koronavírus
Gazdaság

Magyarország újabb nyitásra készül, Izrael lassan túl van a járványon

Portfolio
A jövő héten tovább lazíthat a korlátozásokon Magyarország, miközben a világon felemás járványadatok jelennek meg. Dél-Amerikában továbbra is tombol a vírus, Izrael viszont lassan teljesen fellélegezhet. A járvány csütörtöki hírei egy helyen.

Szlovákia szerint megfelelő a Szputnyik vakcina

Megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) orvosbiológiai központjának összes tesztjén a Szputnyik V vakcina - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban csütörtökön.

(MTI)

A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül

Bő egy évvel ezelőtt tört be életünkbe a koronavírus-járvány. Emlékszünk a tavaly márciusban kialakult pánikvásárlási rohamra is, amely a gyógyszereket is érintette. Írásunkban bemutatjuk, hogy a gyógyszer-felvásárlási láz erősebb volt és hamarabb következett be a magasabb jövedelmű járásokban az alacsonyabb jövedelmű járásokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Április végéig ingyen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a BKK járatain

Hétfőtől április végéig ingyen utazhatnak az általános iskolák első négy évfolyamára járó, 7 és 11 év közötti diákok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján.

Tovább a cikkhez

A WHO továbbra is kiáll az AstraZeneca oltása mellett

A fertőzöttek számának csökkenésére utaló első jelek ellenére továbbra is "súlyos" a koronavírus-járványhelyzet Európában - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO egyúttal ismét állást foglalt az AstraZeneca vakcinája mellett, amelynek használatát több országban felfüggesztették tromboembóliás esetek miatt.

Tovább a cikkhez

Újranyitnak az iskolák: hétfőn kezdődik a "gyerekmegőrzés" Magyarország új gócpontjaiban

Egyáltalán nem tartja indokolhatónak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a jövő héten újranyissanak az óvodák és az iskolák az alsó tagozaton, hiszen a jelenlegi járványmutatók alapján folytatni kellene a digitális oktatást. Már most is van olyan intézmény, amelynek a megnyitását koronavírus-fertőzés akadályozza. A PSZ szerint gyerekmegőrzés lesz az iskolákban, miközben lemaradnak azok, akik otthon maradnak, hiszen egyre több szülő dönt úgy, hogy a járvány miatt nem engedi iskolába a gyerekét. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig közölte: „most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához". A Portfolio értékelése szerint a járványhelyzet rosszabb, vagy legalább olyan rossz, mint amikor a kabinet az iskolák zárásáról döntött márciusban. A PSZ kérdésünkre közölte: "azt javasoljuk, hogy aki krónikus beteg vagy még nem alakult ki a védettsége az oltás után, ne kockáztasson".

Tovább a cikkhez

A ciprusi kormány minden tagja beadatta magának az AstraZenecát

A ciprusi kormány összes minisztere beoltatta magát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, hogy eloszlassák az emberek félelmeit az oltóanyag lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Az amerikai járványügy egyelőre nem döntött a Jonhson&Johnson vakcináról

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a döntéshozatalt a Johnson and Johnson cég koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban. A vakcina használatát nemrég felfüggesztették az Egyesült Államokban, miután több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Tovább a cikkhez

Izraelben úgy ünnepelték az ország megalakulásának évfordulóját, mint a járvány előtt

A koronavírus-járvány előtti hagyományokhoz visszatérve ünnepelték Izraelben az ország megalakulásának 73. évfordulóját - számolt be róla csütörtökön a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Tovább a cikkhez

Nyitnak az útdíjfizetési irodák

Hétfőtől ismét megnyitja ügyfélszolgálati irodáit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), a koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően.

Az ügyfélszolgálati irodákban - azok méretétől függően - egyszerre egy vagy két ügyfél tartózkodhat. Az ügyféltérben mindenki számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése és a belépést követően a kihelyezett kézfertőtlenítő használata.

A társaság arra kéri ügyfeleit, hogy a várakozás közben is tartsák be a legalább másfél méteres védőtávolságot, lehetőség szerint kísérő nélkül érkezzenek, és készpénz helyett bankkártyával fizessenek. A társaság 19 ügyfélszolgálati irodájának elérhetőségéről és nyitva tartásáról a nemzetiutdij.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. (MTI)

Újabb lazítás az iskolanyitásban: nem lesz kötelező iskolába engedni a gyerekeket

Az általános iskolák alsó tagozatos évfolyamaiban sem lesz kötelező a jelenléti oktatás jövő héttől - jelentette be a kormány. A látszólag rugalmas megoldás azonban több olyan problémát is felvet, ami után könnyen lehet azt gondolni, hogy a digitális oktatás általános meghosszabbításával a többség sokkal jobban járt volna.

Tovább a cikkhez

Berobbant a barkácsőrület: minden hatodik magyar felújítást tervez

Scale Research: a felnőtt lakosság hat tizede tervez valamilyen felújítást, bővítést vagy korszerűsítést lakásában vagy házán 1 éven belül, leginkább saját erőből, de népszerűek az állami támogatások, illetve támogatott hitelkonstrukciók is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: csökkenő esetszám, de még mindig sok áldozat Romániában

Romániában két hete folyamatosan csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga, de a Covid-kórházak intenzív osztályai telítettek és a járvánnyal összefüggő elhalálozások átlaga továbbra is emelkedő tendenciát mutat.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovénia is lazít

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, nyolc régióban a tizenkettőből hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai - közölték a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Maruzsa Zoltán: nem lesz kötelező az óvoda és az iskola, 200 ezer pedagógust oltottak be

Hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, de a részvétel nem lesz kötelező - hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az óvodások az intézményvezető engedélyével maradhatnak otthon, akárcsak a kisiskolások, de utóbbieknak 250 óra hiányzás felett osztályozó vizsgát kell tenniük.

Tovább a cikkhez

Mit kell tenni, ha otthon a koronavírus-tüneteit észleljük és az állapotunk nem javul?

Akut covid ambulanciát nyitott a Swiss Clinic - tudta meg a Portfolio az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatótól. A cél, hogy a betegek minél előbb megfelelő ellátást kapjanak, ezzel megelőzve, hogy a páciens kórházi kezelésre szoruljon.

Tovább a cikkhez

Német egészségügyi miniszter: nem elég az oltás és a tesztelés, további szigorítás kell

Az oltási kampány és a tesztelés nem elég az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta járvány harmadik hullámának megtöréséhez Németországban, ezért további korlátozásokat kell bevezetni - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben.

Tovább a cikkhez

Gulyás Gergely: a jövő héten már olyan döntéseket hozhat a kormány, amik csak a védettekre vonatkozn

Négymillió beoltottnál már lehetnek olyan intézkedések, melyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érintik, ezekről a jövő héten dönthet a kormány a 3,5 milliós oltási szám elérése után - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

Tovább a cikkhez

Gyengén indította az évet a német gazdaság

A német gazdaság 1,8% -kal zsugorodhatott a előző negyedévhez képest az idei év első három hónapjában a COVID-19 korlátozások miatt - közölték vezető gazdasági intézetek csütörtökön, amikor módosították Európa legnagyobb gazdaságának közös növekedési előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Ingyen utazhatnak az alsósok áprilisban

A koronavírus-járvány elleni védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.

Tovább a cikkhez

Wizz Air: idén nyáron csak részleges lehet a légi közlekedés helyreállása

A Wizz Air közzétette a március 31-ig tartó pénzügyi évére vonatkozó előzetes számait, amely időszakra a cég a 2021-es pénzügyi évként hivatkozik. Az eredmények mellett a cég arról is beszámolt, hogy a légi közlekedés az idei nyár végére csak részlegesen állhat helyre.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új csúcson a járvány Indiában

Indiában rekordszámú, 200 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint, ezzel április eleje óta több mint a duplájára nőtt az igazolt fertőzések napi növekménye.

Tovább a cikkhez

Vallott az amerikai titkosszolgálat arról, pontosan mit tud a koronavírus rejtélyes eredetéről

Az amerikai hírszerzés képviselőinek szenátusi meghálálgatásán több fontos kérdés is felmerült, mint például a koronavírus eredete, Kína és Oroszország megítélése, valamint az Afganisztánból történő kivonulás – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Meglepő szakadás az építőiparban

Februárban az építőipari termelés volumene (szezonálisan és munkanap-hatással igazítva) 11,7%-kal elmaradt az előző havitól. A kellemetlen meglepetést okozó visszaesés mellett a rendelési mutatók sem alakultak szépen. Ezzel együtt az ágazat idei kilátásait korai lenne temetni.

Tovább a cikkhez

Egy teljes generációtól függ az eurózóna gazdasági felpattanásának sorsa?

Ahhoz, hogy az eurózónában a fogyasztás beindulásával párhuzamosan löketet kapjon a gazdaság is az újrainduláshoz, nagy szükség lenne azoknak az idős embereknek a megtakarításaikra, akik a pandémia alatt jelentős összegeket halmoztak fel. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ezeket az embereket fogyasztásra lehet bírni – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: enyhülőben a járvány, de még mindig sok az áldozat

Az elmúlt 24 órában 5307 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon és elhunyt 256 többségében idős beteg – közölte a hivatalos koronavírus tájékoztató portál csütörtök reggel. Ezzel folytatódik az utóbbi napokban látott tendencia, óvatos enyhülést látunk a járványhelyzetben, miközben a kormány a jövő héten további lazításra készül.

Tovább a cikkhez

Amire már senki nem számított: mára új csúcsra szökött a koronavírus-járvány a világban

Tegnap közel 820 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a világban a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint, ezzel pedig a hétnapos mozgóátlagból kirajzolódó járványgörbe (egy technikai tényező okozta megugrást leszámítva) a valaha volt legmagasabb szintjére emelkedett. A meredek emelkedés nem csak a halálos áldozatok számát emeli közvetlenül, hanem a kerülő mutánsok megjelenésével is fenyeget.

Tovább a cikkhez

Nagy húzásra készül Maldív-szigetek kormánya: beoltják a turistákat, ha hozzájuk jönnek pihenni

Maldív-szigetek kormánya azt tervezi, oltást ajánlanak fel az országba érkező látogatóknak, ezzel próbálnák meg újraéleszteni az elsősorban turizmusból élő ország gazdaságát. De a turisták csak azután kaphatnak majd oltást, miután már minden helyi megkapta a második oltását is.

Tovább a cikkhez

Magyarország újabb nyitásra készül, Izrael lassan túl van a járványon

Magyarországon óvatos csökkenés látszik a járványadatokban az utóbbi napokban, a világon azonban nem minden ország ilyen szerencsés. A legtöbb helyen továbbra is erős a harmadik hullám.

Az oltásokkal is viszonylag jól haladunk nemzetközi összevetésben, így van arra esély, hogy a legtöbb országnál hamarabb lazítsunk a korlátozásokon, ennek következő lépéseként hétfőtől az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata újra kinyit, majd várhatóan a jövő hét közepétől a vendéglátóhelyek teraszai is üzemelhetnek a 3,5 millió beoltott elérése után.A további menetrendről akár már a mai Kormányinfón beszélget Gulyás Gergely.

Címlapkép: Getty Images

Budapest a leginkább oltáspárti, a fiatalok nem akarnak regisztrálni

A kormány által bejelentett fokozatos nyitástól függetlenül tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásait a felnőtt lakosság - derül ki az Ipsos áprilisi havi méréséből. A kutatási számok alapján a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába.

Tovább a cikkhez

Lassan lecseng a járvány Izraelben

Már csak 0,71 a koronavírusos fertőzési ráta Izraelben, keddről szerdára 170 új fertőzöttet regisztráltak - adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma.

Tovább a cikkhez

Három hónapos csúcson a járvány Argentínában

Három hónapos csúcsra emelkedett Argentínában a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma szerdára: 368-an haltak meg - adta hírül az argentin egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
GettyImages-1232758955