beton építőipari munkások
Gazdaság

Meglepő szakadás az építőiparban

Portfolio
Februárban az építőipari termelés volumene (szezonálisan és munkanap-hatással igazítva) 11,7%-kal elmaradt az előző havitól. A kellemetlen meglepetést okozó visszaesés mellett a rendelési mutatók sem alakultak szépen. Ezzel együtt az ágazat idei kilátásait korai lenne temetni.

A 11,7%-os havi alapú esés azt is jelenti, hogy az ágazat idei februári teljesítménye 16%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés, különösen annak mértéke nem szép, de sokat javít a képen, ha tudjuk, hogy az év eleje szezonális okokból igen kis súlyt képvisel az építőipar éves termelésében. Ezért könnyebb havi alapon nagy ingadozásokat produkálni, ráadásul így egy ilyen "lyukas" hónap önmagában nem kel, hogy megszólaltassa a vészcsengőt.

Ezzel együtt a KSH friss jelentése az építőiparról nem szép, a rendelési mutatók is lefelé konyultak. A megkötött új szerződések volumene 29,4, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 33,6%-kal alacsonyabb volt a 2020. februári bázisnál. Így az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene immár csak 0,4%-kal magasabb volt a 2020. február véginél.

A gyenge rendelési mutatók azért is meglepők, mert az állami projektek nagy támaszt adnak az ágazatnak, illetve a koronavírus-válság sem tűnt úgy, hogy nagyon megtépázná az építőipart. (Ráadásul február épp a második és harmadik hullám közötti viszonylagos nyugalmi időszakot jelentette.)

Az építőipar kilátásai az idénre nem rosszak, hiszen a meginduló uniós források a várakozások szerint jelentős keresletet hoznak majd. Ezért a februári számok jelentőségét nem érdemes túlbecsülni, de a következő hónapok számait ezek után bizonyára a szokásosnál nagyobb érdeklődés kíséri majd.

Címlapkép: Getty Images

Budapest lánchíd
utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
utazás koronavírus