sinopharm oltas vakcina magyarorszag kutatas antitest immunvalasz210419
Gazdaság

Megkaptad a Sinopharm, vagy a Pfizer oltását és kíváncsi vagy az immunválaszra? – Kiszivárgott egy nagyon fontos hír itthonról

Portfolio
Miután a kínai járványügyi vezető gyengébb hatásosságról beszélt a kínai vakcinák esetén, a múlt héten a magyar hatóságok nem igyekeztek eloszlatni azoknak az aggodalmait, akik már megkapták a kínai oltást, most viszont kiszivárgott egy hír, ami sok százezer magyarnak jelenthet majd megnyugtatást. A Népszava információi szerint ugyanis elindult egy egyetemi reprezentatív kutatás, amely a beadott oltások, köztük a Sinopharm által is kiváltott védelem bizonyosságát igyekszik meghatározni.

Egy április 10-i eseményen a kínai járványügy feje, Gao Fu arról beszélt, hogy nem túl magas a kínai vakcinák hatékonysága és azon dolgoznak, hogy ez javuljon, illetve esetleg más vakcinákkal mixelnék az oltások beadását, vagy a beadás sorrendjén változtatnának. A kínai vakcinagyártók által ismertetett adatok szerint a Sinopharm vakcina 79%-os védelmet nyújt a vírussal szemben, míg a Sinovac oltás 50,66%-osat, utóbbi a 18-60 év közöttiek körében.

A kijelentést már másnap igyekezett tompítani a kínai járványügyi vezetés, de mivel az ECDC adatai szerint itthon már 1 millió felett jár a beadott Sinopharm vakcinák teljes darabszáma (ebben vannak olyanok, akik csak az elsőt, és olyanok is, akik már mindkét dózist megkapták), így érthető, hogy sokakat érdekel a kérdés.

total number edcd210419

Múlt hét elején a magyar operatív törzs felől csak olyan jelzések érkeztek, hogy amíg a gyártó, vagy a hivatalos egészségügyi hatóság nem javasolja a Sinopharm esetén az oltási protokoll módosítását, addig itthon sem gondolkodnak annak változtatásán, és közben olyan hír érkezett, hogy a Pfizer és az AstraZeneca esetén már vannak valós életbeli kutatások az oltás által kiváltott antitest-emelkedésre és sejtes immunválaszra, amelyek magas szintűek. Eközben a kínai vakcinagyártók még a klinikai hármas fázis eredményeiről sem közöltek mindeddig nyilvános eredményeket.

A Népszava ír egy budapesti 77 éves férfiről, aki a második Sinopharm oltása utáni 13 nappal végeztetett úgynevezett ELISA antitest-vizsgálatot és múlt szombaton kapta meg teszt eredményét, ami szerint az elvégezett antitest-vizsgálatának eredménye szerint nincs igazolható védettsége, és egyelőre a háziorvosok, illetve egészségügyi szakértők sem tudják, hogy pontosan mit kellene tennie, mert nincs erre még protokoll. Az eredményről megkérdeztek több szakértőt is, akik előrebocsátották: még ez sem jelenti azt, hogy az oltás hatástalan lenne.

Székely Tamás, a Kelen-kórház vezetője azt mondta, hogy aki ilyen vagy hasonló leletet kap, az viselkedjen úgy, mintha nem lenne védett, azaz tartsa a távolságot, viseljen maszkot. Hozzátette: a negatív antitest-teszt ellenére az úgynevezett sejtes védettsége még működhet. Ezt Darvai László háziorvos azzal egészítette ki: a magánlaboratóriumokban végzett szerológiai vizsgálat vérben keringő tüske fehérje elleni ellenanyagok mennyiségét méri. Ez nem állandó, folyamatosan változik. A kínai vakcina viszont nem csak ezt tartalmazza, hanem a teljes elölt vírust, így az immunitás egyéb mechanizmusai is részt vesznek a vírus elleni védekezés kialakításában, azokat viszont nem méri az említett szerológiai teszt.

Darvai praxisában volt, hogy az első oltás után több megbetegedés is kialakult, ám ez a jelenség független attól, ki milyen vakcinát kapott, mert még az oltás szempontjából védtelen időszakban történhetett a fertőzés. Súlyos eset egy alkalommal fordult elő, még a második oltást közvetlenül követően, de egyetlen betegnek sem alakult ki komoly tünete a teljes oltássorozat után.

A lap az operatív törzstől és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól sem kapott egyelőre információt a kérdésben, de a cikk végén egy nagyon fontos információt írnak, miszerint úgy tudják, hogy a némi előrelépés várható a következő hetekben. Információik szerint ugyanis elindult egy egyetemi reprezentatív kutatás, amely a beadott oltások, köztük a Sinopharm által is kiváltott védelem bizonyosságát igyekszik meghatározni.

A háziorvos egyébként felvetette: arra a kérdésre, hogy védettek-e azok az emberek, akiknek a védettségét nem igazolja a teszt, az egyetlen gyors választ az adhatná, ha valaki legyűjtené az E-térből, hogy a kínai vagy bármely más vakcinával oltottak közül hányan kerültek súlyos tünetekkel kórházba, mennyi embernek lett pozitív tesztje. Egyelőre egyébként nem világos, hogy a fenti reprezentatív kutatás mire vonatkozik: a háttérben az E-térből való adatlegyűjtésre és ebből reprezentatív minta képzésére, vagy a már beoltottak reprezentatív körében végeznek egy szerológiai vizsgálatot a második oltást követően az antitestszint és a sejtes immunválasz vizsgálatára.

Az elmúlt napok fejleménye egyébként az is, hogy mivel a Janssen vakcinájából egyelőre kiesett 580 ezer dózis itthon (az amerikai gyógyszerhatóság egyelőre felfüggesztette a használatát), így végül a magyar kormánynak sikerült elérnie, hogy a kínai Sinopharm hamarabb szállítson 600 ezer dózist Magyarországra a leszerződött mennyiségből, így hamarabb és többen kapnak ebből a vakcinafajtából Magyarországon.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt. Burai Ágnes háziorvos beoltani készül egy nőt a Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával az orvosi rendelőjében Debrecenben 2021. április 8-án.

gáza
ujgurok
bullbear
kínai hadihajó
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat
Csanyi Sandor

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat