iskola oktatás tanítás
Gazdaság

Újranyitnak az iskolák: hétfőn kezdődik a "gyerekmegőrzés" Magyarország új gócpontjaiban

Portfolio
Egyáltalán nem tartja indokolhatónak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a jövő héten újranyissanak az óvodák és az iskolák az alsó tagozaton, hiszen a jelenlegi járványmutatók alapján folytatni kellene a digitális oktatást. Már most is van olyan intézmény, amelynek a megnyitását koronavírus-fertőzés akadályozza. A PSZ szerint gyerekmegőrzés lesz az iskolákban, miközben lemaradnak azok, akik otthon maradnak, hiszen egyre több szülő dönt úgy, hogy a járvány miatt nem engedi iskolába a gyerekét. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig közölte: „most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához". A Portfolio értékelése szerint a járványhelyzet rosszabb, vagy legalább olyan rossz, mint amikor a kabinet az iskolák zárásáról döntött márciusban. A PSZ kérdésünkre közölte: "azt javasoljuk, hogy aki krónikus beteg vagy még nem alakult ki a védettsége az oltás után, ne kockáztasson".

A jelenlegi járványhelyzetben nem indokolt sem az óvodák, sem az iskolák alsó tagozatának újranyitása, de tudomásul vesszük a kormány döntését – mondta a Portfolio-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Kiemelte: már most is van olyan óvoda, ahol megbetegedések miatt karantént rendeltek el, ami nehezíti a gördülékeny nyitást. A PSZ várakozása szerint a nyitással a fertőzésszámok megemelkednek a gyerekek és a tanárok körében.

Nem lehet egyszerre, egy légtérbe 30 gyereket összezárni

– mondta Totyik Tamás, azonban a kormány egyelőre nem engedélyezte a csoportbontásos oktatást. A PSZ szerint ez lenne a minimum a fertőzési láncok lassítására. „Az intézményvezetők sem cselekedhetnek azonnal, ha megjelenik a vírus, marad a központi döntéshozatal, pedig nagyon fontos lenne a gyorsaság” – tette hozzá.

A PSZ összességében nem tartja biztonságosnak az újranyitást a jelenlegi helyzetben. „A minimum az osztálybontások bevezetése lett volna, hogy egy légtérben 10-12 főnél több ne tartózkodhasson” – mondta a szakszervezeti alelnök. „Nem kötelező az arcmaszk viselése sem a gyerekeknek, amiből szintén komoly problémák lesznek” – fogalmazott.

Hasonlóan látja a másik szakszervezet is. "Most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsótagozatok és az óvodák zárásához" - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ elutasítja "ezt a teljesen érthetetlen döntést", mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja történt meg, és mert általánosságban is elmondható, hogy "kollégáink védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra". Szerintük ez önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények.

A kormány döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint. Érinti még szüleiket, azaz nagyjából 1,2 millió fiatal felnőttet, és az érintett gyermekek testvéreit. "A fertőzés szempontjából ez egy nagyon kritikus szám" – hangsúlyozzák.

A Portfolio nemzetközi tapasztalatok, a járványhelyzet és a távolságtartási trendek alapján az alábbiak szerint tartotta volna indokoltnak a nyitást (hetekkel később, ha javul a járványhelyzet):

  • Minden diák és tanár heti rendszerességű, ingyenes szűrése a koronavírusra, ahogy azt a nyugat-európai példák mutatják. A pozitív esetek és kontaktusaik azonnali karanténba helyezése.
  • Minden pedagógus és diák számára ingyenes maszk biztosítása az állam által.
  • Azok a tanulók, akik nem szeretnének bejárni, otthonról tanulhassanak továbbra is, függetlenül attól, hogy hány hiányzásuk volt mindeddig. (Vagyis ne számítson hiányzásnak az otthoni tanulás.)
  • Szellős ülésrend biztosítása.
  • Amikor koronavírus-gyanús lesz egy diák vagy tanár (tüneteket mutat), akkor az osztály és a kontaktok azonnal átállítása a digitális oktatásra mindaddig, amíg ki nem derül, hogy pozitív-e a gyanús eset. (Ha csak napokkal később, a pozitív teszt eredménye után történik meg a karantén, és addig be kell járni, akkor addig borítékolható a fertőzés tovább terjedése.)
  • Amikor egy koronavírusos esetet/eseteket detektálnak egy iskolákban, akkor a teljes intézmény azonnali tesztelése.
  • Az iskola területén minden tanár és diák kötelező maszkviselése, amely alól csak az ebédelés idején lehetne kivételt tenni. Az ebédelés szakaszosan, szellősen, kevés diák jelenlétében történhetne.
  • Az ének-zene órák, illetve minden éneklést megkövetelő óra eltörlése, ugyanis ez gyors vírusterjedést okoz. Minden olyan tanóra eltörlése, amely a maszk levételét követelné meg.

Ezeknek az intézkedéseknek a töredéke sem valósul meg hétfőtől, ami ahhoz vezet, hogy a járvány könnyen fellángolhat az óvodákban és az iskolákban a következő időszakban. A PSZ jelzése alapján a távolságtartás sem lesz biztosított, nincs kötelező maszkhasználat, és már van is olyan intézmény, ahol gondot jelent az újranyitás is, éppen a koronavírus miatt. A következő hetekben a fertőzések számának emelkedésére lehet számítani az érintettek körében (gyerekek, pedagógusok, szülők).

A Portfolio értékelése szerint a járványhelyzet rosszabb, vagy legalább olyan rossz, mint amikor a kabinet az iskolák zárásáról döntött márciusban. Mindez érthetővé teszi, hogy a szülők egy része miért nem szeretné, ha a gyerekek iskolába járnának. A friss adatok alapján az új koronavírusos esetek számának 7 napos mozgóátlaga meghaladja az 5000 főt, ami magasabb, mint a zárás elrendelésének pillanatában látott adat, és sokkal magasabb, mint abban az időszakban volt, amikor a járvány letarolta az iskolákat (2000 fős napi esetszám). A középiskolák és a felső tagozat nyitásának elhalasztása (amit korábban szintén április 19-re terveztek) jelzi, hogy a kormány is tisztában van a kiemelkedő járványügyi kockázatokkal.

Nemzetközi kutatók szerint az iskolákat akkor lehet biztonságosan újra kinyitni, amikor a koronavírus közösségi terjedése már nem valószínű egy társadalomban. Mindaddig, amíg a vírus közösségi terjedése adott, vagyis magas az új esetek száma, addig a személyes oktatás veszélyezteti az egészséget és az emberek életét – vélekednek a koronavírus iskolákban való terjedése kapcsán nemzetközi kutatók, akik szerint az iskolák túl korai újranyitása általánosságban a vírus fellángolását eredményezheti.

A márciusi általános iskolabezárás előtt már az intézmények 25%-ában hivatalosan jelen volt a vírus, amely részben vagy teljesen korlátozta a tantermi oktatást. A zárt tér és a magas kontaktusszám nagyon kedvező a vírus terjedése szempontjából, miközben ezen adottságok gyakorlatilag lehetetlenné teszik a védekezést ellene – különösképp, ha a védelmi intézkedések gyengék, a védekezésre fordított források alacsonyak, a vírus felbukkanása után meghozott intézkedések pedig lassúak. Kutatók szerint az iskola egy olyan intézmény, ahol a vírus terjedése az egyik legkönnyebb.

Nem lesz digitális oktatás, csak gyerekmegőrzés

Maruzsa Zoltán államtitkár bejelentette, hogy az iskolák nyitásával párhuzamosan megszűnik a digitális oktatás, vagyis azokat a feladatokat, interneten keresztüli órákat nem fogják megkapni az otthon maradó diákok, amelyeket az elmúlt egy hónapban. Szavai alapján az látszik, hogy a tanárok a tantermi oktatásra fognak koncentrálni.

Az már biztos, hogy a gyerekek egy része nem vesz majd részt a jelenléti oktatásban a jövő héttől, mert a szülők a járványhelyzet miatt nem engedik iskolába a gyerekeket, miközben a digitális oktatás megszűnik. „A Kréta rendszerbe fel kell majd tölteni a feladatokat, azonban az online elérés az alsó tagozatosok számára a Digitális Kollaborációs Térben nem fog működni, pedig ennek segítségével az otthon maradók távolról csatlakozni tudnának az órákhoz passzívan, ami a tovább haladás minimális feltétele lenne” – mondta Totyik Tamás.

Ha pedig nem lehet aktívan bevonni a diákokat, akkor egyszerű gyerekmegőrzésre degradálódik a jelenléti oktatás – fogalmazott a PSZ alelnöke. Az iskolákban eddig is biztosították a felügyeletet azoknak a diákoknak, akiknek a szülei dolgozni jártak, és nem tudták megoldani a gyerek otthoni felügyeletét. Az iskolákban a diákok kevesebb mint 1%-a, az óvodákban a gyerekek 8-10%-a járt be az elmúlt időszakban, az alelnök szerint ez a rendszer jól működött.

A PSZ minap ismertetett felmérése szerint a megkérdezett tanárok 54%-a részt fog venni a jelenléti oktatásban a jövő héttől, a felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a tanárok többsége hajlandó visszamenni az iskolába, de lesznek, akik táppénzre mennek vagy a munkamegtagadás egyéb formáját választják. „Azt javasoljuk, hogy aki krónikus beteg vagy még nem alakult ki a védettsége az oltás után, ne kockáztasson” – mondta Totyik Tamás. „A kormánynak kell viselnie a felelősséget, ha megbetegszenek a gyerekek és a tanárok az iskolában” – fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
digitális bank chip
GettyImages-1211246431 (3)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus