Gazdaság

Jóváhagyta Brüsszel a 18 milliárdos magyar vállalkozás-támogatási programot

Portfolio
Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta azt az 50 millió eurós (mintegy 18 milliárd forintos) magyar programot, amely a koronavírus-járvány által sújtott cégeknek hivatott támogatást nyújtani.

A magyar program a következő két intézkedést tartalmazza:

  • (i) közvetlen támogatások formájában nyújtott támogatás; és
  • (ii) azon vállalatok fedezetlen állandó költségeinek támogatása, amelyek árbevétele a támogatási jogosultság szempontjából releváns időszakban (azaz a 2020. március 1. és 2021. december 31. közötti időszakban vagy annak egy részében) legalább 30%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest.

A program keretében mérettől és ágazattól függetlenül bármely vállalkozás támogatásban részesülhet, a pénzügyi ágazatban működő cégek kivételével. Az intézkedések arra irányulnak, hogy a kedvezményezettek a járvány alatt és után könnyebben tudják likviditási szükségleteiket fedezni és tevékenységüket folytatni. 

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel.

Ennek megfelelően az első intézkedés keretében nyújtott támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 225 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 270 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 800 000 eurót.

A Bizottság azt is megállapította, hogy a második intézkedés ugyancsak megfelel a feltételeknek, mivel a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja túllépni a 10 millió eurót, a támogatási intenzitás pedig nem fogja meghaladni a mikro- és kisvállalkozások fedezetlen állandó költségeinek 90%-át, illetve az egyéb vállalkozások fedezetlen állandó költségeinek 70%-át. A kedvezményezettek mindkét intézkedés esetében legfeljebb 2021. december 31-ig részesülhetnek a támogatásokban. A Bizottság a fentiek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően a Bizottság a támogató döntését a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hozta meg.

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
európai bizottság brüsszel eu európai unió