európai bizottság brüsszel eu európai unió
Gazdaság

Bréking: a német alkotmánybíróság nem kaszálja el az EU helyreállítási alapját

Portfolio
A német alkotmánybíróság elutasította az EU helyreállítási alapjával szembeni jogi kereseteket, ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a Bizottság kötvénykibocsátása és az európai stimulus gyakorlatba történő átültetése előtt.

Az EU vezetői tavaly nyáron állapodtak meg egy 750 milliárd eurós csomagból, amelynek egy részét vissza nem térítendő támogatásként, többi részét kölcsönként fizetnék ki a tagállamoknak. Az új források bevonásához az Európai Bizottság kötvényeket bocsátana ki, valamint új, közös európai adónemeket vetne ki.

A német alkotmánybíróság vizsgálta, hogy az intézkedés összhangban van-e a német joggal, szerdai döntésében viszont nem adott helyt az EU helyreállítási alapját támadó jogi keresetnek. Az aktivista német testület - amely korábban az EU eszközvásárlási programját a német törvényekkel összeegyeztethetetlennek találta - így nem gördített akadályt a program elindítása előtt.

A döntést még ratifikálnia kell a nemzeti parlamenteknek. Ha ezt megtörténik, akkor 2058-ig a nemzeti hozzájárulást a tagállamok bruttó nemzeti termék 2%-ára lehet emelni, amely a német alkotmánybíróság szerint nem jelent problémát.

A beadványban többek közt azt kifogásoltak az intézkedést ellenzők, hogy a helyreállítási alap ideiglenes eszközből könnyen állandóvá válhat, kibővítve az EU hatáskörét a nemzeti hatáskörök rovására. A testület a közleményben megállapította, hogy az Európai Bizottság számára a helyreállítási tervről szóló tanácsi döntés világos pénzbeli, hatáskört érintő és időbeli korlátokat szab, ezzel Németország kötelezettségeit is korlátozza.

Az alkotmánybíróság döntése szerint az EU-s döntésről egyértelműen megállapítható, hogy az a koronavírus utóhatásait célozza mérsékelni.

A taláros testület közleménye itt olvasható.

Az EU helyreállítási alapját az AfD nevű euroszkeptikus párt támadta meg, az ő beadványukra a német alkotmánybíróság március óta vizsgálta a javaslatot. A taláros testület 8 tagja közül 7 nem emelt kifogást a helyreállítási alap ellen.

Amennyiben elutasító döntés született volna, úgy az EU helyreállítási alapja gyakorlatilag megvalósíthatatlan lett volna, hiszen nem válhatott volna a német jogrendszer részévé. A helyreállítási alapot még több tagállamnak ratifikálnia kell, és ha minden a tervek szerint alakul, nyáron a Bizottság elkezdheti megvalósítani az abban foglaltakat.

Címlapkép: Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
who egészségügyi világszervezet