turk
Gazdaság

Jelentős összeggel fejlesztik a szerb-magyar földgázbeszállítási kapacitást

Portfolio
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a földgázszállító számára jóváhagyott díjak felett 2020-ban beszedett aukciós felár bevételekből 2,5 milliárd forintot fordít a szerb-magyar földgázbeszállítási kapacitás fejlesztésére – mondta Horváth Péter János a MEKH elnöke. Az előző évben meghatározott összeggel együtt közel 4 milliárd forint használható fel az aukciós felár számláról az ellátásbiztonságot növelő beruházásra.

A földgázkapacitás aukciók során az aukciós felárból származó pénzösszeg, amely a szabályozott földgázszállítási bevétel feletti bevételnek tekinthető, jogszabályi előírásoknak megfelelően visszaosztásra kerül a rendszerhasználókhoz és ezen keresztül a felhasználókhoz. Az így felgyülemlett összeg kizárólag fizikai szűkület megszüntetésére vagy a következő díjidőszakok szállítási díjainak korrekciójára használható fel. A MEKH minden évben meghatározza, hogy a fenti kereteken belül pontosan mire fordítható az aukciós felár számlán lévő összeg.

Horváth Péter János elmondta, az elkülönített földgázszállítási aukciós felár számlán 2020-ban 5,2 milliárd forintot írtak jóvá, ebből a hivatal döntése értelmében 2,5 milliárdot kell a szerb-magyar beszállítási kapacitás fejlesztése fordítani. A maradék 2,5 milliárd forint a földgázszállítási rendszerhasználati díjak csökkentésére szolgál majd.

A MEKH feladata a hatékony és fenntartható földgázpiaci verseny előmozdítása, az ellátás biztonságának megőrzése és növelése. A jelenlegi piaci helyzetben, amikor az ellátási struktúrák változása okán csökkenő gázszállítások miatt nő a földgázszállítási díj, a rendszerhasználók érdekét egyenlő módon szolgálja a rendszerhasználati díjak csökkentése, valamint a fizikai szűkület megszüntetése. Ezért a MEKH az aukciós felár számlán a 2020. naptári évre vonatkozóan rögzített új összeget fele-fele arányban bontotta meg a két felhasználási cél között – jelentette ki az elnök.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a gázpiaci 10 éves Fejlesztési Tervben hagyja jóvá azokat a fejlesztéseket, amelyek a leghatékonyabb módon képesek biztosítani a mindenkori igényeket. A földgáz ellátási struktúrák változása miatt a hivatal a szerb-magyar betáplálási pont megvalósítását látja prioritásnak, mivel az

az útvonal diverzifikáció jegyében részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást,

valamint ezen keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a Török Áramlaton és a Déli Gázfolyosón keresztül Európába érkező gázhoz is – indokolta Horváth Péter János. Az aukciós számla összeg szerb-magyar beszállítási kapacitás fejlesztését célzó felhasználása nemcsak az ellátásbiztonságot növeli, hanem a szállítási díjak emelkedését is mérsékli – tette hozzá.

A MEKH aukciós felárból befolyt bevétel felhasználásáról szóló határozata itt érhető el.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

koronavirus
GettyImages-1211246431 (3)
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
liz cheney
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Több tízmilliárdot osztott most ki a kormány vidéki szálláshelyek fejlesztésére