GulyasGergelyKormanyinfo1500
Gazdaság

Gulyás Gergely: a jövő héten már olyan döntéseket hozhat a kormány, amik csak a védettekre vonatkoznak

Portfolio
Négymillió beoltottnál már lehetnek olyan intézkedések, melyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érintik, ezekről a jövő héten dönthet a kormány a 3,5 milliós oltási szám elérése után - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

Mikor lehet vége a járványnak?

Nem az a kérdés, nálunk meddig tart a járvány, fontos, hogyan alakul a helyzet a környező országokban, kialakulnak-e újabb mutációk. A járványnak akkor lesz vége, ha az egész világon sikerül visszaszorítani - mondja Gulyás.

Nem kell majd karantén igazolással

Nyárra biztosan változtatni fogunk a karanténszabályokon, a kormány célja, hogy védettségi igazolással mentesüljenek az emberek a karantén alól, a kérdés csak az, mikor hozzuk meg ezt a döntést - szögezi le a miniszter.

Szinte minden 60 év feletti regisztráltat beoltottak

A regisztrált 60 év felettiek közül szinte mindenkit beoltottak már, az 1,55 millió regisztráltból több mint 1,4 millió főt - mondja Gulyás. A különbséget azok jelentik, akiket nem érnek el az orvosok, vagy helyettük más regisztrált.

Nem módosítanának az AstraZenecán

Nem gondolkodunk azon, hogy az AstraZeneca helyett második oltásként más vakcinát adjunk, a kormány véleménye szerint mindegyik engedélyezett vakcina biztonságos és hatásos - mondja Gulyás.

Készül a költségvetés módosítása

Jelenleg ott tartunk, hogy a Pénzügyminisztérium elküldte a Költségvetési Tanácsnak a tervezetet, az ő véleményükre várunk. Ezt követően április 20-án vagy legkésőbb 27-én tudjuk benyújtani a parlamentnek a 2021-es módosított költségvetést - mondja Gulyás Gergely. Hozzáteszi: úgy tervezték a büdzsé módosítását, hogy az új, 7,5%-os hiánycél elérhető legyen.

Itthon is vizsgálják a Janssent

A kormány is elrendelt egy vizsgálatot a Janssen-vakconákkal kapcsolatban, az eddig beérkezett 28 ezer vakcinát a magyar szakemberek ellenőrzik. Ha ezek az oltások biztonságosak, akkor lehet velük oltani - mondta a miniszter az oltások amerikai vizsgálatával kapcsolatban.

Lassít az oltási tempó

Meg fog érkezni a Szputnyik-vakcina második dózisa a jövő hétre, így a 21. napon mindenkinek be fogjuk tudni adni az oltásokat - mondja a miniszter. A múlt heti oltásszámot ezen a héten várhatóan nem fogjuk tudni tartani, de dolgozunk azon, hogy a lehető leghamarabb tudjunk új vakcinákat szerezni, illetve beígért vakcinaszállításokat előbbre hozni.

Megépül a Diákváros is Budapesten

Kötöttünk egy megállapodást a főpolgáérmesterrel, ennek része volt a Diákváros megépítése és a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése. Ez a városnak is komoly reklám. A kormány tartja magát ehhez a megállapodáshoz, a Diákváros meg fog épülni a kínai Fudan Egyetem kampuszával együtt - mondja Gulyás.

Hamarosan értelmet nyer a védettségi igazolás

A védettségi igazolvány most is érvényes, de addig nincs jelentősége, amíg ehhez nem társulnak szabályok. A 3,5 millió beoltott elérése esetén fogunk dönteni ezekről a szabályokról,

szerintem 4 millió beoltott esetén lesznek olyan lazítások, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd

- mondja a miniszter.

A jövő héten jöhetnek újabb döntések

Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk

- hangsúlyozza Gulyás.

Az iskolanyitásról

A bölcsődék eddig is nyitva voltak, ez egy fontos tapasztalat, a fokozatosság elvét követve most a kormány arról döntött, hogy az óvodák éás az általános iskolák alsó tagozatai nyithatnak ki hétfőtől - mondja az iskolanyitással kapcsolatban Gulyás. Szerinte csökkenti a kockázatokat, hogy az alsó tagozaton kevesebb a tanár, így kevesebb a kontaktus.

A terasznyitásról

Ma megjelenik az a szabályozás, ami eltörli a teraszok használati díját, a 3,5 millió beoltott elérése után nyithatnak a teraszok várhatóan a jövő hét közepén. A vendéglátóhelyek májusra is igényelhetik a bértámogatást.

Májusban bárki kaphat oltást

A kormány célja, hogy a lehető legtöbben oltassuk be magunkat, a társadalmi immunitást 6 millió embernél érhetjük el.

Ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, akkor mindenkit be tudunk oltani májusban

- szögezi le Gulyás.

4,2 millió felett a regisztráltak száma

A járványhelyzetben továbbra is nagyon komoly nehézségekkel küzd az ország - kezdi a mai tájékoztatót Gulyás Gergely. Kiemeli, hogy az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban, tegnap 3,09 millió fölé emelkedett a beoltottak száma.

A nyugati vakcinák közül a Janssen is kiesett, ezzel félmillióval kevesebb vakcina érkezhet a következő hetekben. A kormány mindenkivel tárgyal, hogy ezt a mennyiséget prótolja - mondja Gulyás.

A friss adatok szerint már 4,216 millióan regisztráltak, mellettük a fegyveres testületek és az egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát, így már 4,5 millióan kaptak oltást vagy várnak jelenleg oltásra. Az utóbbi napokban napi 50-150 ezerrel nőtt a regisztrációk száma. A cél azonban a 8 millió elérése lenne, ennyi felnőtt állapolgár van jelenleg Magyarországon.

A beoltottak mintegy egy százaléka betegszik meg, de az oltás náluk is hatékony volt, csekélyebbek a kockázatok. Az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyságban - mondja a miniszter.

Orbán Viktor már bejelentette a tervezett nyitást, hamarosan megszólal Gulyás Gergely is

Délelőtt fél 11-kor kezdődik a Kormányinfó Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel és Gulyás Gergely miniszterrel. Az eseményen az aktuális kormánydöntésekről számolhatnak be a tegnapi kormányülést követően. A legfontosabb kérdésekre Orbán Viktor már válaszolt szerdán: hétfőtől az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai kinyitnak, majd a jövő hét közepétől a 3,5 millió beoltott elérése után várhatóan újra üzemelhetnek a vendéglátóhelyek teraszai is.

Gulyás Gergely ma további részleteket árulhat el a jövőbeli nyitási pályával kapcsolatban, illetve a kormány nevében értékelheti a járványhelyzetet.

Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
rakéta amerika biden trump elnökválasztás