grid
Gazdaság

Jelentősen nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás

MTI
Csaknem 5 százalékkal nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás, elsősorban a tavalyinál alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a bruttó fogyasztás 1,1 százalékkal, a szökőnap hatását kiszűrve 4,7 százalékkal emelkedett 2020 februárjához viszonyítva, és 7119 megawatt-tal új rekordot ért el a negyedórás rendszerterhelés.

A belföldi termelés 0,9 százalékkal csökkent, legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek teljesítménye esett vissza az előző évhez képest. Ezt elsősorban az okozta, hogy az előző két évvel ellentétben az idén februárban nem volt tervezett karbantartás a paksi erőműben, a Balkánon pedig bőséges volt a megújuló termelés, így Magyarország szinte folyamatosan importált Horvátországból és Szerbiából - közölte a MEKH.

Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés továbbra is rányomja bélyegét az európai villamosenergia-keresletre: februárban 0,9 százalékkal alacsonyabb volt az európai fogyasztás, mint egy évvel korábban, ezzel párhuzamosan a nagy európai országok villamosenergia-termelése is visszaesett.

Ugyanakkor az angol és német piacon folytatódott a tavaly novemberben kezdődött alacsony megújuló termeléssel jellemezhető időszak, így ezeken a piacokon sokkal magasabb volt a fosszilis termelés, mint tavaly februárban. A német piacon 50 százalékkal volt magasabb a széntüzelésű erőművek termelése, mint tavaly februárban.

Címlapkép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232758955