GettyImages-1229870121
Gazdaság

Olcsóbb elektromos autókra vársz? Egy darabig még ne számíts rá

Portfolio
Az elektromos autók iránti kereslet dinamikusan növekszik, ugyanakkor a gyártáshoz nélkülözhetetlen nyersanyagok ára kezd egyre inkább elszállni. Ez azonban jelentős gátat szabhat annak, hogy olcsóbbá váljanak az akkumulátorok és ezáltal maguk a járművek.

Az elektromos autók akkumulátorainak piacán az egyik legnagyobb szereplő Kína, amely a világ kapacitásának egy jelentős részével rendelkezik, és a nyersanyagok feldolgozásában is élen jár. A kereslet dinamikus növekedése mellett pedig a gyártók igyekeznek egyre költséghatékonyabb módon akkumulátorokat előállítani, amelyek az elektromos autó költségeinek mintegy 30 százalékát teszik ki.

Ebben nem is állnak egyébként rosszul a gyártók, hiszen

a lítium-ionos akkumulátorok átlagos költsége egy évtized alatt 137 dollár / kilowattórára csökkent le 1000 dollár / kilowattóráról.

Az elektromos autók nagyjából 100 dollár / kilowattórás ár mellett lennének nagyjából hasonló szinten a hagyományos belsőégésű társaikkal. A Benchmark Mineral Intelligence egy elemzője, Cameron Perks szerint:

Ha a lítium, és más magas költségű alapanyagok ára, mint amilyen a kobalt és a nikkel, tartósan magasabb szintre kerül, akkor ez jelentősen hátráltatni fogja a gyártókat a költségek csökkentésében.

A Bloomberg elemzője, James Frith pedig azt mondta, hogy:

Ha a nyersanyagok ára a 2018-as szintekre emelkedik, akkor a 100 dollár / kilowattóra alatti akkumulátor árak elérése két évvel csúszhat, 2024-ről 2026-ra.

A növekvő árak következtében persze megnőhet az igény alternatív technológiák kialakítása iránt, de rövid távon aligha váltható fel a lítium, illetve más fontos alapanyagok.

A Bloomberg becslései alapján a lítium-ionos akkumulátorok iránti kereslet 2030-ra a tízszeresére nőhet, miközben már 2021 végére strukturális deficit alakulhat ki a lítium kínálatában.

Márpedig a kínálat nem fog egyhamar növekedni, mivel az elmúlt években nem történtek jelentős befektetők a bányákba, illetve a finomító üzemekbe.

(Bloomberg)

Címlapkép: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
koronavirus