párizs_getty_stock
Gazdaság

Koronavírus: leáll a légiközlekedés Franciaország és Brazília között

MTI
A koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány "újabb utasításig" felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával.  "Azt tapasztaljuk, hogy a helyzet egyre súlyosabb, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb utasításig felfüggesztünk minden repülőjáratot Brazília és Franciaország között" - jelentette be kedden Jean Castex miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

A járványügyi zárlat ellenére brazil városokból még kedden is két járat érkezett a párizsi Roissy repülőtérre. Az utasok csak negatív PCR-teszttel szállhattak fel a repülőgépre, és az érkezést követően, Párizsban is leteszteltek minden utast a repülőtéren, majd tíz napos kötelező karanténba kellett vonulniuk, vagy az otthonukban, vagy pedig az állam által biztosított hotelben.

A kormány hétfőn még azon az állásponton volt, hogy néhány járatot a jog nevében fenn kell tartani Brazíliával. Ennek oka, hogy francia állampolgárok keresete alapján az államtanács kimondta, hogy a szabad mozgás jogának nevében lehetőséget kell hagyni arra, hogy a franciák bárhonnan haza tudjanak térni. Az ellenzéki jobboldal azonban a járatok azonnali felfüggesztését szorgalmazta, és a jelenleginél szigorúbb hatósági karatén bevezetését is követelte a Brazíliából érkezők számára.

Franciaország egész területén jelenleg járványügyi korlátozások vannak érvényben, a lakhelyet csak tíz kilométeres körzetben lehet elhagyni. "Nem értem, hogy miközben bezárjuk a franciákat, fenntartjuk ezt a légi járatot" - mondta a nemzetgyűlésben Damien Abad, a jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője.   A kormány délelőtt még nem kívánta leállítani a brazíliai járatokat arra hivatkozva, hogy a lehető legszigorúbb a beléptetés az országba, hiszen a negatív PCR-tesztet produkáló utasokra is tíz napos karantén vár, de az ügy olyan nagy port kavart a nap folyamán, hogy a miniszterelnök végül a légi közlekedés felfüggesztése mellett döntött.

A koronavírus fertőzőbb brazil variánsától elsősorban azért tartanak a francia járványügyi szakemberek, mert annak elterjedése akár egy negyedik járványhullámot is okozhat, illetve a jelenleg forgalomban lévő oltásokkal szemben ellenállóbbnak tűnik.

Azt már tudjuk, hogy az oltás nagyon jól működik a brit variánssal szemben, de a védettség csökken a brazil és a dél-afrikai variánsok esetében

- mondta Bruno Lina, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a Le Parisien című napilapnak. Jóllehet a napi esetszám már nem nő, a járvány magas platón tetőzik, és a rendelkezésre álló 8 ezer intenzív ágyon csaknem 6 ezer koronavírusos fertőzöttet ápolnak, az ő számuk a hónap végéig még várhatóan emelkedik. Egy éve volt utoljára ilyen sok súlyos állapotban lévő fertőzött az országban, az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk. Az elhunytak száma napokon belül elérheti a 100 ezret.

Egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon.

Az iskolák még legalább két hétig zárva tartanak a tavaszi szünet miatt. Emmanuel Macron államfő korábban azt mondta, hogy május közepétől képzelhető el a korlátozások fokozatos feloldásának megkezdése.

Címlapkép: Getty Images

vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
vakcina oltás oltatás koronavírus