konzerv gyártás
Gazdaság

Új tulajdonost kap két meghatározó hazai konzervgyártó

Portfolio
Meghatározott időre szóló tulajdonrészt szerzett a Hiventures az együttesen közel 20 milliárd forint árbevétellel működő élelmiszerfeldolgozó cégekben, a Szatmári Konzervgyár Kft.-ben és az EKO Konzervipari Kft.-ben. Ezen cégek a hazai élelmiszeripart tekintve komoly múlttal rendelkező családi vállalkozásoknak számítanak, a belföldön termelt friss zöldségekre és gyümölcsökre alapozzák tevékenységüket, termékeiket tartósítószermentesen, kizárólag természetes nyersanyagok felhasználásával készítik és főként az EU piacán értékesítik. A kétmilliárd forint összértéket meghaladó befektetések ugyanakkor annak lehetőségét is elérhető közelségbe hozták, hogy a cégek növeljék jelenlétüket mind a tevékenységük döntő részét kitevő exportpiacokon, mind a belföldi áruházak polcain.

A tájékoztatás szerint az MFB csoporthoz tartozó Hiventures két független üzletember, Medveczky Péter és Mihályi Botond koncepcióját támogatta a befektetése során, akik számos elképzeléssel vágtak bele a konzervgyártásba.

A tranzakciók során közös tulajdonosi csoportba került két konzervgyárnak a múltja is közös, hiszen korábban közel 25 éven keresztül a Nyírségi Konzervipari Vállalat részeként dolgoztak együtt.

A Szatmári Konzervgyár Kft. a „Rege” márkanevével ismert termékeiről: a szatmári régióban termelt és Tyukodon gyártott savanyúságok és befőttek közül a legismertebb a csemegeuborka és meggybefőtt, de jelentős volumenben gyárt csemegekukorica és zöldborsó termékeket is. A cégismertetés alapján a hazai piaci jelenlét mellett értékesítésének több, mint 70%-át az Európai Unió piacain realizálja

Ugyancsak 70 százalék körüli exportmutatóval dolgozik a főként csemegekukorica- és borsókonzervekről ismert EKO Konzervipari Kft. A Nyíregyházán működő vállalkozás évtizedek során bizonyított mezőgazdasági partnereivel termelteti meg a nyersanyagot, többségében a város 50 kilométeres körzetében. Az EKO márkanevei közül legjobban ismert a „Nagymama lekvárja" brand.

Az új tulajdonosok komplex fejlesztéseket tűztek ki célul, melyek a nyersanyagtermelői bázis megerősítésétől a gyártási technológia modernizálásán keresztül egy erős regionális márka kifejlesztéséig terjednek.

„Biztosak vagyunk benne, hogy növelni tudjuk a volument, korszerűsíteni tudjuk a termékportfoliót, így tudatosan építjük a gyárak ismert márkáinak piaci részesedését. Céljaink eléréséhez a kitartó munka mellett

megfelelő finanszírozási háttér is szükséges volt, melyhez tökéletes partnert találtunk a Hiventures-ben

– fejtették ki a tulajdonosok.

Ugyanakkor a két társaság tevékenységének összehangolása hosszú folyamat. „Pontosan feltérképezzük mindkét cég működésének erősségeit, szinkronizáljuk a célkitűzéseket és a szükséges erőforrásokat közösen biztosítjuk majd. Ehhez át kell gondolnunk és újra kell építenünk az üzleti folyamatokat, a gyártás és raktározás ideális helyszínétől kezdve az ezek működését lehetővé tevő informatikai rendszerekig” – tette hozzá Medveczky Péter és Mihályi Botond.

A beszállítói és értékesítési partnerekkel tartósan kívánnak együttműködni, emellett keresik az új lehetőségeket is mind a régióban, mind a Hiventures portfoliójában megtalálható társaságokkal. Hisznek abban, hogy folyamatos fejlesztés révén egy tradicionális iparágnak is attraktív jövőkép biztosítható - írta a Hiventures.

Közel azonos időben érett be a szándék a változtatásra

„Egy generációváltás még akkor is gondos és alapos előkészítést igényel, ha teljesen világos, ki és mikor fogja átvenni a stafétabotot” – állítja Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, aki szerint „fontos, hogy ha tulajdonosváltásra kerül sor valamely érett hazai cég életében, az abban rejlő értékes eszköz, legyen szó gyártósorról, termelőkapacitásról, márkanévről és természetesen a humánerőforrásról,

olyan magyar menedzsment kezébe kerüljön, akik szaktudásuk és tapasztalatuk révén képesek tovább vinni a vállalkozás hagyományait, innovációk révén fejlesztve is azt.

A vezérigazgató szerint egy stabil piaccal rendelkező, érett vállalat tulajdonosváltásában a restrukturálás legalább annyira lényeges, mint a generációváltás:

a vérfrissítés a vadonatúj menedzsmentszemlélet mellett megerősödött tőkeszerkezetet hoz,

ami új lendületet adhat egy kellően stabil és virágzó cégnek is, új lehetőségek sorát nyitva meg előtte”.

A Hiventures 2017-es indulása óta közel 38 milliárd forint értékben folyósított tőkét, ezzel 350 vállalkozásnak nyújtott már segítséget termékfejlesztéshez, növekedéshez, hazai és nemzetközi piacra lépéshez. Startupoknak és kkv-knak szóló tőkefinanszírozási megoldásaink után 2020-ban elindította a nagyvállalati befektetések megvalósítását is lehetővé tevő InvestPRO üzletágát, melynek első eleme a Szatmári Konzervgyár Kft-ben történő befektetés.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Generációváltás

Hiába az Ipar 4.0, sokan még mindig „fapados” gépekre ruháznak be

A felületkezeléssel foglalkozó Kematechnik Innomontage-nak jó rálátása van a piacra.

Drasztikusan fogynak a hazai agrárgazdaságok

Egyre égetőbb szükség van fiatalokra.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus