ausztria koronavírus maszk
Gazdaság

A semmiből tört elő egy iparág a vírusválság közepette - az életünk része lesz-e a maszk a jövőben is?

Portfolio
Több mint egy éve a mindennapjaink része a koronavírus-járvány, ezzel pedig a maszkviselési szabályok, amelyek minden bizonnyal nem mostanában merülnek majd feledésbe. Mind a nemzetközi, mind a hazai szakértők szerint elengedhetetlen szerepet töltenek be a járvány elleni védekezésben. A gyártók a kezdetben csak nehezen tudták kiszolgálni a fogyasztók igényeit, akik mostanra a maszkok széles választékával, sőt innovatív megoldásokkal is találkozhatnak már.

Tavaly meghaladta a 20 milliárd dolláros bevételt a becslések szerint az arcmaszkok globális piaca, amelynek keresletét a covid-19 vírus elleni biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos előírások növelték.

  • A légzésvédő maszkok szegmens 2025-re várhatóan 2 milliárd dollár feletti növekedéssel számolhat. A koronavírus globális kitörése az N95 légzésvédő pormaszkok kivételes növekedésének egyik fő mozgatórugója lett.
  • Az eldobható maszkok szegmense valószínűleg a leginkább, több mint 11%-kal fog növekedni a 2019–2025 közötti időszakban, ennek hátterében az egyéni védőeszközök iránti növekvő tudatosság áll. Az eldobható arcmaszkok elterjedése a költséghatékony árképzésnek tulajdonítható, szemben a nem egyszer használatos arcmaszkokkal.
  • Az előrejelzések szerint az egészségügyi maszkok szegmense 2025-re meghaladja a 2 milliárd dollárt elsősorban a vírusos és fertőző betegségek elleni védekezés miatt.

Légzésvédő, műtéti vagy textilmaszk?

A koronavírus-járvány globális kitörése fő hajtóereje lett tavaly az N95-ös jelzésű maszkoknak (ez egy részecskeszűrővel ellátott légzésvédő arcmaszk, amely megfelel az USA egészségügyi hatósága által meghatározott N95 szerinti szűrési fokozatnak). Ennek különböző fajtái most már szélesebb körben elterjedtek a fertőzés elkerülése miatt. A járvány kitörése az N95, KN95, FFP2 és FFP3, P95 és R95 maszkok növekedéséhez vezetett.

Az N95 vagy más jellegű légzésvédő eszközöket egészséges embereknek ajánlják a fertőzés megelőzésére,

kétoldalú védelmet nyújtanak, mivel a ki- és belégzést is megszűrik. Ezen maszkok csökkentik a kitettséget az apró cseppekkel szemben is, és képesek a levegőben terjedő cseppek 95%-át megszűrni.

Az egyszer használatos maszkok általában csak nagyobb porszemcsék megkötésére alkalmasak.

A sebészeti maszkokra vonatkozó előírások magasabb követelményeket támasztanak

a vírus méretű (0,1 mikron) részecskék befogására, azonban ez az előírás régiónként változhat. Betegek/tünetmentes vírushordozók számára ajánlják használatát a környezet megóvása érdekében. A megfelelő műtéti maszkot általában három rétegből készítik, ugyanolyan hatékony, mint az N95 típusú légzésvédők, és megakadályozza a légúti koronavírusos betegségeket.

A textilből készült arcmaszkoknál 2019 és 2025 több mint hat százalékos növekedési ütemet becsülnek.

Ezeket a maszktípusokat korábban alacsony és közepes jövedelmű országokban használták; a járvány kitörése után azonban a szegmens hirtelen felzárkózott a többihez, és használata több országban növekedésnek indult. A mosható pamutból vagy szivaccsal készített divatmaszkok többsége újrahasznosítható, elsősorban légszennyezés vagy pollenallergia ellen készül, de vírusoktól és baktériumoktól nem véd meg. A sebészeti maszkokkal ellentétben a textilmaszkokra nem vonatkoznak hivatalos szabványok, az alkalmazásukat általában csak végszükség esetében javasolják, ha a sebészeti maszkok illetve a légzésvédő maszkok nem elérhetők

A kórházak terhelése miatt megnőtt az igény a sebészeti segédeszközök, így a szájmaszkok iránt is. De nemcsak az egészségügyben emelkedett meg ezen termékek kereslete, hanem a a megfizethetőség és a piacon való elérhetőség miatt az átlag vásárlók is keresik, azonban nem mindegy, hogy hány rétegűt vásárolnak meg.

Magyarországon is pörög a gyártás

A gyártókapacitások tavalyi kiépítése óta összesen 665 ezer darab FFP2-es maszk készült el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél - ezt kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hozzátéve: ma már napi 10 ezres gyártókapacitással dolgoznak. A védőeszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság kapja meg.

Mint korábban megírtuk Dunaföldváron több mint 1,4 milliárd forintos beruházással nagy teljesítményű maszkgyártó gépet állított üzembe februárban a Vajda-Papír. A beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. A gyártás kezdetben napi 200 ezer darabbal indult, és várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható. Februárban már naponta 500 ezer sebészeti maszkot gyártottak.

A maszkviselés sokáig velünk marad

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy általunk tavaly bemutatott kutatás, amely a Jénában bevezetett kötelező maszkviselés eredményeit vetette össze a többi német tartomány és város adataival. A kutatás eredménye szerint a kötelező maszkviselés 40%-kal tudja csökkenteni az új koronavírus-esetszámok növekedését.

Müller Cecília országos főorvos idén márciusban hangsúlyozta, hogy ha maszk nélkül tartózkodik valaki negyed órán át egy teremben, akkor biztos, hogy átadja a fertőzést az arra fogékonyaknak a teremben - ezzel szemléltetve, hogy mennyivel fertőzőbb a brit variáns. Hozzátette, hogy korábban elegendő volt a távolságtartás, ma már nem az.

A maszk viselésére addig szükség lesz, „amíg a nyájimmunitást el nem érjük” - erről még januárban a közmédiának beszélt Rusvai Miklós víruskutató, akinek reményei szerint ősszel már nem lesz szükség azokra. Ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így szerinte ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

Környezetbarát anyagoké és nanotechnológiáé a jövő

A globális piac rendkívül versenyképes és dinamikus, számos globális, regionális és helyi gyártó jelenléte jellemzi, akik maszkok széles választékát kínálják a végfelhasználóknak. A járvány kitörésével az arcmaszkokat gyártó vállalatok száma ugrásszerűen megnőtt, különösen Kínában, amely gyártási központ is lett, a globális termelés mintegy 50%-a Kínából származik.

A piac stabilitása vagy esetleges bővülése érdekében az elkövetkezendő években a gyártóknak a környezetbarát alapanyagokra kell összpontosítaniuk, emellett fontolóra kell venniük a nanotechnológiákba történő befektetést is, mivel a légszennyezés és az influenza ösztönözheti a maszkok mindennapi alkalmazását a jövőben. A nanotechnológiás megoldással izraeli cégek már kísérleteztek is, amelynek köszönhetően antivirális arcmaszkokat fejlesztettek ki.

A legkisebb méretű vírusokat és baktériumokat is kiszűri a magyar fejlesztésű maszk

A KC vírusmaszk gyártója a KC Struktur Kft. a Portfolio megkeresésére ismertette, hogy a jelenlegi piacon elérhető újrahasználható vagy eldobható maszkok a felhasználóját, vagy a környezetét védik. A kettőt egyszerre jellemzően nem, pedig a világjárvány miatt ez kézenfekvő elvárás.

Valós igény a kétirányú védelmet nyújtó maszkra, illetve az újrahasználható, többször használatos orvosi maszkra a mostani világjárványig nem volt.

Az eddigi szabályozás valóban nem a világjárvánnyal megjelenő újfajta igényekre volt kitalálva.

Hamarosan már három kontinensen lesz elérhető a magyar találmány, a KC Mask a világon egyedülállóan, 99,98%-ban védi a felhasználót és környezetét a Covid-19-nél kisebb méretű baktériumok és vírusok ellen. 

A vírusmaszkot úgy építették fel, hogy tökéletesen illeszkedik az archoz, a szűretlen levegő sehol sem szivároghat a maszk mögé, így szemüveggel is párásodásmentesen hordható. Továbbá nem eldobható, hanem a KC az egyetlen olyan maszk a bőrbarát szilikon miatt, aminek a maszkteste, pántja bármeddig jó, és könnyű fertőtleníteni, csak a szűrőt kell benne cserélni.

Az egészségügyben dolgozók szerint most biztosan nagy változásokat hoz a maszkok fejlesztésében és használatában a járvány, és a Covid-19 és mutánsainak esetleges legyőzése után sem vész el az értelmük. Az intenzív osztályokon, a fertőzőosztályokon, a csontvelő- és más szervátültetésre váró pácienseknél, a kemoterápiás kezeléseken átesőknél vagy kismamáknál, akik nem olthatóak, illetve számos olyan helyzetben, ahol az immunrendszer legyengülése vagy a levegőszennyezettség mértéke miatt

a mostani járványtól függetlenül hasznos lehet egy hosszan hordható, az arcot kímélő de a szokásosnál nagyobb biztonságot nyújtó maszk.

Rendszeresedhet a használata a fogorvosok körében vagy az idősotthonokban dolgozók között, hiszen minden esély megvan rá, hogy a rájuk vonatkozó protokoll a koronavírus után sem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt - írta a cég.

Címlapkép forrása: Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió