iskola tábla
Gazdaság

A nap, amikor tömegek kérdőjelezték meg a kormány járványstratégiáját

Hosszú ideig joggal bízhattunk abban, hogy a kormányzati intézkedések megfékezik a koronavírus-járványt, így a társadalom gyakorlatilag vakon követhette azokat. Ez azonban sokat változott az utóbbi időben. Az iskolanyitás napján a társadalom széles bázisát alkotó, tájékozott vírusrealisták mértek csapást a kormány járványügyi intézkedéseire, akik nem vitték be gyerekeiket az intézményekbe.

Az első hullámban Magyarország jól védekezett, így a vírus megsemmisítő vereséget szenvedett el. Ebben szerepe volt annak, hogy viszonylag későn érkezett meg hozzánk a járvány, de annak is, hogy amikor ideért, a kormány nem tétovázott. A kabinet világosan látta, hogy hazánknak az az egyetlen esélye a vírus elleni harcban, ha lezárja az országot. A járványügy sem volt felkészülve a széleskörű kontaktkutatásokra, karanténokra, illetve a védekező eszközökből (maszk, fertőtlenítő) is hiány volt, tehát a legjobb megoldásnak a lezárás mutatkozott. Az első hullámot alacsony fertőzésszámmal és halálesettel zártuk, amit akkor mindenki elismert.

Az első kérdéses intézkedés tavaly nyáron érkezett. Az országok színezésénél ugyanis már elkövettünk egy-két hibát, ami a második hullám berobbanásához vezetett. A második hullám eleje, a szeptember-októberi időszak volt az első komoly figyelmeztető jel, hogy valami elromlott a magyar járványkezelésben, hiszen megkésve, csak novemberben érkeztek a járvány visszaszorítását célzó szigorítások. A második hullámban tehát már inkább a gyengébben teljesítő országok között voltunk.

A vírus elleni harcban mégis a harmadik hullám elején, a brit mutánssal szemben szenvedtünk el nagy vereséget. A megkésett intézkedések miatt Magyarországon akkora járványhullám alakult ki, amire a világ kevés országában volt példa. Ennek eredményeképpen a népességarányos halálozási listák élére kerültünk, a kórházak túlterhelődtek, és sokan elkezdtek szigorúbb korlátozásokat követni, mint amiket a kormány előírt – hogy ne fertőződjenek meg. Ez volt az első pillanata a járványnak, amikor már nemcsak azok húzták be jobban a féket, akik egyébként is végig nagyon óvatosak voltak, hanem a vírusrealisták egy része is így tett.

A járvány még ma sem csengett le, sok az aktív fertőzött, leterhelt az egészségügyi rendszer, így a szakértők döntő többsége úgy vélte, hogy az iskolanyitással megszakadhat a kedvező járványtrend, vagyis a vírus visszaszorulása. A kormány ennek ellenére kinyitotta az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatát (visszatáncolt azonban a felső tagozat és a középiskolák nyitásától). Nem beszélve arról, hogy a nyitás központi tesztelés nélkül történt, vagyis az aktív fertőzöttek becsült számából következtetve most vélhetően 100 emberből legalább 1-2 fő koronavírusos egy iskolában úgy, hogy nem tud erről. Járványügyi szempontból nyilván nem indokolható a nyitás, de a kabinet a gazdasági érveket is figyelembe veszi. Az újranyitással azonban megnő a kontaktusok száma, sok gyerek viheti majd haza a betegséget, és tízezrekkel többen betegedhetnek meg ahhoz képest, mintha fenntartanák még a zárást néhány hétig.

Teljesen világos, hogy a vírus elleni harcot úgy lehet megnyerni, ha (1.) korlátozzák az emberek mozgását, amíg gyorsan terjed a betegség és (2.) ha az oltások révén folyamatosan és gyorsan emelkedik a védettek száma, közelítve a nyájimmunitáshoz. Magyarország azonban úgy nyitotta ki az iskolákat, hogy a betegség még erősen terjed, miközben a nyájimmunitástól nagyon messze vagyunk, a 30%-os jelenlegi oltottsági ráta például nem is számít, sokkal inkább a három héttel ezelőtti a releváns (20%) a védettség kialakulásának időhorizontja miatt. Vagyis az iskolák nyitása eléggé korainak mondható.

És ezért egyre több polgár számára válik egyre egyértelműbbé, hogy nem követhetik vakon a kormány döntéseit. Ennek a megnyilvánulása az, hogy számos szülő nem engedi iskolába a gyerekét a nyitás ellenére sem, mert nem akarja, hogy megfertőződjön a család. Vagyis: a gyerekek most nem azért nem mennek iskolába, mert betegek lennének, hanem azért, hogy az iskolában ne betegedjenek meg; miközben a digitális oktatás időszaka véget ért.

A szülők érvelése egyértelmű: a vírus gyorsan terjed, a pedagógusok többségének a védettsége nem alakult még ki, a gyerekeket nem lehet oltani, miközben a brit variáns rájuk is veszélyes lehet, a kormány nem tesztelte le sem a tanárokat, sem a diákokat a nyitás előtt, a szülők pedig még vagy az oltásukra várnak vagy a védettségük kialakulására, miközben az iskola a nagyobb gócpontok közé tartozik a brit mutáns felbukkanása óta.

Az iskolanyitás napja tehát sok mindent megváltoztatott. Magyarországon nem voltak jellemzőek és elterjedtek azok a csoportok, amelyek megtagadták volna bármilyen okból is a járványügyi intézkedéseket. Noha a vírustagadók kis csoportja létezett, minitüntetéseket is szerveztek, nem tudtak akkorává válni, hogy az megakadályozza a kormány intézkedéseinek betartatását vagy kétségbe vonja azok hitelességét. Most azonban nem a vírustagadók kis csoportjával került szembe a kabinet, hanem a társadalom széles rétegével. A tájékozott, a járványhelyzetet követő vírusrealisták táborával, akik eddig a szabályoknak megfelelően éltek, de most tömegesen kérdőjelezték meg az iskolanyitás időszerűségét a jelenlegi vírushelyzetben, ezért sokan nem vitték iskolába a gyermekeiket. A kormány megosztó döntése pedig nemcsak az iskolanyitásnál okozhat galibát, de feszíti majd a társadalmat és bizonytalanságot okoz a gazdaság újranyitásának időszakában is.

Címlapkép: Getty Images

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
who egészségügyi világszervezet