food shop élelmiszer
Gazdaság

Drasztikus élelmiszer drágulást okozna az uniós zöld megállapodás

Portfolio
Az uniós zöld megállapodás nagyon komoly áremelkedést okozna, amit így nem tudunk támogatni – véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, ráadásul a terv mögött jelen pillanatig semmilyen hatástanulmány nem áll. Az USA agrárminisztériuma viszont már készített egy tanulmányt, amely szerint a Green Deal stratégia végrehajtásával az Európai Unióban az élelmiszerárak 17, de akár 60 százalékkal is emelkednének. Globálisan az ipar és a közlekedési/szállítási szektor után a mezőgazdaság terheli a legjobban a környezetet, azonban az agrárium a többi ágazathoz viszonyítva sokkal alkalmasabb arra, hogy környezetbaráttá váljon. Ehhez viszont Győrffy Balázs szerint arra van szükség, hogy kedvező legyen az ágazat megítélése, a társadalom újra közel kerüljön a mezőgazdasághoz, és hogy a gazdálkodókra is partnerként tekintsenek – amelyet az agrárium-ellenesség jelensége leginkább gátol.

Sok európai zöld szervezet azzal riogatja az embereket, hogy az állattartás káros, az a legnagyobb felelőse a klímaváltozásnak - hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, aki szerint ez nem igaz, mert

2016-ban az USA teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 4,5 százaléka származott az állattenyésztésből.

Európában is ez az arány.

Az Európai Bizottság a "Termőföldtől az Asztalig” és a „Biodiverzitás Stratégiája" alapján a növényvédő szerek használatának 50%-os, a műtrágya-felhasználás 20%-os, az antibiotikumok alkalmazásának szintén 50%-os csökkentését, illetve az összes mezőgazdasági terület 25%-ának kötelezően ökológiai termelésbe vonását írja elő 2030-ig.

Magyarországon jelenleg 91,9 kilogramm – értelemszerűen hatóanyagra vetítve – a hektáronkénti felhasználás, amely Belgiumban 167 kilogramm, Hollandiában 138 kilogramm. Egyelőre még nem tisztázott, hogy ez EU-s szinten csökkenjen 20 százalékkal, vagy hogy

minden országban csökkenjen 20 százalékkal.

Utóbbi ugyanis rendkívül kedvezőtlen lenne a magyar gazdákra nézve, a „fűnyíró elv” ellen minden lehetséges eszközünkkel harcolunk.

A növényvédő szereket tekintve nálunk 1,8 kilogramm, Hollandiában ennek több mint háromszorosa, 5,9 kilogramm, Belgiumban 4,9 kilogramm, Olaszországban 4,7 kilogramm a felhasználás.

ÉS EGYELŐRE MÉG AZ SEM VILÁGOS, HOGY EZT IS MINDEN ORSZÁGBAN CSÖKKENTENÉK 50 SZÁZALÉKKAL, VAGY UNIÓS SZINTEN TŰZNÉK KI EZT A CÉLT.

Győrffy Balázs szerint olyan stratégiákra van szükség, amelyek lehetőséget és nem teljesíthetetlen terhet jelentenek az európai gazdák számára. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a versenyképesség és a klímavédelmi intézkedések ambíciószintje között. A tagállami kiinduló értékek meghatározásakor pedig mindenképpen

figyelembe kellene venni a tagállamok által eddig megtett klímavédelmi intézkedéseket.

Míg az európai uniós agráriumot ellehetetlenítenék, addig az unió párhuzamosan horribilis mennyiségű élelmiszeripari termék beáramlását engedné a dél-amerikai országokból, ahol a cukornád termesztése során a mai napig 27 olyan növényvédő szert használnak, amit Európában évekkel, évtizedekkel ezelőtt betiltottak.

Az Európai Unióban Magyarország költ egy állategységre vonatkozóan a legtöbbet állatjóléti támogatásokra. A haszonállat-tartóknak nem csak kötelessége, de alapvető gazdasági érdeke is az állatgyógyászati készítmények felhasználásának racionalizálása - tette hozzá a NAK elnöke.

A tehén tojja a tojást?

Az agrárium-ellenesség káros hatásainak elmélyítéséhez hozzájárul, hogy a téma iránt fogékony társadalmi csoportok mezőgazdasági termeléssel, állattartással – valamint a környezetben lejátszódó folyamatok működésével, illetve a konkrét környezeti problémákkal – kapcsolatos ismereteik hiányosak.

Példaként említette, hogy egy felmérés szerint a londoni kisiskolások harmada abban a tudatban él, hogy a tehén tojja a tojást. Egyes szervezetek pedig úgy vélik, hogy a tyúkokat és a kakasokat külön kell egymástól tartani, mert a kakasok szexuálisan zaklatják a tyúkokat.

A tájékozatlanság pedig sok esetben a hiteles forrásból származó informálódás igényének hiányával párosul.

A klímaváltozásért is felelőssé tett „metánt eregető”, a „természetet, a méheket mérgező”, a „mindent lepermetező”, továbbá az „állatokat kíméletlen körülmények között tartó és kínzó módon szállító” agráriumról napjainkra már olyan torz kép alakult ki, hogy 11 nemzetközi agrárszakmai szervezet 2019 szeptemberében kampányt kezdett a fogyasztók felvilágosítása érdekében. Ehhez csatlakozott a NAK is.

A kampány során felhívták egyebek mellett a figyelmet arra, hogy a

közhiedelemmel ellentétben nem okoz az állatoknak stresszt a zárt tartástechnológia,

sőt, leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek. Tehát, nem „boldogtalanok” a zártan nevelt csirkék. Emellett megcáfolták azt is, hogy 15 ezer liter vízre lenne szükség 1 kg marhahús előállításához – ez valójában 50 literre tehető - jegyezte meg Győrffy Balázs.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány