müller cecília mti
Gazdaság

Müller Cecília: egy alatt a magyar reprodukciós ráta

Portfolio
Ma is megtartotta az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg egy alatt van a magyar reprodukciós ráta, ezért is látunk csökkenést a fertőzésszámban. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni, szükség lesz-e harmadik, emlékeztető oltásra az egyes vakcináknál.

Lesz-e ősszel emlékeztető oltás?

Egy kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy még nincs egzakt válasz arra, hogy kell-e harmadik, emlékeztető oltás azok esetében, akik már megkapták mindkét vakcinát.

Még nem telt el annyi idő, hogy kiderüljön, szükség lesz-e bármelyik vakcina esetében emlékeztető oltásra. Most az a fontos, hogy védetté tegyük magunkat, a jövőben az emlékeztető oltás attól is függ, hogyan mutálódik addig a vírus, illetve maga a vakcinagyártó mit ajánl majd az ellenanyag-szintek vizsgálata után.

Sokan vélekednek úgy, hogy ez a betegség, hasonlóan az influenzához, szezonális lesz, ezért lehet, hogy évente kell majd oltakozni - tette hozzá a tisztifőorvos.

Elindul az óvoda és az alsó tagozatosok oktatása

5216 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt napon, 241 beteg hunyt el - mondta Müller Cecília.

Előfordulnak fiatal halálesetek is. Továbbra is azt kéri a tisztifőorvos, hogy mindenki regisztráljon az oltásra.

Hétfőn megkezdődik az óvodások és alsó tagozatosok jelenléti oktatása, amit a tisztifőorvos szerint a gyerekek és sok szülő is már nagyon vár.

Nagy óvatossággal és lassan történik a szabályok enyhítése, ezért is kezdik ezzel a gyereksereggel az intézmények helyszíni működését. Müller Cecília szerint a gyerekek egy tiszta, fertőtlenített intézménybe térhetnek vissza.

Azért is biztonságosabb a visszatérés, mivel a pedagógusok jelentős részét beoltották.

1 alatt a magyar reprodukciós ráta

A reprodukciós ráta az elmúlt napokban 1 alá csökkent. Ez mutatja, hogy egy fertőzött hány másik embernek adja át a betegséget. Az angol variánsnál egy fertőzött 4 másiknak tudja átadni a betegséget.

Jelenleg ott tartunk, hogy kb. egy fertőzött személy egy másiknak adja át, ezt mutatja a reprodukciós ráta 0,98-as értéke. Ha egy alá csökken az érték, akkor a fertőzöttek száma elkezd csökkenni.

Müller Cecília szerint ez az intézkedések eredménye.

Minden harmadik magyar kapott már oltást

Müller Cecília ismertette az oltási adatokat is, e szerint a teljes lakosság 32%-a már megkapta legalább az első oltását. Az EU-ban ez az arány 17%

Magyarországon így már minden harmadik állampolgár megkapta az oltását.

Bízik abban, hogy ugyanilyen ütemben tudják folytatni az oltási programot.

Éppen az angol mutáns mutatott rá, hogy nagyon fontos az egyéni védelem, senki ne reménykedjen abban, hogy a nyájimmunitás elérésével nem kapja majd el vírust. A koronavírus különböző mutációi olyan jegyeket hordoznak, amely nagyon ragályossá teszi a vírust. Mindenkit arra biztat, hogy jelentkezzen az oltásra.

A regisztrált 18-59 év közöttiek fele, a 60 év felettiek pedig 90%-a be van már oltva.

A harmadik hullám tetőzésén állunk

A harmadik hullám tetőzésén állunk jelenleg - mondta Müller Cecília. Mivel mg magas számokkal küzdünk, ezért fontos, hogy a védelmi intézkedéseket meghosszabbították. A magas számok ellenére is látni már enyhe csökkenést az adatokat, a járványügyi adatok egy hete stagnálnak, kicsit még csökkennek is.

A szennyvízadatokból azonban ezt a csökkenést még nem érzékelni, tehát még legalább egy hétig számítani kell arra, hogy a fertőzöttek száma ezen a szinten fog mozogni. Éppen ezért nagyon fontos sz összes védelmi intézkedés betartása és az oltás felvétele.

A kórházban fekvők száma is csökken, de továbbra is magas ez a szám. Közülük 1117 fő lélegeztetésre szorul.

Súlyos formában zajlik a betegség és nagyon gyorsan tud romló egészségügyi állapotba átmenni - emelte ki a tisztifőorvos.

Meghosszabbodnak a védelmi intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte el a tájékoztatást, elmondta, hogy a védelmi intézkedéseket a kormány a határellenőrzéssel együtt meghosszabbította.

Az eddigi védelmi intézkedések változatlanul megmaradnak. A második fokozat ugyanakkor érinti a vendéglátóhelyeket, ennek értelmében a teraszok és kerthelyiségek nyitva lehetnek majd.

A határforgalomnál május 23-ig életben maradnak a határellenőrzések.

Maszkviselés miatt tegnap 517 személlyel szemben intézkedtek a hatóságok - mondta el Kiss Róbert. Tegnap 224-en szegték meg a kijárási tilalmat.

Ismét 50 ezer felett van a hatósági házi karanténban lévők száma.

Hamarosan keződik a tájékoztató

Orbán Viktor ma reggeli szavaira reagál hamarosan az operatív törzs

Ma is 11:15 percre hirdette meg napi tájékoztatóját az operatív törzs, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyjából fél órával később kezdődik majd el az esemény.

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a vakcinázottság előrehaladásával szerinte május végére, június elejére kint lehetünk a vízből. Erre és az iskolanyitással kapcsolatos aggodalmakra is reagálhat ma az operatív törzs.

A ma reggeli adatok szerint 5216 új fertőzöttet találtak a hatóságok, ez és az a szomorú tény, hogy 24 óra alatt 241 ember vesztette életét a koronavírus miatt is azt mutatja, hogy a vírus jelenléte továbbra is nagyon erős az országban.

Címlapkép: MTI Fotó/Botár Gergely/kormany.hu

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
who egészségügyi világszervezet