usa dollar
Gazdaság

Bivalyerős amerikai gazdasági adatok érkeztek

MTI
Portfolio
Az Egyesült Államok munkaerőpiacáról, feldolgozóiparából és kiskeresedelméből is vártnál jobb adatok érkeztek, bizonyítva, hogy a világ legnagyobb gazdasága a koronavírus-járvány ellenére igen jó erőben van.

    Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i részlege csütörtökön azt közölte, hogy az úgynevezett Empire State feldolgozóipari index 26,30 pontra, a pandémia kezdete óta legmagasabb szintre emelkedett a márciusi 17,40 pontról.  Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 19,50 pontra számítottak áprilisra.

Egyebek között az új megrendelések almutatója 8 ponttal 26,9 pontra nőtt, a foglalkoztatási almutató pedig 5 ponttal, 13,9 pontra emelkedett. Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).  Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) április elején közölt márciusi amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 64,7 pont, 1983. decembere óta a legmagasabb lett a februári 60,8 pont után.  Eközben az elemzők által vártnál lényegesen kisebb mértékben lassult a feldolgozóipar teljesítménybővülése az Egyesült Államok közép-atlanti térségében áprilisban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai részlege csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 50,2 pontra mérséklődött a márciusi 51,8 pontról. Elemzők nagyobb romlásra, 42 pontra számítottak áprilisra. A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az index, amely tavaly áprilisban és májusban mínusz 56,6, illetve mínusz 43,1 ponton érte el minden idők legmélyebb pontját a koronavírus-járvány hatására, már a 11. egymást követő hónapban tartózkodott a növekedést jelző pozitív tartományban idén áprilisban.  Az új megrendelések alindexe 50,9 pontról 36 pontra süllyedt áprilisban, a foglalkoztatási mutató a márciusi 30,1 pontról  30,8 pontra emelkedett. A vállalkozások derűlátóbbak a jövőt illetően, a következő hat hónapra szóló várakozásokat tükröző index értéke a márciusi 61,6 pontról 66,6 pontra nőtt áprilisban. Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, újabb jeleként annak, hogy javul a gazdasági helyzet. (Erről röviden már itt írtunk.)

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 576 ezerre süllyedt az április 10-vel zárult héten, ami 193 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 769 ezres értéknél. A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem volt ilyen kevés a kérelmek száma, legutóbb a tavaly március 14-vel végződött hétről jelentettek kisebb, 256 ezres értéket.  Elemzők gyengébb adatot, 700 ezres számot vártak.

A kérelmek száma a járvány kezdete óta először csökkent 600 ezer alá, és most először volt alacsonyabb a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsnál, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 47 ezer 250-nel, 683 ezerre esett a múlt héten, míg egy éve meghaladta a 4,9 milliót.

A friss adatok tanúsága szerint az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból: emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Márciusban 916 ezer új munkahelyet teremtettek, tavaly augusztus óta a legtöbbet. A munkanélküliségi ráta 6,2 százalékról 6 százalékra csökkent, ami kevesebb mint fele a járvány csúcsán mért 14,8 százaléknak.

A járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek több mint 60 százalékát, 13,5 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Szintén beszámoltunk már róla, hogy a februári 2,7%-os visszaesés után márciusban 9,8%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban márciusban. A havi alapú növekedés nem csak kimagasló volt, de a várakozásokat is meghaladta, az elemzők 5,9%-os bővülésre számítottak. Az autóeladások nélkül 8,4%-os volt a forgalomnövekedés a várt 5% helyett.

Címlapkép: Getty Images

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089