vakcina
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a szerda reggeli adatok

Portfolio
2527 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 757 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - derül ki a napi tájékoztatásból. Az áldozatok napi száma továbbra is magas, elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 787 főre emelkedett. A fertőzöttek számának alakulásából az látszik, hogy enyhül a járvány Magyarországon, azonban a halálozások száma továbbra is magas.

A napi fertőzésszámok alapján ma is igaz az, amit már hetek óta látunk, miszerint tendenciájában szorul vissza a járvány Magyarországon. Míg egy hete szerdán 3597 új igazolt fertőzöttet találtak, addig most 2527 főről számoltak be, azaz heti alapon 30 százalékos az esetszám csökkenése.

A járványmutatók dinamikájából adódik, hogy az elhunytak számában később indulnak meg a kedvező folyamatok és ezért nem látunk még sajnos ennél a mutatónál olyan meredek esést. Az utóbbi napok adatai alapján azonban a 7 napos mozgóátlag itt is is elkezdett süllyedni a 250 fő feletti tartományból, ami biztató. A múlt hét szerdai 285 főhöz képest ma 207 elhunytról számoltak be, ami 27 százalékos heti csökkenést jelent.

A kórházban ápoltak száma 505 fővel 8097 főre, a lélegeztető gépen lévőké 55 fővel 925 főre esett. Utóbbi esetén 1000 alatti számra a keddi adat előtt március közepe óta nem volt példa és szintén biztató tendencia, egyúttal pedig a kórházakra nehezedő nyomás enyhülését is jelzi.

Egy nap alatt 22 435 koronavírusos mintavételt végeztek el az országban és ezekben találtak 2527 új igazolt fertőzést, azaz a pozitivitási ráta 11,3 százalékos. Ez az elmúlt hetek egyik legalacsonyabb napi aránya és hozzájárult ahhoz, hogy a ráta 7 napos mozgóátlaga is szépen ereszkedjen lefelé és már 15,3 százaléknál járjon.

Egy nap alatt 46,5 ezer ember kapta meg az első oltását, így a teljes számuk már 3 363 596 főnél jár, a második oltásukat pedig több, mint 24 421-en kapták meg, így a számuk 1 425 124 főre nőtt. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan rendre 34 százaléknál, illetve 14,6 százaléknál jár az átoltottság. A kormányfő múlt héten azt vetítette előre, hogy e hét szerda-csütörtökre érhetjük el az első beoltottaknál a 3,5 milliós határt, ami a mai adatok fényében valószínűleg már nem fog teljesülni csütörtökig sem. Éjjel egyébként újabb 100 ezer adag második oltásra alkalmazható Szputnyik szállítmány érkezett.

Az elmúlt napon és az elmúlt egy hétben is Budapesten és Pest megyében regisztrálták a legtöbb új esetet, de 100 ezer lakosra vetítve nem a fővárosban és környékén a legrosszabb a helyzet, Veszprém és Baranya megyében nőtt a fertőzöttek száma a leggyorsabban az elmúlt 7 napon.

MicrosoftTeams-image (6)

A fokozatos újraindítás részeként hétfőn kinyitottak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé vált a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok már készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Holnap 10:30-kor tartja a hagyományos heti sajtótájékoztatóját a kormány, amelyen akár három fontos kérdésben hozott döntést is ismertethet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: a terasznyitásról szólóan, a mozik és szállodák nyitására vonatkozóan, valamint védettségi igazolvány jogosítványaihoz kapcsolódóan is megoszthat információkat.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
vakcina oltás oltatás koronavírus