klíma füst fosszilis shutterstock
Gazdaság

Komoly figyelmeztetés az IEA-tól: rekordközelbe ugorhat idén a világ szén-dioxid-kibocsátása

MTI
Idén öt százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás, ami a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint arra figyelmeztet, hogy a pandémia utáni gazdasági fellendülés az éghajlat szempontjából "minden lehet, csak fenntartható nem".

Az IEA 2021-es globális energetikai áttekintése szerint a szén-dioxid-kibocsátás idén 33 milliárd tonnára emelkedik, ami 1,5 milliárd tonnával nagyobb a 2020-as szintnél, s az utóbbi évtizedben a legnagyobb mértékű növekedést jelenti.

Ez egy komoly figyelmeztetés, hogy a gazdasági fellendülés a Covid-válságból kilábalás nyomán jelenleg minden, csak nem fenntartható az éghajlatunk számára

- mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Az idei növekedést Briol szerint valószínűleg az okozza, hogy a villamosenergia-ágazatban nő a szén felhasználása, különösen Ázsiában. Az igazgató arra is utalt, a kormányok felelőssége, hogy cselekedjenek az éghajlatvédelem érdekében.

Joe Biden amerikai elnök virtuális csúcstalálkozót tart a világ több tucatnyi vezetőjével ezen a héten, hogy megvitassák a kérdést a Skóciában még ebben az évben sorra kerülő globális tárgyalások előtt.

Tavaly, amikor a pandémia miatt csökkent az energiafelhasználás, az azzal kapcsolatos CO2-kibocsátás 5,8 százalékkal esett vissza 31,5 milliárd tonnára, miután egy évvel korábban 33,4 milliárd tonnával csúcsot döntött.

Az IEA éves jelentése a világ minden tájáról származó legfrissebb nemzeti adatokat elemezte, vizsgálta a gazdasági növekedési tendenciákat és az új energiákkal kapcsolatos projekteket, amelyek a közeljövőben lépnek működésbe.

A globális energiakereslet főleg a fejlődő gazdaságok igénye miatt 2021-ben várhatóan 4,6 százalékkal nő, s ezzel meghaladja majd a 2019-es szintet. Idén az összes fosszilis tüzelőanyag iránti kereslet növekedni fog, mind a szén, mind a gáz esetében a 2019-es szint fölé emelkedik az IEA szerint. A szénfelhasználás várható növekedése 60 százalékkal meghaladja a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését. A szénfelhasználás előrejelzett keresletének több mint 80 százaléka 2021-ben várhatóan Ázsiából származik, élén Kínával.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban szintén növekedni fog a szénfelhasználás, de jóval a válság előtti szint alatt marad - közölte az IEA.

Címlapkép forrása: Shutterstock

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
who egészségügyi világszervezet