orbán bejelentés kormány lazitás
Gazdaság

Orbán Viktor bejelentette: nyitnak a teraszok, de az iskolák csak félig

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon videóban jelentette be a kormány friss döntését, amellyel lazítottak a korlátozó intézkedéseken. A lazítások keretében kinyitnak a teraszok, ám az iskolák nyitásának ütemét fékezték, ami nagyon fontos és előremutató lépés a járvány kilátása és lecsengése szempontjából.

Nyitnak az éttermek teraszai

Elértük a hárommillió oltást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon. A miniszterelnök megköszönte mindenkinek, akinek ebben érdeme volt. A kormány az újranyitás újabb lépését 3,5 millió oltásban határozta meg:

ha ez megvan, kinyithatnak az éttermek teraszai is.

A miniszterelnök szerint ez a jövő hét közepén, reményei szerint szerdán-csütörtökön történhet meg. A kormány eltörli a teraszok díjait is, hogy ezzel segítse a vendéglátóegységeket.

Iskolanyitás: a tervezettnél lassabban

A kormányfő így folytatta: a kormány döntött az iskolák újraindításáról is.

Csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk, ezért türelmet és megértést kérek a szülőktől

- mutatott rá.

A kormány április 19-én az óvodákat és az általános iskolák alsós tagozatait nyitja ki, a felső tagozatok - a középiskolai nyitással egy időben - május 10-én fognak kinyitni, addig marad a digitális oktatás.

Az előzetes várakozásokhoz képest másfajta, összességében az újranyitás ütemét a korábbi pályához képest fékező lépéseket ismertetett mostani videójában Orbán Viktor. A kormány ugyanis a jelek szerint az újranyitás következő lépcsőfokát már 3,5 millió beoltotthoz köti (vagyis a kedden elért 3 milliós beoltotti határnak a nyitás szempontjából mégsem lett jelentősége), így a nyitás második lépcsőfoka (ami a jelek szerint a teraszok nyitása lesz) nem ezen a héten lép életbe, hanem a jövő héten. De még fontosabb döntés, hogy a kormány lassította az iskolák újranyitásának ütemét is, az óvodákat és általános iskolákat nem egy lépésben nyitja, hanem két lépésben: április 19-én, valamint 3 héttel később (!), május 10-én, amikor is a középiskolákban is nyitnak. Jól látható tehát, hogy bár kommunikációs szinten a kormány az oltások előrehaladásához köti a nyitás lépcsőit, (a lépések népszerűsége mellett) a valós járványügyi folyamatoknak és kilátásoknak is van jelentőségük a döntések meghozatalakor.
A járvány aktuális helyzetét általánosságban úgy írhatjuk le, hogy bár az adatok most épp elég sok zajt tartalmaznak (húsvéti napokon jelentett alacsony esetszámok kifutása miatt), közmegegyezésnek tekinthető, hogy a járvány enyhül Magyarországon, de úgy enyhül, hogy a vírus jelenléte továbbra is jelentős és közösségi terjedésben van. A járványról alkotott hosszabb távú képünk, hogy a járványgörbe idehaza platózott, és ereszkedő pályára állt, de hogy mikor enyhül érdemben a kórházakra nehezedő nyomás az elsősorban attól függ, hogy milyen lazító lépéseket hoz a kormány. Ennek megfelelően kell értékelni a mai bejelentést is. Ezek fényében tehát a lazítás ütemének fékezése kedvezően értékelhető a járványügyi folyamatok szempontjából és helyes döntés.
Az iskolák előzetesen közöltnél lassabb ütemű és fokozatosabb nyitása azért kedvező fejlemény a járvány lecsengése szempontjából, mert nemzetközi kutatások mutattak rá arra, hogy, a fertőzés terjedése szempontjából a két legveszélyesebb terep a nyílt terű iroda, valamint az osztálytermek.

A kormány azt is megállapította, hogy mind a nemzetközi térben, mind itthon felerősödtek a vakcinákkal szembeni politikai támadások. Ezek célja az emberek elbizonytalanítása a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor arra kéri a lakosságot, hogy vegyék fel az oltást, mert az oltás életet menthet.

A lazításokról szóló bejelentés nem váratlanul érkezett, a kormány több csatornán kommunikálta már hetekkel ezelőtt, hogy amint a járványhelyzet engedi, lazítani fognak a korlátozásokon. Az esetszámok a járvány visszaszorulásáról árulkodnak, de ennek mértékét még nem ismerjük. Manapság is több ezres esetszámok vannak Magyarországon, és a kórházakon épphogy enyhült a nyomás, így több járványügyi szakember sem tartja indokoltnak az újranyitást.

Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook

bét
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1093927408