koronavírus oltás
Gazdaság

Koronavírus-járvány: nem népszerű az AstraZeneca, előjegyzés nélkül oltanak vele Romániában

Portfolio
A harmadik járványhullámban Magarországon naponta 250-en hunynak el, a kórházakon, az egészségügyi ellátrendszeren nagy a nyomás továbbra is, ugyanakkor legalább az új fertőzések száma némileg csökkent az utóbbi napokban, talán a harmadik hullám csúcsát már magunk mögött tudhatjuk. A koronavírus-járványról szóló híreinket kedden ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.

Nincs bizonyíték az összefüggésre a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az oltóanyag pénteken megkezdett vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja - közölte a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában az uniós gyógyszerügynökség kedden.

Tovább a cikkhez

Törökország is lezár

Törökország részleges bezárást jelentett be, mivel a a járvány napi fertőzéses esetszáma rekordmagasságba szökött. Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a ramadán hónapjára rendelt el korlátozásokat. A 8–12. évfolyamokon folytatják a jelenlegi oktatást, de az összes többi évfolyamon távoktatásra állnak át.

A kávézókat, a teaházakat és az edzőtermeket bezárják, és az éttermek csak kiszállítást vállalhatnak. Az esküvő, eljegyzési partik és minden más beltéri tevékenység tilos a ramadán végéig. A hétköznapi kijárási tilalmat két órával meghosszabbították, és már 19 órától érvénybe lép.

Erdogan több más lépést is kilátásba helyezett, erről holnap tájékoztat a belügyminiszter.

Izrael megnyitja kapuit a beoltott turisták előtt

Izrael május 23-tól fogadja az új koronavírus ellen beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Sikeres oltási kampánya nyomán Izrael az egyik első olyan ország lehet, amely megnyitja a turisztikai ágazatot a külföldi látogatók számára.

Tovább a cikkhez

Hollandiában kitart a szigor

Hollandiában április 28-ig érvényben maradnak a lezárások és a kijárási tilalom a koronavírusos esetek növekvő száma és a kórházi telítettség miatt. A járványügyi intézkedések meghosszabbítását Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök jelentette be. A kormányfő kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országában várhatóan július elejére lehet teljes egészében felszámolni a korlátozó intézkedéséket, addig a kormány fokozatos lazításokat tervez bevezetni egy ötlépcsős terv alapján.

A kormány tervei szerint április végén a vendéglátó egységek megnyithatják kültéri teraszaikat, még több üzlet kinyithat, továbbá a felsőoktatásban tanulók visszatérhetnek a normális tanrendhez. Május első hetében negatív koronavírus teszt  birtokában látogathatók lesznek a nagyobb szabású sportesemények. A harmadik lépésre, május végén kerülne sor, amikor is újranyithatnak a kisebb éttermek és bárok. A kormány június közepétől július elejéig felszámolna minden korlátozó intézkedést.

Erőteljes nyitást július első hetében tervezünk, amikor már szinte minden felnőtt állampolgár megkapta az oltóanyag első adagját. Reméljük, augusztusban már el lehet hagyni a társadalmi távolságtartás minden formáját

- jelentette ki Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. Hozzátette: a kormány terve teljes mértékben a járványügyi helyzet alakulásától függ. (MTI)

Ma éjfélre várja a várja Szijjártó a hiányos orosz vakcinaszállítmányt

Várhatóan éjfél után nem sokkal érkezik meg a 140 ezer második dózisú Szputnyik vakcinát tartalmazó szállítmány Budapestre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden kora este a Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Jelentős enyhítések várnak a szlovákokra a jövő héttől

Hétfőtől kinyithatnak Szlovákiában az üzletek és szolgáltatók, az állatkertek, a múzeumok, a templomok, a hotelek és a panziók, utóbbiak egyelőre az éttermeik nélkül - erről a szlovák pénzügyminiszter, Igor Matovič tájékoztatott kedden az ujszo.com cikke alapján, amelyből az is kiderült, hogy a lakosság továbbra sem ússza meg a tesztelést.

Tovább a cikkhez

Norvégia óvatosan lazít

Norvégia  enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett egyes korlátozásokon, és lehetővé teszi a nagyobb létszámú találkozókat magánházakban és a különböző rendezvényeken - jelentette be kedden Erna Solberg miniszterelnök.

A nemzeti szintű enyhítés mindazonáltal nem vonatkozik azokra a területekre, ahol a fertőzöttségi arányok a legnagyobbak, így a fővárosi régióra sem - mondta Solberg.  A kormányfő egy sajtótájékoztatón kijelentette: a fertőzöttségi mutatók általánosságban alacsonyak jelenleg, a kórházi kezelésre szorulók száma kisebb.

Bár Norvégiában a koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma az egyik legkisebb Európában, a skandináv ország szigorúbb inézkedéseket vezetett be azután, hogy gyors emelkedésnek indult márciusban a kórházi kezelést igénylő koronavírus-fertőzöttek száma a vírus fertőzőbb variánsai miatt.

Az országban péntektől öten is összegyűlhetnek az otthonokban az eddigi kettő helyett, az éttermek pedig felszolgálhatnak alkoholt bizonyos feltételek mellett. Solberg a múlt héten ismertetett egy négylépcsős tervet a korlátozások enyhítésére, amiből hármat reményei szerint júius végéig sikerül megvalósítani. (MTI)

Koronavírus: leáll a légiközlekedés Franciaország és Brazília között

A koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány "újabb utasításig" felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával.  "Azt tapasztaljuk, hogy a helyzet egyre súlyosabb, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb utasításig felfüggesztünk minden repülőjáratot Brazília és Franciaország között" - jelentette be kedden Jean Castex miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: leáll a légiközlekedés Franciaország és Brazília között

A koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány "újabb utasításig" felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával.  "Azt tapasztaljuk, hogy a helyzet egyre súlyosabb, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb utasításig felfüggesztünk minden repülőjáratot Brazília és Franciaország között" - jelentette be kedden Jean Castex miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

Tovább a cikkhez

Optimistább lett a Bizottság az uniós növekedési kilátásokat illetően

Az Európai Bizottság javíthat az euróövezet idei GDP-növekedési kilátásán, amikor májusban ismerteti új gazdasági előrejelzését - nyilatkozta az Európai Bizottság gazdaságért felelős biztosa, aki szerint az új adat közelebb áll majd az IMF nemrég ismertetett becsléséhez.

Tovább a cikkhez

Olaszországban megkezdik a Szputnyik vakcina tesztelését

Hatszáz önkéntes vesz részt a Szputnyik V orosz védőoltással indított oltási próbában, amelyet a Spallanzani római járványkórház indított. Erről Francesco Vaia kórházigazgató számolt be a keddi sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Közzétették a nagy spanyol megújulási tervet

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alap (Next Generation EU - NGEU) révén Spanyolország 102 reformot és 110 beruházást hajt végre a következő hat évben - jelentette be Pedro Sánchez kormányfő keddi sajtótájékoztatóján Madridban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a fehéroroszoknál is beütött a harmadik hullám

Fehéroroszországban megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése - derül ki az egészségügyi minisztérium keddi közléséből.

Tovább a cikkhez

Előjegyzés nélkül adják az AstraZenecát Romániában

Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca gyógyszeripari cég Vaxvevriára keresztelt vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. Ezt keddi sajtóértekezletén jelentette be Valeriu Gheorghita katonaorvos, a koronavírus elleni oltáskampány koordinátora. Hozzátette: Romániában a jelenleg működő 1062 oltóközpontban elvileg 115 ezer vakcinát lehetne beadni naponta, de eddig legfeljebb 65 ezer embert sikerült beoltani 24 óra alatt.

A koordinátor szerint nem lehet az oltás iránti érdeklődés csökkenésére következtetni abból, hogy a korábbi 800 ezerről félmillióra csökkent az előjegyzési portálon várólistára feliratkozottak száma. Gheorghita úgy vélekedett: azért vannak egyre kevesebben a várólistákon, mert felgyorsult az oltás üteme, sokan pedig arra várnak, hogy előjegyzés nélkül a családorvosi rendelőben oltathassák be magukat.

Romániában mintegy 300 ezren visszamondták az AstraZeneca oltás-előjegyzésüket, amely korábban sem volt túl népszerű Romániában, tekintettel arra, hogy maga a gyártó - a másik két oltóanyagnál - szerényebb hatékonyságot ígért, másrészt magasabb arányban regisztráltak mellékhatásokat. Míg a Pfizernél a beadott oltások 0,28, illetve a Moderna 0,4 százalékánál, addig az AstraZeneca esetében a beadott oltások 1,3 százalékánál jegyeztek fel kisebb-nagyobb panaszokat a beoltottak részéről.

Romániában eddig 410 ezer dózist használtak fel az AstraZeneca oltóanyagából, és 910 ezer adag van készleten, kedden pedig újabb 57 ezer érkezett. Az országban február 15-e óta használják az AstraZeneca oltóanyagát, és mivel az emlékeztető dózist nyolc héttel később adják be, hétfőn kezdődött az AstraZeneca első adagjável beoltott 400 ezer ember beoltása a második dózissal.

A mintegy húszmilliós lakosságú Romániában augusztus 1-jéig legalább tízmillió embert szeretne immunizálni a kormány. Florin Citu miniszterelnök szerint akkor hagyhatnak fel a kötelező maszkviseléssel, ha meghaladják ezt a küszöbértéket.

Eközben Szlovéniában eltörölték azt a korlátozást, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak. Alojz Ihan, a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának tagja a POP TV-nek nyilatkozva elmondta: a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

Az EMA a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem talált azonosítható specifikus kockázati tényezőt sem a nemek, sem pedig a kor alapján, ezért nincs ok arra, hogy az AstraZeneca-féle oltást a lakosság egy bizonyos csoportjára korlátozzák - hangsúlyozta a szakember.

(MTI)

Az EU-s országok dönthetik el, hogy elfogadják-e az oltásigazolásban a kínai vagy az orosz vakcinát

Amennyiben egy uniós tagálamnak kétségei vetődnek fel egyik vagy másik oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban, lehetősége lesz arra, hogy ne ismerje el az adott vakcinát a beoltottságot igazoló tanúsítvány esetében - közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kedden.

Tovább a cikkhez

Angela Merkel járványügyi szigorításokat lengetett be

Angela Merkel német kancellár járványügyi szigorítások lengetett be a járványügyi zárlat országszerte egységes szabályairól szóló törvényjavaslat elfogadására összehívott rendkívüli kormányülés után.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bejelentette: megvan a 3 millió beoltott - Jön a kormánydöntés is?

Orbán Viktor a Facebook-oldalán megosztott videóban jelentette be, hogy megtörtént Magyarországon a hárommilliomodik koronavírus-oltás, ez pedig azt is jelentheti a kormányzati kommunikáció szerint, hogy további lazítások jöhetnek a járványügyi szabályokon.

Tovább a cikkhez

Felfüggeszthetik a Johnson & Johnson vakcinájának használatát vérrögképződés miatt az USA-ban

Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA azt javasolja, hogy szüneteltessék az Egyesült Államokban a Johnson & Johnson koronavírus-vakcinájának használatát – írja a CNBC az FDA Twitter-posztjára hivatkozva. Már az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálódik az ügyben, az EMA pénteken jelentette be, hogy vizsgálni kezdi az oltóanyagot a ritka vérrögképződéses esetek miatt, de egyelőre még nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Európában a héten kezdték el kiszállítani az első adagokat a Janssen-vakcinából, Magyarországra is érkezett belőle.

Tovább a cikkhez

Új javaslattal pörgetnék fel még jobban az oltások felvételét

Bár újra szépen emelkedik az oltásra regisztrálók száma, elérhetünk egy olyan pontra Magyarországon, amikor már nem lesz kit beoltani, pedig rengeteg vakcina rendelkezésre fog állni. Ezért az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató új javaslatokat fogalmazott meg a vakcináció elősegítése érdekében.

Tovább a cikkhez

Pfizer-vakcina: megérkezett az újabb adag szállítmány Magyarországra

Ma újabb, közel 250 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba, ez már a 17. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból – olvasható a Pfizer közleményében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány: talán túl a csúcson, de az elhunytak száma nem csökken

A harmadik járványhullámban Magarországon naponta 250-en hunynak el, a kórházakon, az egészségügyi ellátrendszeren nagy a nyomás továbbra is, ugyanakkor legalább az új fertőzések száma némileg csökkent az utóbbi napokban, talán a harmadik hullám csúcsát már magunk mögött tudhatjuk. A koronavírus-járványról szóló híreinket kedden ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.

Tovább a cikkhez

Pénzügyi válságtól tartanak: a koronavírus-járvány után újabb veszély fenyegeti Európát

Nehéz helyzet előtt áll Európa, ugyanis nemcsak a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie, de várhatóan egy pénzügyi válság kialakulásával is számolnia kell. Annak érdekében, hogy az eurózóna országai biztosítani tudják a közös valuta pozícióját, eddig nem látott összefogásra lehet szükség. Egy új javaslat azonban bizalomra adhat okot, mert ellenállóbbá teheti az eurózóna gazdaságát – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mégsem halálosabb és nem okoz súlyosabb a betegséget a brit mutáns egy új kutatás szerint

A brit koronavírus variáns – amely Magyarországon is domináns jelenleg, és amely ragályosabb az eredetinél – nem okozott súlyosabb betegséget és nem volt halálosabb a kórházban ápoltak körében egy új kutatás szerint.

Tovább a cikkhez

A világ legrosszabb járványhelyzetére nyit rá a régió - Mi folyik itt?

Miközben Kelet-Európa országai lakossági nyomásra enyhítenek a koronavírus visszaszorítása érdekében hozott korlátozó intézkedéseken, továbbra is ebben a térségben szedi legtöbb áldozatát a járvány. A térség országainak többsége újraindította a szolgáltatói szektort és enyhített a kijárási korlátozásokon, a népesebb államok, mint Lengyelország vagy Románia azonban továbbra is óvatosak az lazítások kapcsán – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mennyire lesznek védettek a tanárok az iskolák újranyitásakor? Itt a válasz!

Az általános iskolák április 19-ei újranyitásával kapcsolatban számos kérdés merül fel. A sok bizonytalanságból egyet most megválaszolunk. Védettek lesznek-e valamennyire a tanárok az iskolanyitás pillanatában? És ha igen, akkor mekkora védettséggel rendelkezhetnek majd?

Tovább a cikkhez

Koronavírus: továbbra is csúcsközelben az elhunytak száma

2837 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a kedd reggeli jelentés szerint, és elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett  - derül ki a koronavírus.gov.hu kormányzati portálon közzétett adatokból. 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Megszólal az operatív törzs: ma meglehet a 3 millió beoltott, a nyitás következő szakaszáról is sziv

Ma délelőtt 11:15 perckor újra megszólal az operatív törzs.  H minden igaz, tegnap megtörténhetett a hárommilliomodik magyar állampolgár beoltása, ez pedig azt jelenti, hogy a nyitás következő szakaszáról is érkezhet bejelentés. Tegnap a törzs tájékoztatóján jelentették be, hogy ma érkezhet meg az első egydózisú vakcina Magyarországra, a Janssen, melyeket a honvédségi oltóbuszokon adnak be, erről is szó lehet majd.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány: talán túl a csúcson, de az elhunytak száma nem csökken

A címlapképen Ács Antónia Nikoletta orvos beolt egy nőt a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Pécsen, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Akác utci telephelyén lévő oltópontján 2021. április 12-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel.

Indiában is bevetik a Szputnyikot

India gyógyszerellenőrzési hatósága jóváhagyta a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag használatát - adta hírül kedden az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF), a vakcina exportjának orosz felelőse.

Tovább a cikkhez

A britek lassan végeznek az 50 év felettiek beoltásával

Nagy-Britanniában az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja már vagy megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy van időpontja az oltás beadására - közölte kedden a brit kormány.

Tovább a cikkhez

Megint vészesen erősödik a járvány Amerikában

Négy hete töretlenül nő a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, a múlt héten nyolc százalékkal emelkedett, és megközelítette a hét nap összességében a félmilliót - áll a Reuters hírügynökség saját elemzésében, amelyet kedden tett közzé.

Tovább a cikkhez

Érvénytelen TAJ-szám mellett is ingyenes lesz az oltás

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Tovább a cikkhez

Megmutatjuk, mikor véd meg minket a koronavírus elleni vakcina!

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, de sokan nem tudják, hogy mikor alakul ki a védettségük. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja segít a Portfolio olvasói számára eligazodni a kérdésben. Ferencit arról is kérdeztük, hogy mekkora lehet a vírus reprodukciós rátája Magyarországon és hányan lehetnek már immunisak. Azt is elmondta, hogy várhatóan a vírus mutálódása lesz a döntő a járvány elleni harc jövőbeli sikerességében.

Tovább a cikkhez
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-517120549