koronavírus intenzív osztály kórház járvány covid
Gazdaság

Röst Gergely matematikus: Nem igaz, hogy nem halálosabb a brit variáns

Portfolio
Félreértésén alapultak azok a tegnapi sajtóhírek, amelyek szerint csupán fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa - írja a KOVIDők tudományos Facebook-oldalon megjelent bejegyzésében Röst Gergely matematikus. A Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport vezetője szerint a Lancet folyóiratban megjelent kutatás eredményeiből nem következik az az állítás, ami a hazai és nemzetközi sajtóban kedden végigfutott.

Precízen áttekintve a Lancet című folyóiratban közzétett adatokat, egyértelmű – és a tudományos konszenzus továbbra is az –, hogy

a brit variáns okozta megbetegedés mintegy 60%-kal nagyobb eséllyel végződik halállal, mint a vírus Vuhanban felfedezett vad típusa által okozott megbetegedés

- írja posztjában a professzor annak kapcsán, hogy tegnap az egész hazai sajtóban végigfutott a hír, hogy egy új Lancet tanulmány (a teljes eredeti tanulmány itt érhető el) szerint nem halálosabb a brit variáns a korábbi változatoknál. A kutatás eredményei azonban mást mutatnak a szakértő szerint, aki a következőképp vezeti le gondolatait:

A megfertőződéstől az elhalálozásig tartó folyamatot bontsuk két részre.

  • Ha valaki megfertőződik, akkor vagy kórházba kerül vagy nem.
  • Ha kórházba került, akkor vagy halállal végződik a betegség vagy nem. (Előfordul persze halálos kimenetel kórházba kerülés nélkül is, de ezt most nem vesszük figyelembe.)

Hasonlítsunk össze két variánst, A-t és B-t, és tekintsünk két esetet - javasolja Röst Gergely.

  1. Képzeljük el, hogy a B-vel való fertőződés után kétszer akkora eséllyel kerül valaki kórházba, de ha már kórházba került, akkor ugyanakkora eséllyel halálozik el, mint az a KÓRHÁZI BETEG, aki A variánssal fertőződött. Ekkor a B variáns a FERTŐZÖTTEK KÖRÉBEN kétszer annyira halálos, mint az A.
  2. Most képzeljük el azt, hogy a B-vel való fertőződés esetén ugyanakkora eséllyel kerül valaki kórházba, viszont ha már kórházba került, kétszer akkora eséllyel lesz halálos a kimenetel, mint azon KÓRHÁZI BETEGEK esetében, akiket az A variáns miatt ápolnak ott. Könnyen belátható, hogy a FERTŐZÖTTEK KÖRÉBEN a B variáns ekkor is kétszer annyira halálos, hiszen adott számú fertőzöttből kétszer annyian fognak meghalni a B, mint az A variáns okozta megbetegedés esetén.

Ezeknek mindenféle kombinációját el lehet képzelni - folytatja a matematikus, aki ezek után felteszi a kérdést: mi a helyzet a brit variánssal.

Szerencsére erről már számos kutatás született. A tudományos eredmények összegzéséhez nagyon hasznos Nick Davies, az LSHTM epidemiológusának táblázata, amin néhány dolgot a magyarázat kedvéért külön is bejelölt a matematikus (lásd a grafikán). A zölddel bekeretezett részből lett a tegnapi médiahír, ami valóban azt mutatja, hogy a KÓRHÁZBAN KEZELTEK KÖZÖTT hasonló arányú volt a halálozás és a súlyos kimenetel a régi és az új variánssal fertőzötteket összehasonlítva. 

Igen ám, de ez önmagában nem mond semmit a halálozási arányról, mert ahhoz a kórházba kerülési arányt is ismerni kell

- húzta alá Röst Gergely. Az erre vonatkozó becsléseket látjuk a sötétkék keretben, ami kerekítve 60%-kal nagyobb kórházba kerülési arányt mutat. A fertőződés utáni elhalálozás kockázata tehát 1*1,6=1,6-szeres a régi variánshoz képest. Ez teljesen egybevág azokkal a becslésekkel, amelyek a fertőződés utáni elhalálozás kockázatát közvetlenül, más módszerekkel mérték a tesztpozitívak (fertőzöttként regisztráltak) körében (lásd a pirossal bekeretezett részt), ami szintén kb. 60%-kal nagyobb halálozási arányt mutat (vagyis piros = kék szorozva zöld). 

Kiemeli azt is, hogy a tegnapi - Portfolio-n is megjelent - hírek a tanulmány félreértésén alapulnak, tehát

továbbra is az a tudományos konszenzus, hogy mintegy 60%-kal halálosabb a brit variáns.

Címlapkép: Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232758955