muller cecilia koronavirus jarvany 210420
Gazdaság

Müller Cecília: enyhén csökken a járvány, amiben az oltásnak egyértelműen van szerepe

Portfolio
„Egyértelműen kijelenthető, hogy a védőoltások hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz, láthatóvá vált a védőoltások eredményessége” – jelentette ki a keddi operatív törzs tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos megállapítása szerint „a járvány a platózás után most enyhe csökkenést mutat”, miközben a 15. heti szennyvíz-adatokban a koronavírus koncentrációja „egy nagyon lassú, enyhe csökkenést mutat” és maga a koncentráció „még mindig nagyon maga”s, ami azt jelzi, hogy még mindig sokan betegek. A tájékoztatón kiderült, hogy egy Bács-Kiskun megyei presszót 1 évre bezártak, mivel az üzemeltető egy őszi szabálysértés után most újra megsértette a járványügyi szabályokat.

Fertőzés mellett/után is lehet oltani?

Egyedül az ATV kérdését olvasták most be és erre válaszolt hosszabban Müller Cecília, aki azt hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok szerint aki gyenge tünetekkel esik áta koronavírus-fertőzésen, annak jellemzően alacsonyabb az immunválasza, így „a gyógyulása után végülis oltható”.

Emellett ha valakinél súlyosan zajlik a betegség, „akkor erőteljesebb immunreakcióval találkozunk, ezért ebben az esetben az az ajánlás, hogy várjuk ki a gyógyulást követően a 3 hónapot, hiszen ez idő alatt védettnek minősül” az adott személy. Azért is érdemes kivárni ilyen esetben a 3 hónapot, hogy „ne oltsunk rá a saját immunrendszerére” az illetőnek, azaz a felépülési, megerősödési fázisát ne gyengítsük ilyenkor az oltással.

Összességében arra figyelmeztetett a tisztifőorvos a tájékoztató végén, hogy

a védőoltás magasabb védettséget ad, mint ami a betegségen áteséssel szerezhető,

ezért érdemes felvenni mindenképpen az oltást.

Sok megye járványügyi adatai biztatóak – élni kell az oltással

A heti koronavírus fertőzöttek száma egyértelműen, 21%-kal, 7461 fővel csökkent az előző héthez képest – állapította meg a biztató adatot és számos megyét felsorolt, amelyben 20-30%-os esetszám csökkenést mértek.

Azt is megjegyezte azonban, hogy a koronavírus miatt elhunytak átlagéletkora 1 évvel 45 évre csökkent, „ezért is rendkívül fontos, hogy az oltási tervben már a fiatal, illetve a középkorosztálynál tartunk”, és újra emlékeztetett rá, hogy a 18-59 éves regisztráltak 53%-át már beoltották.

Hangsúlyozta, hogy „nincs idő kivárni”, fel kell venni az oltást, mert még a második oltás után is el kell telnie egy kis időnek a magas fokú védelem kialakulásához. Kiemelte: fontos, hogy a második oltást is felvegyék az emberek, az esetleges oltási reakcióktól pedig nem kell tartani, azok gyorsan elmúlnak. Szerinte

inkább a fertőződéstől tartsunk,

mert látható a világból érkező hírek alapján is, hogy „a különböző variánsok együtt miféle új variánsokat hoznak létre” és ezért „az oltás életet ment, éljünk vele”.

A járvány mostani helyzete és a szennyvíz adatok

A járvány a platózás után most enyhe csökkenést mutat Magyarországon

– jelezte Müller Cecília és megjegyezte, hogy még mindig magas a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztettek száma. Rámutatott, hogy a brit mutációval súlyosan fertőzötteket nehéz gyógyítani, naponta jönnek ki a szakmai kollégiumok ajánlásai világszerte, hogy ki milyen módszerrel próbálkozik, de sajnos sokaknál nem sikerül a megmentésük.

"Egy nagyon lassú, enyhe csökkenést mutat" a koronavírus koncentráció mértéke a 15. héten a szennyvízmintákban, de maga a koncentráció szintje még mindig nagyon magas, ami azt jelzi, hogy még mindig sokan betegek – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy a szennyvízbeli koncentrációnak „előrejelző jelentősége van”, és az adatok azt mutatják, hogy

akár tünetekkel, akár tünetmentesen még nagy számban vannak közöttünk fertőzöttek.

Ez a stagnálás a koncentrációban „még messze sokkal magasabb, mint a harmadik hullám kezdetén volt, ezért az óvatosság és a rendszabályok betartása továbbra is indokolt és szükségszerű” - fogalmazott.

Miskolcon tapasztaltak az elmúlt héten egy enyhe emelkedést a szennyvízbeli koronavírus koncentrációban, míg Debrecenben egyértelműen csökken a tendencia.

Több százezer vakcinát lehet elkezdeni beadni a friss szállításokból

Folyamatos a vakcinák beszállítása, és az alábbiakat ismertette Müller Ceclia:

  • Tegnap megjött a 68400 Moderna vakcina, aminek egy részét a második körös oltásokra használunk fel, illetve a háziorvosoknak juttatjuk el vakcinát, például a speciális krónikus betegség miatt - jelezte.
  • Ma érkezik az AstraZeneca 72 ezer adagja, amit szintén elsősorban a második oltásokra fogunk felhasználni.
  • Szintén ma érkezik 248 ezer 40 darab Pfizer-vakcina, részben első, részben második adag eloltására fogják használni, továbbá ma éjszaka várunk Szputnyik második dózisú vakcinát (Szijjártó Péter 100 ezer darabról beszélt reggel) és „még a héten várunk kínai vakcinát is”. Ennek darabszámáról Müller Cecília sem beszélt.

Ezekkel a vakcinákkal további lendületet nyerhet az oltási tempó és abban bízom, hogy rövid időn belül elérjük azt az állapotot, amikor minden regisztráltat be tudunk oltani, akik a mai napig regisztráltak

jelezte, és megjegyezte, hogy a regisztráltak száma 4 millió 326 ezer főnél jár. Ezért arra biztatott mindenkit, hogy aki szívesen felvenné az oltást, regisztráljon, mert ők is meg tudják majd kapni az oltást rövidesen.

Müller Cecília: „láthatóvá vált a védőoltások eredményessége”

Az országos tisztifőorvos a mondandóját azzal kezdte: „Egyértelműen kijelenthető, hogy a védőoltások hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz, láthatóvá vált a védőoltások eredményessége, és nő a lakosság körében a bizalom és az igény is a védőoltások irányába és úgy tűnik, hogy sikerül eloszlatni a félelmeket, téves információkat, fenntartásokat, amelyek a korábbi időszakban megtapasztalhatók voltak”.

Azt is megjegyezte, hogy napról-napra nő az egy-egy oltóanyag előnyeiről beszámoló szakmai cikkek száma és újra hangsúlyozta, hogy az itthon forgalomban lévő oltóanyagok „kellő védelmet adnak a betegség súlyos, szövődményes következményeivel szemben”. Fontosnak nevezte, hogy tovább növekedjen az oltások iránti bizalom, mert „így megtartható az oltások növekedésének tempója is”, ami majd kivezet minket a járványból.

A friss koronavírusos járványügyi és oltási adatok ismertetése után megállapította, hogy a 65 év feletti regisztráltak több, mint 90%-a már be van oltva, míg a fiatalabbak körében már 53%-os ez az arány és ezek fontos tényezők a járvány visszaszorulásában is.

Egy évre bezártak egy presszót

Kiss Róbert arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában összesen 545 emberrel szemben kellett a maszkhasználat miatt intézkedni, 537 személlyel szejmben közterületen, 8 személlyel szemben tömegközlekedési eszközökön, vagy megállóiban. Kijárási korlátozás megsértése miatt 264 személlyel szemben intézkedtek.

Azt is jelezte, hogy összesen 1039 rendőri intézkedés volt védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban, köztük az üzlethelyiségekben 724 rendőri intézkedés történt. Elmondta, hogy a vendéglátó üzletekben 1 személlyel szemben intézkedtek, 1 helyiséget be is zártak. Utóbbi kapcsán elárulta, hogy a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson található presszóról van szó, amely ismét megszegte a járványügyi szabályokat az őszi bírság után, ezért most 1 évre bezárták a helyet, ilyen súlyos intézkedés még nem volt.

Közeledünk a nyitás második fázisához, íme a fontos szabályok

Közeledünk a 3,5 milliós beoltási számhoz, amikor a belügyminiszter egy határozatot tesz közzé, hogy ezt a határt elértük és a lazítások második fokozata életbe léphet – jelezte az operatív törzs napi tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. A legfrissebb adat szerint 3 millió 317 ezer felett jár az elsőre beoltottak száma és mivel ezekben a napokban több százezer oltóanyag érkezik, így a 3,5 milliós határ elérése a napokban várható.

Kiss Róbert emlékeztetett: ez a második lépcsőfok az lesz, hogy a teraszok és kerthelyiségek kinyithatnak, fogadhatnak vendégeket reggel 5 óra és este 21:30 között és míg a vendégeknek nem kell viselniük a maszkot, addig az alkalmazottaknak igen (a vendégeknek is kell a maszk a benti részen, amikor elvitelre ételt-italt rendelnek, vagy a mellékhelyiséget használják). A szabályok be nem tartásáért 100 ezertől 1 millióig terjedő büntetés szabható ki az üzemeltetőre és fontos tudni, hogy a vendégekkel szemben is lehet bírságot kiszabni 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő mértékben. A vendéglátó kötelessége a szabályok betartatása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a második lépcsőfok elérése után is érvényben maradnak a maszkhasználati, gyülekezési tilalmi és egyéb járványügyi korlátozások, azaz például az esti kijárási tilalom is este 10-től reggel 5-ig.

Hangsúlyozta tehát, hogy a vendéglátó helyiségek teraszai és kerthelyiségei este fél 10 égi lehetnek nyitva és a vendégeknek este 22 órára haza kell érnie, mert akkortól továbbra is él a kijárási korlátozás.

Müller Cecília: enyhén csökken a járvány, amiben az oltásnak egyértelműen van szerepe

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán. Budapest, 2021. február 3. Müller Cecília országos tisztifőorvos (j) érkezik, hogy Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató (j2) beoltsa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagjával a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án.

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
who egészségügyi világszervezet