koronavirus covid-19
Gazdaság

Amire már senki nem számított: mára új csúcsra szökött a koronavírus-járvány a világban

Portfolio
Tegnap közel 820 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a világban a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint, ezzel pedig a hétnapos mozgóátlagból kirajzolódó járványgörbe (egy technikai tényező okozta megugrást leszámítva) a valaha volt legmagasabb szintjére emelkedett. A meredek emelkedés nem csak a halálos áldozatok számát emeli közvetlenül, hanem a kerülő mutánsok megjelenésével is fenyeget.

Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 737 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak a világban, sosem volt még ennyire erőteljesen jelen a vírus az emberi populációban. A járványgörbe csak egyszer, december közepén járt ennél magasabban, ám annak az volt az oka, hogy Törökország korrekciója (több hónap fertőzéses eseteit egyszerre jelentette le) megemelte a napi adatot.

A görbe alakja miatt nem lehet illúziónk, hogy a járvány tovább fog gyorsulni a világban. A klasszikus gócpontok közül egyikben sem látunk megnyugtató csökkenést, sőt, a húsvéti hosszú hétvége után szinte mindenhol újra erősödést mutat a járvány. India helyzete különösen figyelemre méltó, de újra növekvő esetszámok érkeznek az amerikai kontinensről és Nyugat-Európából is.

A tendencia azt jelzi, hogy hiába indult el az oltással való védekezés a világban, a brit variáns ellen továbbra is indokolt korlátozásokkal védekezni. Mivel a most terjedő mutáns halálosabb az előzőnél, ezért arra számíthatunk, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.

Van azonban még egy tényező, ami komoly aggodalomra ad okot a járványdinamikával kapcsolatban. Azzal, hogy az emberekben ennyire erőteljesen van jelen a koronavírus, egyre nagyobb eséllyel keletkeznek veszélyes mutációk. Veszélyesség alatt már nem csak azt kell érteni, hogy súlyosabb lefolyású betegséget okozhatnak, hanem azt is, hogy "kerülő mutánsként" a vakcinának nem fognak ellenük védelmet nyújtani. A járványügyi szakértők, immunológusok fő félelme most éppen ez: ha nem enyhül a járvány, ősszel már más természetű vírussal kell megküzdenünk és újabb lezárásokat lesz kénytelen bevezetni a világ.

koronavirus3

Címlapkép: Getty Images

Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
pfizer vakcina oltás
bled_szlovenia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
rakéta amerika biden trump elnökválasztás