koronavírus iskola
Gazdaság

Mennyire lesznek védettek a tanárok az iskolák újranyitásakor? Itt a válasz!

Portfolio
Az általános iskolák április 19-ei újranyitásával kapcsolatban számos kérdés merül fel. A sok bizonytalanságból egyet most megválaszolunk. Védettek lesznek-e valamennyire a tanárok az iskolanyitás pillanatában? És ha igen, akkor mekkora védettséggel rendelkezhetnek majd?

A kormány sokat vacillált, hogy előre vegye-e a tanárokat az oltási sorban. A Portfolio az iskolák zárásának pillanatában megírta, hogy gyorsan be kellene oltani a tanárokat, ha a kormány egy hónap múlva vissza szeretne térni a jelenléti oktatásra, hogy addig kialakuljon az immunitás. Végül hetekkel később döntött úgy a kabinet, hogy soron kívül beoltják a koronavírus elleni vakcinára regisztrált pedagógusokat, de sokak szerint ez már túl késő volt, hiszen az iskolák újranyitásának pillanatára így már nem alakul ki a teljes védettségük.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban közölte: "fenntartjuk, hogy nem csak a középiskolák esetében, hanem a teljes ágazatban komoly veszélyeket hozhat az április 19-i megnyitás, ezért nem szabad, veszélyes kinyitni az iskolákat ebben az időpontban". Számos érvük – a gyerekek nem védettek, a családjaik megfertőződhetnek, nincs elegendő távolság az osztályokban – mellett azt mondják, hogy a tanároknak nem alakul ki teljes védettségük.

És ez bizony így is van. A teljes védettség ugyanis a második oltást követően alakul csak ki, viszont a pedagógusok néhány nappal az oltásuk után vissza kell, hogy menjenek tanítani, hiszen nyitnak az általános iskolák a jövő héten. A kérdés már csak az, hogy lesz-e „részleges” védettségük.

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja a Portfolio kérdésére elmondta, hogy a Pfizer vakcinával kapcsolatban tudjuk, hogy az első oltás mikor kezdi el kifejteni a hatását, megadták ugyanis napról-napra az oltott és a kontrollcsoportokban tapasztalt megbetegedések számának alakulását. Ezen az látszik, hogy az első 10-11 napban ugyanolyan valószínűséggel lesznek betegek azok, akiket beoltanak, mint azok, akiket nem. A 11. nap környékén azonban a két görbe élesen elválik egymástól, és az oltottak már sokkal kisebb valószínűséggel kapják el a vírust. Ez azt jelenti, hogy az első vakcina beadását követően 10-12 napig nincs védőhatás, utána azonban nagyon gyorsan kialakul a védettség.

„Azok a pedagógusok, akiket a mostani célzott kampányban oltottak, Pfizer oltást kaptak, így könnyű kiszámolni, hogy milyen védettséggel bírnak az iskolák megnyitásának időpontjában. Április 19-i nyitással számolva, jelen tudásunk szerint aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80% körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége” – mondta Ferenci.

A legmagasabb hatékonyság a 2. oltás után alakul ki. „A Pfizer/BioNTech vakcinájának 95%-os a hatékonysága a klinikai vizsgálatok alapján, ami azt jelenti, hogy a második dózis beadását követő 7. nap után ennyivel csökken a tünetes megbetegedés kockázata az oltatlansághoz képest” – mondja Ferenci.

A fentiek miatt érthető Oroszi Beatrix nyilatkozata. A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja azt mondta tegnap a Népszavának, hogy „amíg valamennyi pedagógus meg nem kapja a második oltását és azt követően nem telik el még további két hét, a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. Még akkor is, ha maszkban tanítani nem feltétlenül könnyű, de nem is lehetetlen.”

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen