kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Gazdaság

Beoltották Putyint az ismeretlen orosz vakcina második adagjával

MTI
Megkapta a Covid-19 elleni védőoltás második komponensét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt ő maga jelentette be egy, a Rosszija 24 hírtelevízió által szerdán élőben közvetített videotanácskozáson.

Remélem, hogy minden rendben lesz. Nem is az, hogy remélem, biztos vagyok benne

- hangoztatta, és arra bátorította az eszmecsere többi résztvevőjét, hogy kövessék a példáját.

Putyin kifejezte reményét, hogy a vakcinációnak is köszönhetően az új koronavírusos fertőzés vissza fog szorulni Oroszországban. Az adást követően újságíróknak kijelentette, hogy az első oltást követően jó immunválasz alakult ki nála, a második után pedig nem tapasztalt mellékhatást.

A Szputnyik V vakcina honlapján szerdán közölt adatok szerint Oroszországban eddig összesen 14 862 934 védőoltást adtak be - ez a lakosság 6,33 százaléka - az oltóanyag első vagy második komponensével. A vakcina mindkét alkotóelemével 5 605 246 embert, a lakosság 3,83 százalékát oltották be.

Putyinnak a védőoltás első komponensét március 23-án adták be. A vakcina típusát nem közölték, a Kreml tájékoztatásában csak annyi szerepelt, hogy a már forgalomban lévő három orosz vakcina - a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a Covivax - egyikét injekciózták be a bal vállába.

Mivel az első és második oltás között 21-22 nap telt el, nagy az esélye, hogy Putyint a Szputnyik V vakcinájával oltották be, amelynek első és második komponense között a gyártói ajánlás itthoni verziója szerint 21 napnak kell eltelnie.

A Kreml szerdán közölte, hogy azok az újságírók, akik jövő szerdán személyesen kívánnak jelen lenni, amikor Putyin a moszkvai Manézsban elmondja majd éves üzenetét a parlament két házához, háromszoros PCR-szűrésen lesznek kötelesek átmenni. A vizsgálatokon négy-öt, két, illetve egy nappal az esemény előtt kell részt venniük, és a negatív eredményről szóló igazolást kinyomtatva kell majd felmutatni a bejáratnál.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy

csütörtöktől minden külföldről hazatérő orosz állampolgárnak át kell esnie a laboratóriumi koronavírusteszten a határátlépést követő három napon belül.

Korábban ez csak a repülőgéppel hazatérő utasok esetében volt kötelező, most minden jármű esetében így kell eljárni.

A teszteredményt, amelyet az érintetteknek házi karanténban kell kivárniuk, fel kell tölteni az orosz állami szolgáltatások portáljára. Oroszország csütörtöktől minimálisra korlátozza a légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ott kialakult súlyos járványhelyzet miatt.

Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8326-tal 4 666 209-re emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 13,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 986-ra csökkent, a halálos áldozatoké 399-cel 104 000-re, a felépülteké pedig 9447-tel 4 291 223-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 124,4 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503 146 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anna Szamojlova, az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) vezetője újságíróknak Moszkvában elmondta, hogy a Szputnyik V vakcinával történt oltást követően egyetlen esetben sem tapasztaltak vérrögképződést. Anait Avaneszján örmény egészségügyi miniszter szerdán a jereváni parlamentben bejelentette, hogy Örményország egymillió adag orosz vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal.

Címlapkép forrása: Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
who egészségügyi világszervezet