Előfizetői tartalom

Úgy bővíti mérlegét az MNB, hogy arra a Fed is csak csettinthet, és nem akar leállni

Globálisan a 2021 februárja előtti egy évben a negyedik legnagyobb volt az MNB mérlegnövekedése GDP-arányosan – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy friss anyagából. Ez többek között annak köszönhető, hogy a magyar jegybank már több mint 1800 milliárd forintnyi kötvényt vásárolt, heteken belül döntenie kell a program újabb kibővítéséről, mivel eléri a korlátot. Így pedig hamarosan nem csak az amerikai jegybank, hanem az EKB növekedési ütemét is elérhetjük.

A világ élvonalában az MNB Egy év alatt, 2020. februárja és 2021. februárja között az egész világon csak három jegybank, a japán, a chilei és az EKB bővítette nagyobb mértékben a mérlegét, mint az MNB – derül ki az IMF egy friss tanulmányából. A magyar jegybank mérlege a GDP közel 20 százalékával nőtt ebben az időszakban, ezzel többek között a Fedet is megelőzte....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés