japan
Gazdaság

Japán az óceánba engedné a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét, sokan ellenkeznek

MTI
A Nemzetközi Tengerjogi Bírósággal vizsgáltatná felül Szöul a japán kormány döntését, amely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a tengerbe engedik - derül ki a dél-koreai elnök szóvivőjének a kormány szerdai zárt ülése után tett bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök felkérte a kabinet tagjait, hogy "aktívan vizsgálják meg" a jogi lépések kínálta lehetőségeket, továbbá mély aggodalmát fejezte ki Tokió döntése miatt Japán szöuli nagykövetének, Aibosi Koicsinak is, kiemelve, hogy földrajzilag Dél-Korea található a legközelebb Japánhoz, és a két ország egyazon tengeren osztozik. Szuga Josihide japán miniszterelnök kormánya azt követően hozta meg határozatát, hogy eltelt egy évtized az ország legsúlyosabb, a Fukusima-I atomerőműben bekövetkezett atomkatasztrófája óta.

A tervek szerint az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését. A vállalat hatalmas tartályok százaiban több mint 1,2 millió tonna vizet tárol a helyszínen. Az üzemeltető szerint jövő őszre elfogy a tárolásához szükséges kapacitás,

bár a helyi tisztviselők és egyes szakértők másként vélekednek, civil csoportok és egyes szakértők pedig bírálták a japán kormányt a terv magyarázatának és a konszenzusépítő erőfeszítések hiányáért.

A telephelyen a sugárszennyezett vizet fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel kezelik, de a tríciumot - a hidrogén egyik radioaktív izotópját - nehéz kivonni a vízből. A tervek szerint a tríciumos vizet addig hígítják, amíg a radioaktivitása 1500 becquerel alá esik, ami a japán biztonsági előírások által megengedett koncentráció negyvened része, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ivóvízre vonatkozó irányelvének hetede. A kormány és az üzemeltető szerint a trícium alacsony koncentrációban nem káros az emberi egészségre.

Címlapkép: Kyodo News via Getty Images

koronavirus
GettyImages-1211246431 (3)
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
labor virus