül meglehet a 3 millió beoltott.

Update: a kedd reggeli jelentésben szereplő adatok szerint épp nem sikerült elérni a 3 millió beoltottat, így ma viszont már szinte készpénznek vehető, hogy elérjük ezt a számot.

Ez pedig azt is jelenti a kormány korábbi kommunikációja szerint, hogy a kormány dönt a nyitás következő szakaszáról.

Az operatív törzs tájékoztatóján könnyen lehet, hogy a nyitás újabb szakaszának részleteiről is érkezik bejelentés.

A címlapképen Szidorné Molnár Katalin ápolónő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával beolt egy férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. Fotó: MTI/Vajda János.

utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
utazás koronavírus