koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
Gazdaság

Maruzsa Zoltán: nem lesz kötelező az óvoda és az iskola, 200 ezer pedagógust oltottak be

Portfolio
Hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, de a részvétel nem lesz kötelező - hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az óvodások az intézményvezető engedélyével maradhatnak otthon, akárcsak a kisiskolások, de utóbbieknak 250 óra hiányzás felett osztályozó vizsgát kell tenniük.

Már a 60 alattiak majdnem fele is be van oltva

Nincs változás az oltási programban, a magyar hatékonyságok elkötelezettek abban, hogy csak biztonságos és hatékony vakcinát engednek alkalmazni - mondja Galgóczi Ágnes, az NNK osztályzetője.

A 18-59 éves regisztráltak közel fele már be van oltva - teszi hozzá.

Marad a lázmérés

Az óvodák és az iskolák a tanévkezdéstől márciusig látott rendhez térnek vissza, továbbra is kötelező lesz a fertőtlenítés és a lázmérés. A kormány képviseletében tegnap tárgyaltam a Nemzeti Pedagóguskarral és a pedagógus szakszervezettel, akik üdvözölték a döntéseket - mondja az államtitkár.

Nem lesz kötelező az óvoda

Tegnap az óvodákban a gyerekek 11%-a volt bent, a nyitástól azt várjuk, hogy az eddigi összevont csoportok helyett újra visszaálljanak a korábbi csoportok. Az óvodában a részvétel nem kötelező, aki meg tudja oldani, az az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét. Arra számítunk, hogy az első időszakban a gyermekek fele-kétharmada megy magy óvodába, aztán ez fokozatosan növekszik - mondja Maruzsa.

Az iskolákban is hasonló a helyzet: az igazgató engedélyezheti a távolmaradást, de arra számítanak, hogy a diákok nagyobb része jelen lesz a tantermekben. Arra nincs lehetőség, hogy ezzel párhuzamosan digitálisan is folytatódjon az oktatás, arra viszont van, hogy a tananyagot és a házifeladatot megkaphassák a hiányzó gyerekek.

200 ezer pedagógust oltottak be

A kormány tegnap foglalkozott az iskolák kinyitásával, a fontosabb döntésekről Orbán Viktor és Gulyás Gergely már beszámolt - kezdi Maruzsa Zsoltán köznevelésért felelős államtitkár. Kiemeli, hogy végeztek a pedagógusok oltásával, múlt vasárnapig több mint 155 ezer köznevelésben dolgozót, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig 200 ezer embert oltottak be.

Tényleg enyhül a járvány Magyarországon? Ma is megszólal az operatív törzs

A meghívó szerint délután egy órakor kezdődhet az operatív törzs napi sajtótájékoztatója, a gyakorlatban azonban ez inkább későbbi időpontot szokott jelenteni. Délelőtt a Kormányinfón számol be a friss döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az operatív törzs beszámolójában a legnagyobb kérdés az lehet, hogyan értékeli a friss járványadatokat a testület, illetve az országos tisztifőorvos. Emellett lényeges lehet az operatív törzs véleménye a tegnap bejelentett újabb enyhítő lépésekről.

Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Címlapkép: Getty Images

afganisztan robbanas
GettyImages-1211246460 (3)
sebastian kurz
vaccine

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
energiaiatal hell gyár