koronavírus járvány maszk kesztyű
Gazdaság

Koronavírus: új csúcson a járvány globális terjedési üteme, míg itthon és a régiónkban szépen enyhül

Portfolio
Egy nap alatt 693 ezerrel 142,1 millió főre ugrott a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte és így a globális körképünk szerint a járvány trendjét jobban megragadó 7 napos mozgóátlag már csaknem 800 ezer főig emelkedett. A betegségben igazoltan elhunytak száma már kissé 3 millió fő felett jár, a gyógyultaké 81,3 millió fő felett. Ha ránézünk a világtérképre, van néhány ország, illetve térség, amiért különösen aggódhatunk a járvány meredek gyorsulása miatt: ilyen elsősorban India az ún. duplamutáns variáns miatt, az olimpiára készülő Japán, aztán Törökország, és Argentína is nagyon szenved a járvány erősödésétől, de Európában például a franciák görbéje sem megnyugtató a közelgő gazdasági nyitás szempontjából. Magyarországon közben örvendetesen szorul vissza a járvány, ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette kedden, és ez például abban is megjelenik, hogy a lélegeztetőgépen lévők száma újra 1000 fő alá, március közepe óta nem látott szintre süllyedt. Friss híreink kedden a koronavírus-járványról.

Moszkvában romlik a helyzet

Romlott az elmúlt két-három hétben a koronavírus-járványhelyzet az orosz fővárosban - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Közölte, hogy Moszkva programot indított az idősebb korosztályok beoltásának ösztönzésére; a 60 évesnél idősebb fővárosiak a vakcina beadatását követően kedvezményekben részesülhetnek az üzletekben és a gyógyszertárakban. Szobjanyin szerint a moszkvai kereskedelmi kamara aggodalmát fejezte ki a város lezárásának lehetőségével kapcsolatban, ezért támogatja a kezdeményezést.     

Moszkvában február 12-én kétezer alá csökkent a naponta újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ám áprilisban ismét meghaladta ezt az értéket. Kedd volt az első nap április 15. óta, amikor ismét kétezernél kevesebb, 1996 új fertőzöttet mutattak ki. Az új koronavírusos fertőzést az orosz fővárosban eddig 1 068 048 ember kapta el és 17 754 ember halt bele.    

Az orosz operatív törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9631-gyel 4 718 854-re emelkedett.     

A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 269 318-ra csökkent, a halálos áldozatoké 379-cel 106 307-re, a felépülteké pedig 9631-gyel 4 343 229-re emelkedett.    

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126,2 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 184 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 512 739 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.    

Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, hogy az orosz fegyveres erőknél eddig több mint 650 ezer katonát, családtagot és polgári alkalmazottat oltottak be. (MTI)

A szlovén érettségiző diákok mindössze tizenhét százaléka jelentkezett oltásra

Szlovéniában az érettségiző diákoknak mindössze a 17 százaléka kérte a koronavírus elleni oltást - közölte a helyi sajtó kedden.

Az oltás önkéntes, a diákoknak pedig hétfőn délig kellett jelentkezniük a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.    

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a diákok bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába. A 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltják be.    

A rendelet közel 17 ezer tanulót érint, ebből 2625-en kérték az oltást, 47 közülük 18 éven aluli.     

Szlovéniában hétfőre 718-cal, több mint 230 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4172-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 649-en vannak kórházban, 157-en intenzív osztályon.    

Az országban eddig a lakosság 17,8 százalékát oltották be. Az első dózist 374 730-an, közülük a másodikat 146 355-en kapták meg.    

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2106 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 310 306-ot. Az elmúlt 24 órában 42-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6643-ra emelkedett. Kórházban 2198 beteget ápolnak, közülük 213-an vannak lélegeztetőgépen.    

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokból eddig 698 032 dózis érkezett az országba, amiből 556 969-et használtak fel; 413 812-en kapták meg az első dózist, 141 063-an pedig már a másodikat is. (MTI)

Pozitív lett Rahul Gandhi tesztje

Pozitív lett Rahul Gandhinak, az indiai ellenzéki Kongresszus Párt vezetőjének, a Gandhi politikus-dinasztia tagjának koronavírus-tesztje, amelyet azután végeztek el, hogy a politikus közepes tüneteket észlelt.

Az 50 éves Gandhi kedden a Twitteren szólított fel mindenkit, akivel találkozott, hogy tarták be az egészségügyi előírásokat.    

Gandhi a múlt héten mondta le a Nyugat-Bengál államban tervezett politikai nagygyűléseket, ahol regionális választásokat tartanak.    

Hétfőn a Kongresszus Párt másik magas rangú vezetőjének, Manmohan Singh volt miniszterelnöknek szintén pozitív lett a vírustesztje, és elővigyázatosságból kórházba szállították. A 88 éves Singh vasárnap lázas volt. Párttársa keddi közlése szerint az állapota "stabil, és kedvezően javul".    

Indiából kedden 259 170 új fertőzést és 1761 új halálesetet jelentettek. A dél-ázsiai országban hat napja 200 ezret meghaladó új fertőzöttet regisztrálnak. (MTI)

Egy indiai repülőgép legalább 53 utasánál mutatták ki a koronavírust

Egyetlen, Delhiből Hongkongba közlekedő repülőgép legalább ötvenhárom utasánál mutatták ki a koronavírust - jelentették be a hongkongi hatóságok kedden.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Romániában felpörgetik az oltási kampányt

Romániában már meghaladta kedden a koronavírus elleni oltási kampány előjegyzési portálján található szabad helyek száma a várólistákra feliratkozottakét, a hatóságok pedig bejelentették: mobil oltóegységek indításával, vállalati oltópontok nyitásával és az előjegyzés könnyítésével próbálják felpörgetni az oltást.

Tovább a cikkhez

Európai Gyógyszerügynökség: okozhat vérrögképződést a Johnson & Johnson vakcinája

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Tovább a cikkhez

Keddtől megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Keddtől megszűnik a látogatási és az intézményelhagyási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

Fülöp Attila bejegyzése szerint némi korlátozással ismét személyesen lehet tartani a kapcsolatot, a gyermekek és fiatalok pedig újra a házirend szerint mehetnek kimenőre. A koronavírus-járvány miatt azonban több óvintézkedés továbbra is érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében - írta.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy kedden Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe, amelyen a szervezet csaknem 170 gyermekvédelmi szakemberével többi között a területen dolgozók áldozatos helytállásáról is beszélgettek. (MTI)

Túl van a járvány csúcsán Ukrajna, Romániában harmadik hete lassul a fertőzések üteme

Ukrajna már túljutott a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ugyanakkor az egészségügyi miniszter szavai szerint vannak még nehéz helyzetű régiók, így például a fővárosban a legrosszabb a helyzet, továbbá Kijev megyében, valamint a déli és keleti régiókban azaz Odessza, Szumi, Mikolajiv és Harkiv megyékben. Romániában immár három hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések üteme, de továbbra is növekszik a járvánnyal összefüggő elhalálozások mozgóátlaga, kedden pedig rekordot is döntött a 24 óra alatt regisztrált Covid-halálesetek száma.

Tovább a cikkhez

Ha Ausztria tényleg a laboratóriumunk, akkor ingyenes Covid-tesztet szorgalmaz itthon is a munkaváll

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes Covid-teszt, ezt minden magyar állampolgár számára biztosítani kell – reagált keddi közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség Varga Mihálynak a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén tett hétfői bejelentésére, miszerint a kormány különféle kedvezményekkel segítené a turizmus és a vendéglátás újraélesztését. A MASZSZ elnöke szerint az ingyen tesztek költségére az EU újjáépítési alapja megfelelő forrást biztosit, mindössze a kormány szándékán múlik, hogy igénybe veszi-e erre a célra.

Tovább a cikkhez

Négy oltóbusz dolgozik kedden Tolna megyében

Négy honvédségi oltóbusz dolgozik kedden Tolna megyében - mondta a megyei kormányhivatal vezetője a közmédiának. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta, a honvédség orvoscsoportjai Gyönkön, Faddon, Decsen és Alsónyéken oltanak.

Jelezte, hogy az oltás a szakmai protokoll szerint zajlik: ellenőrzik, hogy a jelentkező regisztrált-e előzőleg a kormányzati oldalon, megvizsgálják, hogy valóban a háziorvos "delegálta-e", az oltás után pedig félórás megfigyelést tartanak.

A kormánymegbízott köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztériumnak, amiért az oltóbuszokon két nap alatt mintegy 1800 embert oltanak be. A Tolna megyei átoltottságról azt közölte, hogy egy kicsit magasabb, mint az országos átlag. (MTI)

Már 280 ezren ugrottak az ingyenes internet lehetőségére a digitális oktatás jegyében

A digitális oktatásban tanuló diákok, családjaik és tanáraik számára elérhetővé tett ingyenes internet szolgáltatásra eddig mintegy 280 ezer igény érkezett. A kisebb szolgáltatók mától nyújthatnak be egyedi támogatási kérelmet kiesett bevételük kompenzációjára - hívta fel a figyelmet keddi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Tovább a cikkhez

Még mindig nagyon takarékos üzemmódban vannak a németek a tavalyi extrém év után

A németek a tavalyi válságévben 1250-1750 euróval kevesebbet költöttek az előző évinél. A polgárok elsősorban a szolgáltatások igénybe vételében fogták vissza kiadásaikat a kölni IW gazdaságkutató intézet keddi jelentése szerint.

Tovább a cikkhez

Romló japán járványhelyzet: júniusig nem döntenek a hazai olimpiai nézők kérdéséről

Csak júniusban, a tokiói olimpia nyitánya előtt egy hónappal lehet dönteni arról, hogy hazai nézőket beengednek-e a versenyekre, mérkőzésekre.

A Mainichi japán napilap keddi számában kiemelte, a koronavírus-járvány térségbeli alakulását figyelembe véve áprilisban még nem lehet meghozni az ezzel kapcsolatos végső határozatot.

Mivel külföldi nézők részvételének lehetőségét a pandémia miatt tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia versenyein már március közepén kizárták, az intézkedés csak a hazai, japán nézőkre vonatkozik majd.

Az ázsiai országban február közepén kezdték el beadni a koronavírus elleni oltásokat, de nagyon lassan haladnak, leginkább az oltóanyag hiánya miatt. Japánban az elmúlt időszakban ismét nőtt a fertőzöttek száma.

Az olimpiát a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor. (MTI)

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem kilencezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy két és fél ezerrel több a megelőző napinál, a halálos áldozatok száma is több mint 150-nel haladta meg a vasárnapit.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8940 új esettel 1 961 956-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 367-tel 40 367-re. A megelőző napon jóval kevesebben, 214-en haltak meg. Eddig 1 499 752-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 12 ezren, így most az aktív betegek száma mintegy három és fél ezerrel, 421 837-re csökkent.

Kórházba az elmúlt napban megint viszonylag nem sok, 2042 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is kevesebb mint 2400 volt, míg korábban négyezer fölötti.

A legtöbb új beteget, 892-őt az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása alapján az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 186 ezret, az elhunytaké pedig 36-tal 4257-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi napi tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ugyanakkor szavai szerint vannak még nehéz helyzetű régiók.

Kifejtette, hogy csaknem 13 és fél ezerrel kevesebben betegedtek meg az elmúlt hét alatt, mint a megelőző héten, és kórházba is 3 és fél ezerrel kevesebben kerültek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy jelenleg még mindig 12 régió - az ország fele - van a legsúlyosabb, "vörös" szintű besorolásban. Szavai szerint a a fővárosban a legrosszabb a helyzet, továbbá Kijev megyében, valamint a déli és keleti régiókban azaz Odessza, Szumi, Mikolajiv és Harkiv megyékben. Az oxigéntámogató berendezéssel felszerelt kórházi ágyak telítettsége a fővárosban csaknem 75 százalékos, a többi említett megyében is 70 százalék körüli - tette hozzá a tárcavezető.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban kijelentette, hogy egyelőre nem tervezik az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idejére a korlátozások szigorítását. Elmondta azt is, hogy a kimaradó Pfizer-vakcinákból közismert személyek és magas rangú politikai vezetők már nem kaphatnak soron kívül, ugyanis az ezt engedélyező rendeletet törölték. Korábban az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield vakcinával oltatta be magát a nyilvánosság előtt többek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, maga Ljasko is, több kormánytag és híresség, hogy népszerűsítsék az oltási kampányt az országban. A Pfizer-vakcina első szállítmánya, 117 ezer dózis a múlt pénteken érkezett meg Ukrajnába. (MTI)

Az EU több mint 650 ezer vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba

Az Európai Unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltóanyagot szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba - közölte az Európai Bizottság kedden.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a vakcinákat "az EU legmegbízhatóbb oltóanyaggyártó partnere", a Pfizer/BioNTech cég szolgáltatja, az első adagokat május elején szállítják a nyugat-balkáni országokba. Kiemelte azt is, hogy a vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzési kockázatnak.

"Az EU törődik nyugat-balkáni partnereivel. A járvány kezdetekor orvosi és védőfelszerelésekkel támogattuk az ott élőket, most pedig oltóanyag szállítással segítjük az egészségügyi frontvonalban dolgozókat" - tette hozzá az uniós biztos.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a bizottság sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az EU számára szolidaritási kérdés a Nyugat-Balkán oltási kampányainak támogatása.

A vakcinákat a bizottság által tavaly decemberben elfogadott 70 millió eurós költségvetésből finanszírozzák, és az idén januárban létrehozott oltóanyag-megosztási mechanizmuson keresztül juttatják el a partnerországokba.

A testület a járvány okozta gazdasági válság enyhítése érdekében már 3,3 milliárd euróval segítette a nyugat balkáni országokat az elmúlt évben. Emellett tavaly októberben egy 9 milliárd euróig terjedő beruházási tervet terjesztett elő a partnerországok hosszú távú gazdasági fellendülése érdekében. (MTI)

Négy és fél millió adag vakcinát rendeltek a palesztinok

Négy és fél millió dózis Pfizer/BioNTech és Szputnyik V vakcinát rendeltek a palesztinok a Pfizer gyógyszergyártótól és Oroszországtól - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A Palesztin Hatóság (PH) bejelentette, hogy több, mint 27,5 millió dollárt (mintegy 8 és negyed milliárd forintot) költenek a vakcinák beszerzésére. Az oltóanyagot hamarosan kiszállítják, de a szállítmányok megérkezésének pontos időpontját nem nevezték meg Rámalláhban.

A palesztinok lakta területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben eddig mintegy százezer palesztint oltottak be a palesztinoknak külföldről küldött vakcinával.

Emellett az izraeli hatóságok is oltottak további mintegy százhúszezer, munkavállalási engedéllyel rendelkező olyan palesztint, aki bejár Izrael területére, vagy a ciszjordániai telepekre.

Miközben Izraelben a magas fokú átoltottság nyomán visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, különösen súlyossá vált a helyzet a pandémia harmadik hulláma miatt a palesztin területeken, ahol teljesen megteltek a kórházak a vírusfertőzés okozta súlyos betegséggel, a Covid-19-cel és szövődményeivel kezeltekkel.

Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában mintegy 4 millió, az Egyiptomtól elfoglalt Gázai övezetben pedig körülbelül 2,3 millió palesztin él. (MTI)

Müller Cecília: enyhén csökken a járvány, amiben az oltásnak egyértelműen van szerepe

„Egyértelműen kijelenthető, hogy a védőoltások hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz, láthatóvá vált a védőoltások eredményessége” – jelentette ki a keddi operatív törzs tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos megállapítása szerint „a járvány a platózás után most enyhe csökkenést mutat”, miközben a 15. heti szennyvíz-adatokban a koronavírus koncentrációja „egy nagyon lassú, enyhe csökkenést mutat” és maga a koncentráció „még mindig nagyon maga”s, ami azt jelzi, hogy még mindig sokan betegek. A tájékoztatón kiderült, hogy egy Bács-Kiskun megyei presszót 1 évre bezártak, mivel az üzemeltető egy őszi szabálysértés után most újra megsértette a járványügyi szabályokat.

Tovább a cikkhez

Felfedezték a kutatók: az éjszakai műszakban dolgozók gyakrabban fertőződnek meg a koronavírussal

Az éjszakai műszakban dolgozók nagyobb eséllyel kapják el a koronavírus-fertőzést, mint a nappal dolgozók - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Tovább a cikkhez

Észak-Macedóniában a korlátozások meghosszabbítását követeli a válságstáb

A fennálló korlátozások, az éjszakai kijárási tilalom és a vendéglátóhelyek zárva tartásának meghosszabbítását követeli a koronavírus-járvány kezelésével megbízott észak-macedón válságstáb a kormánytól.

 A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolói szerint a fennálló korlátozások kedd éjfélkor megszűnnek, amennyiben a kormány nem terjeszti ki azokat a következő napokra, hetekre. A járvány kezelésével megbízott válságstáb azt szeretné, ha legalább még egy, de inkább két hétig nem enyhítenének az intézkedéseken annak érdekében, hogy ne "robbanjon be" a járvány az ortodox húsvét idején. Az ortodox ünnep az idén május másodikára esik.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 2604-gyel 664 972-re, Koszovóban 277-tel 101 468-ra, Észak-Macedóniában 135-tel 147 232-re, Montenegróban 144-gyel 95 695-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 387-tel 191 153-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 6026-ra, Koszovóban 14-gyel 2094-re, Észak-Macedóniában 35-tel 4478-ra, Montenegróban kilenccel 1438-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 68-cal 7915-re nőtt. (MTI)

Koronavírus: új csúcson a járvány globális terjedése, néhány ország görbéje nagyon nyugtalanító

A John Hopkins Egyetem adatai szerint az elmúlt 24 órában 693 ezer új igazolt koronavírus fertőzöttet találtak világszerte, így a trendet jobban megragadó 7 napos mozgóátlagunk már a 800 ezer főt közelíti és kijelenthető, hogy új csúcsra gyorsult a járvány a világban.

Amint a nagyobb térségeket összesítő grafikonunkon látszik, ez a gyorsulás most Indiának köszönhető elsősorban, ahol drámai sebességgel terjed a járvány, már a 7 napos mozgóátlag is 250 ezer fős ütemet jelez. Amerikában télen 250 ezer főnél volt a járvány tetőzése, az indiai görbe bizonyára túlszárnyalja ezt, ami nem meglepő, hiszen közel ötször akkora népességről és jóval nagyobb népsűrűségről beszélhetünk.

A Távol-Keletnél maradva az olimpiára készülő Japán sajnos egyre rosszabb helyzetben van az esetszámok trendje alapján, akárcsak Thaiföld, míg a Fülöp-szigeteken talán megállt a romlás.

A Közel-Keletre átugorva a török járványgörbe ijesztő magasságokba szárnyalt, és az iráni görbe is jóval magasabban jár, mint ahol az őszi második hullám idején láthattuk a hivatalos számokat.

A mi térségünkben a magyar helyzetet napi szinten látjuk, ahogy javul, de érdemes emlékeztetni rá, hogy a cseh, osztrák és lengyel járványhelyzet is jelentősen javul a korlátozások mellett, a szlovák esetszám pedig a nulla felé halad.

Szintén jelentős javulást látunk a déli és keleti határaink irányába is.

Észak-Európába átugorva láthatjuk, hogy a svéd járvány teljesen más pályát ír le, mint a földrajzi elhelyezkedésben és kulturálisan is hasonló egyéb skandináv államokban, amelynek lehetséges okairól éppen a hétvégén írtunk bővebben:

Nyugat-Európában a franciák napi 30-40 ezer fő körüli esetszám mellett készülnek a további nyitásra, a németeknél napi 20 ezer fő körül stabilizálódott a görbe szintje, az olasz helyzet javul, a spanyol viszont stagnál egy újból magasabb szinten.

Végül Dél-Amerikára áttérve az látszik, hogy az argentin helyzet is drámaian romlik, a kolumbiai helyzet romlása talán megállt, a brazilok pedig hetek óta 60-80 ezer esetszám közötti hullámzást mutatnak.

A világtérképünkön mindez így néz ki, azaz jól látszik, hogy az európai és észak-amerikai kontinensen javul a helyzet, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Dél-Amerikában viszont sok helyen egy hét alatt 30%-os, vagy annál nagyobb esetszám-emelkedéssel találkozhattunk.

global korona terkep210420

Címlapkép forrása: Getty Images

Az oltás felboríthatja a nőknél a menstruációs ciklust

Világszerte egyre több nő osztja meg az oltást követő tapasztalatait, amelyek között a menstruációs ciklus felborulására is nem egy esetet találni. Szakértők szerint ettől nem kell megijedni, minden esetre a nőknek nem árt, ha erre a plusz egy „mellékhatásra” felkészülnek.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: régen láttunk ilyen alacsony számokat

Egy nap alatt mindössze 1645 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ami szokatlanul alacsony szám, igaz közben a hétvége-hatásnak köszönhetően kevesebb, mint 13 ezer tesztet végeztek el – derül ki a hivatalos koronavírus-portál kedd reggeli adataiból. Jó hír, hogy egy héttel ezelőtt kedden még 2837 új fertőzöttet találtak, tehát ez is jelzi, hogy tendenciájában szorul vissza a járvány és az is kedvező, hogy mind a kórházban ápoltak, mind a lélegeztető gépen lévők száma csökkent, utóbbi esetén régen nem látott szintről beszélhetünk.

Tovább a cikkhez

Még mindig masszívan veszteséges az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, de már látják a fényt az

A világszerte tomboló koronavírus-járvány közepette az ötödik negyedéve veszteséges a United Airlines, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság. A belföldi szabadidős utazásoknál viszont már javulást tapasztal a vállalat, és bízik benne a menedzsment, hogy legkésőbb 2023-ra elérik a járvány előtti profitrátákat.

Tovább a cikkhez

Elárulta a minisztérium, az óvodások és iskolások hány százaléka tért vissza a nyitás napján

Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti nevelés, oktatás hétfőn. Az óvodákban országosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolákban a tanulók 75 százaléka jelent meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a spanyolok vizsgálják, hogy beadható-e két különböző vakcina

Vizsgálatot indít a madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézet a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságának felmérésére - jelentette be Raquel Yotti, az intézmény igazgatója hétfőn.

Tovább a cikkhez

Ismét több millió vakcinát vásárolt Izrael, amely már a mutánsok ellen is véd

Izrael újabb több millió adag vakcina vásárlásáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval hétfőn - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A megállapodás szerint 2022 végéig érkeznek Izraelbe az újabb, több millió dózist tartalmazó vakcinaszállítmányok, melyekért Izrael egymilliárd-másfél milliárd sékelt (100-150 milliárd forintot) fizet.

Tovább a cikkhez
utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
utazás koronavírus