Előfizetői tartalom

Drasztikus élelmiszer drágulást okozna az uniós zöld megállapodás

Portfolio
Az uniós zöld megállapodás nagyon komoly áremelkedést okozna, amit így nem tudunk támogatni – véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, ráadásul a terv mögött jelen pillanatig semmilyen hatástanulmány nem áll. Az USA agrárminisztériuma viszont már készített egy tanulmányt, amely szerint a Green Deal stratégia végrehajtásával az Európai Unióban az élelmiszerárak 17, de akár 60 százalékkal is emelkednének. Globálisan az ipar és a közlekedési/szállítási szektor után a mezőgazdaság terheli a legjobban a környezetet, azonban az agrárium a többi ágazathoz viszonyítva sokkal alkalmasabb arra, hogy környezetbaráttá váljon. Ehhez viszont Győrffy Balázs szerint arra van szükség, hogy kedvező legyen az ágazat megítélése, a társadalom újra közel kerüljön a mezőgazdasághoz, és hogy a gazdálkodókra is partnerként tekintsenek – amelyet az agrárium-ellenesség jelensége leginkább gátol.

Sok európai zöld szervezet azzal riogatja az embereket, hogy az állattartás káros, az a legnagyobb felelőse a klímaváltozásnak - hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, aki szerint ez nem igaz, mert 2016-ban az USA teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 4,5 százaléka származott az állattenyésztésből. Európában is ez az arány. Az Európai Bizottság a "Termőföldtől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés