hotelszoba - örömködő idősek -  Getty
Gazdaság

Egy teljes generációtól függ az eurózóna gazdasági felpattanásának sorsa?

Portfolio
Ahhoz, hogy az eurózónában a fogyasztás beindulásával párhuzamosan löketet kapjon a gazdaság is az újrainduláshoz, nagy szükség lenne azoknak az idős embereknek a megtakarításaikra, akik a pandémia alatt jelentős összegeket halmoztak fel. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ezeket az embereket fogyasztásra lehet bírni – írja a Bloomberg.

A Bloomberg cikke szerint jelentősen megnőtt a megtakarítások állománya az eurózónabeli lakosság körében a pandémia ideje alatt, csakhogy ezek az extra megtakarítások az idősebb, vagyonosabb embereknél halmozódtak fel, akiket sokkal nehezebb költekezésre bírni, mint a fiatalokat, ezzel pedig veszélybe kerülhet az eurózóna gyors gazdasági kilábalásába vetett reménye is.

Nem hiába próbálkoznak adókedvezménnyel a franciák is:

A fentieket erősítik meg az EKB által nemrég közölt adatok is, amely szerint az extra pénzek elsősorban az 50 év felettiek számláján csapódtak le, míg a 16-49 éves korosztály vagyoni helyzete inkább romlott a pandémia idején. Ráadásul az EKB azzal kalkulál, hogy a pandémia idején látott 25%-os megtakarítási ráta vissza fog állni a koronavírus-válság előtti szintre, és az ez alatt az idő alatt felhalmozott extra megtakarítások nem lesznek jelentősen felhasználva.

A Barclays becslése szerint 600 milliárd eurót tehet ki a koronavírus-járvány óta felhalmozott extra megtakarítások állománya, de a bank is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogyan lehet majd ezeket a pénzeket mozgásra bírni.

A Deutsche Bank azzal kalkulál, hogy a fogyasztás felélénkülése egy százalékpontot tudna hozzátenni idén a gazdasági növekedéshez, amely igen jelentős, tekintve, hogy az IMF 4,4%-os növekedést vár idén az eurózónában. A UBS közgazdásza is úgy véli, hogy a megtakarítások jelentős részét képezik a pandémiát követő gazdasági fellendülésnek. Az eurózónában pedig azért lehet különösen fontos a fogyasztás, mivel a vakcinázottság lassú haladása miatt amúgy is le van maradva a régió az amerikai és kínai gazdasági növekedés mögött.

Címlapkép: Getty Images

utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
utazás koronavírus