mento koronavirus jarvany fertozott magyarorszag 210420
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: régen láttunk ilyen alacsony számokat

Portfolio
Egy nap alatt mindössze 1645 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ami szokatlanul alacsony szám, igaz közben a hétvége-hatásnak köszönhetően kevesebb, mint 13 ezer tesztet végeztek el – derül ki a hivatalos koronavírus-portál kedd reggeli adataiból. Jó hír, hogy egy héttel ezelőtt kedden még 2837 új fertőzöttet találtak, tehát ez is jelzi, hogy tendenciájában szorul vissza a járvány és az is kedvező, hogy mind a kórházban ápoltak, mind a lélegeztető gépen lévők száma csökkent, utóbbi esetén régen nem látott szintről beszélhetünk.
A keddi új fertőzéses esetszámokkal mindig érdemes óvatosan bánni, mert a hétvégi alacsonyabb tesztszám (a szokásos napi 30-40 ezer helyett most alig 13 ezer darab) mindig alacsonyabb esetszámokat hoz, de ezzel együtt is igaz az, amit már hetek óta látunk, miszerint tendenciájában szorul vissza a járvány Magyarországon. Egy hete kedden 2837 új igazolt fertőzöttet találtak, azaz heti alapon 42%-os az esetszám esése és mindez tovább segített abban, hogy a 7 napos mozgóátlag is szépen ereszkedjen lefelé és 4 ezer fő alá bukjon.

A járványmutatók dinamikájából adódik, hogy az elhunytak számában később indulnak meg a kedvező folyamatok és ezért nem látunk még sajnos ennél a mutatónál olyan meredek esést. Az utóbbi napok adatai alapján azonban a 7 napos mozgóátlag itt is is elkedett süllyedni a 250 fő feletti tartományból, ami biztató.

Sajnos a napi 199 új elhunyt is bizonyára szerepet játszott abban, hogy a kórházban ápoltak száma 48 fővel 8602 főre, a lélegeztető gépen lévőké 72 fővel 980 főre esett. Utóbbi esetén 1000 alatti számra március közepe óta nem volt példa és szintén biztató tendencia, egyúttal pedig a kórházakra nehezedő nyomás enyhülését is jelzi.

Amint fent említettük: egy nap alatt 12 ezer 952 koronavírusos mintavételt végeztek el az országban és ezekben találtak 1645 új igazolt fertőzést, azaz a pozitivitási ráta 12,7%-os. Ez az elmúlt hetek egyik legalacsonyabb napi aránya és hozzájárult ahhoz, hogy a ráta 7 napos mozgóátlaga is szépen ereszkedjen lefelé és már 14,8%-nál járjon.

Egy nap alatt 50 ezer ember kapta meg az első oltását, így a teljes számuk már 3 millió 317 ezer 52 főnél jár, a második oltásukat pedig több, mint 9300-an kapták meg, így a számuk 1 millió 400 ezer 703 főre nőtt. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan rendre 33%-nál, illetve 14% felett jár az átoltottság. A kormányfő múlt héten azt vetítette előre, hogy e hét szerda-csütörtökre érhetjük el az első beoltottaknál a 3,5 milliós határt, így most két nap alatt kellene 183 ezer embert beoltani. Ez nem tűnik lehetetlennek, mert húsvét után egyik nap 104 ezer, majd a rákövetkező napon 71 ezer embert oltottak be, így a két nap alatt összesen 175 ezren kapták meg az első oltásukat. Amint lentebb jelezzük: ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek (ma este például 100 ezer darab második körös Szputnyik), így ez segítene megnyomni az utóbbi hetekben jellemzően napi 50-70 ezer fő közötti első oltási tempót. Ha sikerülne csütörtök estig elérni a 3,5 millió beoltottat, akkor a kormányzati ígéret szerint másnaptól kinyithatnának a teraszok. Mivel az oltási számok csak a nap végére válnak ismertté, így egy esti közlönybeli jogszabályi megjelenés után elvileg péntektől már lehetne nyitni, bár kérdés, hogy mennyire gyorsan tudnak reagálni a vendéglátó helyek. Mindenesetre péntek-szombattól jó eséllyel már valóban kiülhetünk egy-egy helyre, amennyiben azt az időjárás is engedi.

Szokatlan módon a napi adatközlésbe beleírták azt is, hogy

Már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 69%-a már meg is kapta az oltást.

Mivel tegnap 4,280 ezres, tegnapelőtt 4,219 ezres számot mondtak a hatóságok, így gyakorlatilag 2 nap alatt 100 ezren regisztráltak. A mai közlemény szerint „Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek.” Ezt követően röviddel meg is jelent az oldalon az a hír, miszerint "Százezer második komponensű, koronavírus elleni Szputnyik oltóanyag érkezik kedd este Magyarországra" - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László. Budapest, 2020. június 8. Egy mentő rohamkocsi áll a Baross utcában a Józsefvárosban.

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus