koronavirus fold
Gazdaság

Koronavírus: tombol a járvány a világban, megkapta első oltását Angela Merkel

MTI
Portfolio
Közel 140 millió ember kapta már el a világon a koronavírust a Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint, a halálos áldozatok száma pedig hajszálnyira van a 3 millió főtől. A világ néhány fejlett országában jó ütemben haladnak az oltások, Európa azonban küszködik a megfelelő átoltottság elérésében. Reggel Orbán Viktor rádióinterjújában többek között arról is beszélt, miért kell éppen most nyitni.

Gulyás Gergely: a papok, lelkészek oltására kerül sor

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zánkán, sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Romániában gyorsul, de a kifulladás jeleit mutatja az oltáskampány

Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme, ugyanakkor a bukaresti média szerint félő, hogy idő előtt kifullad az oltáskampány, a várólistákra feliratkozottak száma ugyanis egy hét alatt a felére csökkent.

Pénteken már csak 300 ezer ember szerepelt az oltáskampány előjegyzési portáljának várólistáin, túlnyomó többségük a BioNTech/Pfizer oltóanyagát használó oltóközpontokhoz regisztrált, és meghaladta a 100 ezret a várakozás nélkül előjegyezhető oltási időpontok száma, ezek közül csaknem 60 ezerben az AstraZeneca oltóanyagát kaphatják meg a jelentkezők.

Florin Citu miniszterelnök pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén azt mondta: nem tart az oltáskampány kifulladásától. Szerinte éppen az a cél, hogy csökkenjenek a várólisták, és mindenki néhány napon belül megkaphassa a védőoltást. Hozzátette: Kolozsvár a lakosság 30 százalékos átoltottságával élen jár az országban, és hamarabb "megnyithatja a gazdaságot". A román miniszterelnök szerint országos szinten 35 százalékos átoltottságtól kezdődően teszik meg az első lépéseket a járványügyi korlátozások lazítása terén.

Romániában jelenleg napi 115 ezer vakcinát lehetne beadni, úgyhogy Citu szerint "realista-pesszimista" célkitűzés az, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót.

Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. Ugyancsak péntektől az előjegyzési portálra feliratkozottak nemcsak azt láthatják, hogy az egyes oltóközpontban melyik vakcinát használják, hanem azt is, hogy még hányan vannak előttük ott, ahol feliratkoztak a várólistára.

A húszmilliós Romániában pénteken meghaladta a két és fél milliót a legalább egy dózissal beoltottak száma, közülük több mint másfél millió a második adagot is megkapta.

(MTI)

Sebastian Kurz bejelentette, májusban teljesen kinyithat Ausztria

Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.

Tovább a cikkhez

Megszólal az EMA a Johnson and Johnson vakcinájának lehetséges mellékhatásairól

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken bejelentette, hogy jövő kedden ad tájékoztatást a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggéssel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Jakab Ferenc fontos megállapításokat osztott meg a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájáról

Érdekes posztot osztott meg a Virológia Pécs Facebook-oldalán Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára egy most bemutatott tanulmányról, amelyben az antitestek szintjének emelkedését és a sejtes immunválaszt vizsgálták olyan önkénteseknél, akik megkapták a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcináját.

Tovább a cikkhez

Hol tart az oltásban Magyarország? - Így néz ki a kronológia

Magyarországon eddig 4 millió 219 ezer fő regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66%) már meg is kapta az oltást – írta a hivatalos tájékoztatóportál, a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nagyon jó hírek érkeztek az Egyesült Királyságból

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének folytatódó, jelentős ütemű visszavonulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-korlátozások: hatalmasat lazított a kormány

Április 7. óta új, enyhébb járványellenes védelmi szabályok mentén élik a magyarok az életüket, miután a kormány úgy döntött, hogy a 2,5 millió beoltott szám elérése után megindulhat az újranyitás. A kormány szabályokon lazító döntése meg is látszódik az egységes nemzetközi módszertan mentén készült szigorúsági index értékén. Idősorosan és nemzetközi kontextusban is jelentős lazításról beszélhetünk.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: bejelentette Olaszország a nyitást

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.

Tovább a cikkhez

A brüsszeli lakosok nem választhatnak az oltóanyagok közül

A helyi sajtóban korábban közöltekkel ellentétben a brüsszeli régióban élőknek nincs lehetőségük választani a koronavírus elleni oltóanyagok közül - közölte pénteken a The Brussels Times című napilap.

A lap arról tájékoztatott, hogy a belga főváros lakosai közül azok, akik megkapják az oltásra szóló értesítést, megválaszthatják a vakcináció időpontját és a számukra legkönnyebben elérhető oltóközpontot, azonban az értesítés nem tünteti fel a beadandó oltóanyag típusát. Mindezt a belga egészségügyi hatóság is megerősítette pénteken.

A belgiumi oltási munkacsoport március közepén közölte, hogy a vakcinatípus is megjelenik az oltási meghívókon, mivel az AstraZeneca cég oltóanyagával kapcsolatban felmerült lehetséges mellékhatások többeket elbátortalanított a beoltástól. A munkacsoport akkor felhívta a figyelmet, hogy szeretnék elkerülni azt, hogy a lakosok "válogassanak" az oltóanyagok között.

Az országban háromféle vakcinát, a Moderna, az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech cég oltóanyagát használják. Az országban 5,92 százalékos az átoltottság.

Hollandiában a közegészségügyi hatóság a héten közölte, hogy az országban élőknek azt az oltóanyagot kell elfogadniuk, amelyet felajánlanak nekik, mindaddig, míg nem érkezik több dózis vakcina az országba. Az országban az oltást igénylő állampolgároknak eddig 5,92 százalékát oltották be a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával.

(MTI)

67%-os hatékonyságú a kínai Sinovac vakcina a való életből vett minták alapján

A chilei kormány tájékoztatása szerint a valós életből vett minták alapján 67%-os hatékonysággal bír a kínai Sinovac vakcinája a tünetes megbetegedések megelőzésében – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szombattól ismét minden katolikus templomban tarthatnak nyilvános miséket

Szombattól ismét valamennyi katolikus egyházmegyében tarthatnak nyilvános szentmiséket.

Korábban öt megyés püspök döntött úgy, hogy szüneteltetik a nyilvános szentmiséket. Ezek közül az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, az Egri Főegyházmegyében és a Váci Egyházmegyében szombattól tartanak ismét a nép részvételével szentmiséket - derül ki az egyházmegyék honlapján, illetve a Magyar Kurír katolikus portálon közzétett megyés püspöki rendelkezésekből. 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében április 10-től, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében április 12-étől nyilvánosak a szentmisék.

A megyés püspökök ugyanakkor továbbra is felmentést adnak a híveknek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.

Valamennyi püspök kéri a papságot és a híveket, hogy továbbra is tartsák be a biztonsági előírásokat: kötelező a maszkviselés, a kézbe áldoztatás, a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás.

(MTI)

Megkapta az első adag oltást Angela Merkel

Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.

A 66 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus a berlini tartományi kormány által szervezett helyi oltási kampány ütemtervének megfelelően kapott lehetőséget az ingyenes és önkéntes védőoltásra. A fővárosi kampányban a napokban kezdték el a 60 feletti korosztály oltását, az előírások szerint valamennyien az AstraZeneca svéd gyógyszeripari óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagából kapnak. Ezt a vakcinát egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatás, az agyi trombózis miatt csakis 60 felettiek kaphatják Németországban.

Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkel az oltás alkalmából tett nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a kampányban, és azoknak is, akik beoltatják magukat. Kiemelte, hogy "az oltás a megoldás" a járványra.

Ugyancsak pénteken kapta meg az első adagot Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. A 62 éves szociáldemokrata (SPD) politikusnak szintén AstraZeneca-vakcinát adtak be. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő SPD kancellárjelöltje az ebből az alkalomból írt Twitter-bejegyzésében kiemelte: "minden egyes oltással közelebb vagyunk ahhoz az időponthoz, amikor elmondhatjuk, hogy legyőztük a koronavírus-járványt".

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Naponta 500-700 ezer oltást adnak be. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint csütörtökig a lakosság 6,4 százaléka - 5 350 247 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyik oltóanyagból. Legalább egy adagot 15 393 858 ember, a lakosság 18,5 százaléka kapott.

(MTI)

Koronavírus: Kínában most először kaphat engedélyt külföldi vakcina

Kína júliusra jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech vakcináját és ezzel ez lesz az első külföldi vakcina, amivel olthatnak az országban – írja a Reuters a Wall Street Journal értesülésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Az indiai duplán mutálódott vírusvariáns megjelent Nagy-Britanniában

77 olyan koronavírusos esetet találtak már a briteknél, akik az indiai vírusvariánst hordozzák - számol be a hírről a CNN.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában a jövő héttől beoltják az érettségiző diákokat

Szlovéniában a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását a koronavírus ellen - jelentette be Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján.

Petric kiemelte: a veszélyeztetett, krónikus beteg gyerekek szülei is bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába.

A kormány döntését azzal indokolta a szaktárca munkatársa, hogy azt szeretnék, ha a diákok nyugodt körülmények között, biztonságban készülhetnének a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákra, amely csaknem 17 ezer tanulót érint az országban.

Mivel a koronavírus elleni oltás önkéntes, arra kérte a diákokat, hogy pénteken, de legkésőbb hétfőn délig jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.

A tisztségviselő hozzátette: a 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca-, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech-féle vakcinával oltják be.

Szlovéniában az elmúlt héthez képest csökkent az új fertőzöttek száma. A kormány által közzétett adatok szerint péntekre 860-nal több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4147-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 639-en vannak kórházban, 154-en intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 6,5 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 360 450-en, közülük a másodikat 136 582-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2698 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 303 598-at. Az elmúlt 24 órában 44-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6486-ra emelkedett. Kórházban 2003 beteget ápolnak, közülük 186-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezen a héten 11 082 új fertőzöttet regisztráltak, ami 32 százalékkal, közel háromezerrel több, mint egy héttel korábban.

Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy június végéig sikerül beoltani a lakosság 55 százalékát. Ez ezer főt jelent megyénként naponta, néhány megye pedig ennél sokkal többre is képes - mondta.

Jelezte, hogy a Pfizer/BioNTech megemelte az országba szállított vakcina dózisok számát április végétől. Hetente százezer, május végétől pedig 200 ezer ampulla várható, június végéig összesen 1,8 millió dózis.

Horvátországban a lakosság mindössze 13 százalékát oltották be. Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 643 834 dózis érkezett az országba, amiből összesen 519 375 ampullát használtak fel; 393 002-en kapták meg az első dózist, 124 459-en pedig már a másodikat is.

(MTI)

Koronavírus: hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva 2021. április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - áll az ITM közleményében.

Tovább a cikkhez

Több mint 4,5 millió vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból

Több mint 4,5 millió adag vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Tovább a cikkhez

A koronavírusnál sokkal több emberrel végeznek ezek a betegségek - Kitől várhatjuk a megoldást?

Több mint egy éve terjed a globális koronavírus-járvány, világszerte több milliárd ember kényszerült otthonába, és sajnálatos módon több millióan életüket vesztették a pandémiában. Nagy volt a várakozás a gyógyszercégekkel szemben, hogy gyorsan rukkoljanak elő hatékony és biztonságos készítményekkel, amivel a járvány megfékezhető. A szektorba dollármilliárdok áramoltak, ami a tőzsdén is éreztette a hatását, a biotech szektor vált a tavalyi év egyik legtrendibb befektetésévé. A figyelem most a koronavírus leküzdésére alkalmas fejlesztésekre, kutatásokra irányul, de korántsem a koronavírus a legveszélyesebb ellenség, amivel a szektor vállalatai szembenéznek, egyre biztatóbb eredmények látnak napvilágot többek között a rák elleni küzdelem, a génterápia és az agykutatás területén. Megnéztük, hogy befektetőként hogyan lehet mindebből profitálni.

Tovább a cikkhez

Oroszországban mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt hamarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.

"A vakcináció mértéke egyre nő, és ez nagyon jó. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy azon gondolkodjunk, hogy a nagyon közeli jövőben megszűnjenek a korlátozások" - mondta Golikova.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyben körültekintően kell dönteni, és nem szabad kockáztatni a védekezésben komoly erőfeszítéssel elért eredményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy április és május járványügyi szempontból mindig nehéz hónapnak számított, és az új koronavírus súlyosbíthatja az egyéb betegségek miatt kialakuló helyzetet.

Korábban Golikova azt mondta, hogy a kollektív immunitás július-augusztusra alakulhat ki Oroszországban, de a vakcináció felgyorsulása esetén akár előbb is. Oroszországban január 18-án kezdődött meg a lakosság általános oltása. Ehhez legfőképpen a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vakcinát használják fel, de bevonták a később engedélyezett, a Vektor Központ által gyártott EpiVacCoronát és a Csumakov Intézet Covivaxát is.

Az orosz operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8995-tel 4 684 209-re emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 268 796-ra csökkent, a halálos áldozatoké 397-tel 104 795-re, a felépülteké pedig 9109-cel 4 310 557-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 125,1 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 377 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 509 450 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)

Összefogást ajánlott a Johnson & Johnson a többi vakcinagyártónak, de a Pfizer és a Moderna nem kér

A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy a Johnson & Johnson megkereste a többi vakcinagyártót és arra kérte őket, hogy együttes erővel vizsgálják ki a vérrögképződéses problémákat és a vakcinák biztonságosságával kapcsolatban is egy hangként szólaljanak fel. Úgy tudni, a Pfizer és a Moderna nemet mondott a megkeresésre.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a WHO: eddig nem látott számok jöhetnek a koronavírus-járványban

Egy aggasztó trendre hívta fel a figyelmet a WHO vezetője, a világban ugyanis az új koronavírusos esetek száma a pandémia kirobbanása ideje óta a legmagasabb pontjához közelít – számol be a hírről a CNBC.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában már több mint 39 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 17,5 ezer, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új beteget és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel, velük együtt a járvány tavaly tavaszi kezdete óta a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 39 ezret. Közben megérkezett az országba az első Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmány.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 479 új esettel 1 921 244-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 438-cal 39 096-ra. Eddig 1 465 820-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel 416 328-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban ismét sok, 4348 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is csaknem ugyanennyi, 4229, az azt megelőzőn pedig ötezer fölötti volt.  A legtöbb új beteget, 1609-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Közben megérkezett pénteken Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül az első szállítmány a Pfizer/BioNTech vállalat által gyártott koronavírus elleni oltóanyagból, 117 ezer dózis - közölte Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese. A Comirnaty elnevezésű vakcinával szombattól kezdik meg az oltásokat elsőként Kijev megyében, vasárnaptól az ország többi régiójában. Első körben idősotthonok lakóit, utána pedig az állami katasztrófavédelmi szolgálat alkalmazottait és határőröket oltanak be ezzel a vakcinával. 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban közölte, hogy az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idején különleges rendszer működik majd az országban, ugyanakkor nem fejtette ki, ez mit jelent pontosan, terveznek-e újabb szigorításokat bevezetni országos szinten. Annyit árult el, hogy a lakosságot folyamatosan kérni fogják az óvintézkedések fokozott betartására, különösen arra, hogy kerüljék a tömeges összejöveteleket.

(MTI)

Müller Cecília: egy alatt a magyar reprodukciós ráta

Ma is megtartotta az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg egy alatt van a magyar reprodukciós ráta, ezért is látunk csökkenést a fertőzésszámban. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni, szükség lesz-e harmadik, emlékeztető oltásra az egyes vakcináknál.

Tovább a cikkhez

Rábólintott a Költségvetési Tanács a magasabb idei költségvetési hiánycélra

A Költségvetési Tanács egyetértését fejezte ki a 2021-es hiánycél 7,5 százalékra történő emelésével és megalapozottnak tartja, hogy a GDP-arányos államadósság az idei évben csökken – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium pénteki közleménye a Tanács csütörtök délután kiadott véleményére hivatkozva. A közlemény szerint a Költségvetési Tanács felidézi, hogy bár a hazai gazdaság lendülete 2020-ban megtört, visszaesése mégis kisebb lett a vártnál.

Tovább a cikkhez

Kutatók szerint a túlsúlyos betegeknél nagy a kockázata a koronavírus súlyosabb lefolyásának

A túlsúlyos vagy elhízott betegeknél nagyobb a kockázata a Covid-19 súlyosabb lefolyásának - állapította meg egy ausztrál kutatók által vezetett nemzetközi tanulmány.

Tovább a cikkhez

Az NNK utasítása szerint mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül hunyt el

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még január elején adott ki egy tájékoztatót arra vonatkozóan, hogy minden olyan halálozást jelenteni kell, amely az oltást követő egy hónapon belül történt, ezeknél az eseteknél kórboncolást is előírnak. A Telex cikke szerint azonban ezt nem minden kórház tudja vállalni.

Tovább a cikkhez

Szerbiában meghaladta a hárommilliót a beadott oltások száma

Meghaladta a hárommilliót a beadott oltások száma Szerbiában, 1,2 millióan már megkapták valamely vakcina második adagját is - közölte Aleksandar Vucic köztársasági elnök a szerbiai közszolgálati televízió péntek reggeli híradása szerint.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 2971-gyel 654 870-re, Koszovóban 599-cel 99 809-re, Észak-Macedóniában 890-nel 145 011-re, Montenegróban 183-mal 95 042-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1343-mal 187 714-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 5881-re, Koszovóban 17-tel 2047-re, Észak-Macedóniában 35-tel 4357-re, Montenegróban héttel 1412-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hatvannal 7679-re nőtt.

(MTI)

A Pfizer vezére szerint minden évben be kell majd oltani magunkat

A Pfizer vezére, Albert Bourla szerint valószínű, hogy azoknak, akik kaptak koronavírus elleni vakcinát, egy éven belül újabb adag megerősítő dózisra lehet szükségük, aztán pedig évenkénti oltásra – számol be a hírről a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor ma reggeli szavaira reagál hamarosan az operatív törzs

11:15-re hirdette meg ma is az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol a mai adatok értékelése mellett az Orbán Viktor által ma reggel bemondott számokra is reagálhatnak majd.

Tovább a cikkhez

Új csúcsra ugrott a magyarok oltási hajlandósága és a többség továbbra sem hallgat az oltásellenesek

Minden eddiginél magasabbra, 59,1%-ra emelkedett azon felnőtt magyarok aránya, akik be akarják magukat oltatni a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével, vagy már meg is tették ezt és az oltásra talán hajlandók tábora is újra nőtt 17,6%-ra – derül ki a KSH legfrissebb, április 5-12. közötti időszakot felölelő felméréséből. Egy új felmérési eredmény közben azt mutatja, hogy a magyarok nagy része nem hallgat az oltásellenes hangokra.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a péntek reggeli adatok

5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. Utóbbi adatot Orbán Viktor mai rádióinterjújában már elárulta.

Tovább a cikkhez

Tombol a járvány a világban

A friss adatok szerint 138,890 millió fő fertőződött már meg a világon koronavírussal, közülük több mint 2,985 millió ember vesztette életét a vírus következtében. Közel vagyunk tehát már egy újabb szomorú mérföldkőhöz, a 3 millió elhunythoz.

Mindeközben a világban ismét tombol a koronavírus, az új esetek száma a tavalyi év végi, idei év eleji esetszámokat tükrözik, világszinten több mint 750 ezer napi új fertőzöttel.

Világszinten továbbra is Izrael áll a legjobban a lakosság átoltottságát tekintve 55,84%-kal, Bahrein 27,44%-kal a második a nagyobb országok listáját nézve, 26,56%-kal pedig Chile a harmadik. Magyarország jelenleg a kilencedik a listán 13,57%-kal.

Címlapkép: Getty Images

Hamarosan élőben szólal meg Orbán Viktor

Pár perccel fél nyolc után Orbán Viktor ad interjút a Kossuth Rádiónak, a miniszterelnök fontosabb kijelentéseiről ebben a cikkünkben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Dél-Koreában havonta 100 millió Szputnyik V vakcinát fognak gyártani

Havonta százmillió dózis Szputnyik V orosz vakcinát fog gyártani a koronavírus ellen a Huons Global dél-koreai vállalat vezette konzorcium.

Tovább a cikkhez

Kétely és félelem övezi a koronavírus utáni időket

Az újszülöttnek minden vicc új – szól az ismert bölcsesség. De neki minden fenyegetés is új, tehetjük akkor hozzá. Kortól és szituációtól függ, hogy mi számít újnak: meglehet, hogy a mai egyetemista nem találkozott a boltokban erőteljes inflációval egészen mostanáig, és most fedezi fel annak kellemetlenségeit.

Tovább a cikkhez

Hat hétről hat hónapra növelnék a Pfizer és Moderna vakcináknál a két dózis közötti időtartamot

A francia orvostudományi akadémia azt javasolja, hogy hat hétről hat hónapra növekedjen a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinák két dózisának beadása közti időtartam az 55 évnél fiatalabbak esetében annak érdekében, hogy minél többen megkaphassák az első oltást. Közben az országban a fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma meghaladta a 100 ezret.

Tovább a cikkhez
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock