koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
Gazdaság

Maruzsa Zoltán: nem lesz kötelező az óvoda és az iskola, 200 ezer pedagógust oltottak be

Portfolio
Hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, de a részvétel nem lesz kötelező - hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az óvodások az intézményvezető engedélyével maradhatnak otthon, akárcsak a kisiskolások, de utóbbieknak 250 óra hiányzás felett osztályozó vizsgát kell tenniük.

Már a 60 alattiak majdnem fele is be van oltva

Nincs változás az oltási programban, a magyar hatékonyságok elkötelezettek abban, hogy csak biztonságos és hatékony vakcinát engednek alkalmazni - mondja Galgóczi Ágnes, az NNK osztályzetője.

A 18-59 éves regisztráltak közel fele már be van oltva - teszi hozzá.

Marad a lázmérés

Az óvodák és az iskolák a tanévkezdéstől márciusig látott rendhez térnek vissza, továbbra is kötelező lesz a fertőtlenítés és a lázmérés. A kormány képviseletében tegnap tárgyaltam a Nemzeti Pedagóguskarral és a pedagógus szakszervezettel, akik üdvözölték a döntéseket - mondja az államtitkár.

Nem lesz kötelező az óvoda

Tegnap az óvodákban a gyerekek 11%-a volt bent, a nyitástól azt várjuk, hogy az eddigi összevont csoportok helyett újra visszaálljanak a korábbi csoportok. Az óvodában a részvétel nem kötelező, aki meg tudja oldani, az az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét. Arra számítunk, hogy az első időszakban a gyermekek fele-kétharmada megy magy óvodába, aztán ez fokozatosan növekszik - mondja Maruzsa.

Az iskolákban is hasonló a helyzet: az igazgató engedélyezheti a távolmaradást, de arra számítanak, hogy a diákok nagyobb része jelen lesz a tantermekben. Arra nincs lehetőség, hogy ezzel párhuzamosan digitálisan is folytatódjon az oktatás, arra viszont van, hogy a tananyagot és a házifeladatot megkaphassák a hiányzó gyerekek.

200 ezer pedagógust oltottak be

A kormány tegnap foglalkozott az iskolák kinyitásával, a fontosabb döntésekről Orbán Viktor és Gulyás Gergely már beszámolt - kezdi Maruzsa Zsoltán köznevelésért felelős államtitkár. Kiemeli, hogy végeztek a pedagógusok oltásával, múlt vasárnapig több mint 155 ezer köznevelésben dolgozót, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig 200 ezer embert oltottak be.

Tényleg enyhül a járvány Magyarországon? Ma is megszólal az operatív törzs

A meghívó szerint délután egy órakor kezdődhet az operatív törzs napi sajtótájékoztatója, a gyakorlatban azonban ez inkább későbbi időpontot szokott jelenteni. Délelőtt a Kormányinfón számol be a friss döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az operatív törzs beszámolójában a legnagyobb kérdés az lehet, hogyan értékeli a friss járványadatokat a testület, illetve az országos tisztifőorvos. Emellett lényeges lehet az operatív törzs véleménye a tegnap bejelentett újabb enyhítő lépésekről.

Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Címlapkép: Getty Images

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089