etel_rendeles_ebed
Gazdaság

Mindenkit érinthet a Covid-típusú elhízás

Portfolio
A gyermekeket és a felnőtteket is érinti a „Covid-típusú" elhízás, vagyis a járványhelyzet miatti életmódváltással összefüggő súlygyarapodás – írja közös tanulmányában Prof. Dr. Bedros J. Róbert, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője és Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa, amit az origo szemlézett.

Súlygyarapodás pandémia alatt – A „Covid-típusú" elhízás címmel elemezte a koronavírus járvány egyik egészségre káros „mellékhatását" Prof. Dr. Bedros J. Róbert, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője és Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa.

A SZERZŐK SZERINT MIKÖZBEN HAZÁNKBAN A HARMADIK HULLÁM LECSENGÉSÉT TAPASZTALHATJUK, A VAKCINA PROGRAM – EGYIK VILÁGELSŐ – VÉGREHAJTÁSÁVAL PÁRHUZAMOSAN, EGY MÁSIK, NEM KEVÉSBÉ HALÁLOS VILÁGJÁRVÁNY IS ZAJLIK ÉVTIZEDEK ÓTA: AZ ELHÍZÁS.

„Az elhízás számos betegség kockázati tényezője és a COVID-19 súlyosabb kimeneteléért is felelős. Nemcsak a felnőttek között, hanem sajnos a gyermekeknél kockázati tényező az elhízás. Ezt igazolja, hogy a gyermekkórházak intenzív osztályán főleg igen túlsúlyos kamaszokat kezelnek Covid betegséggel" – olvasható a tanulmányban, amit az origo szemlézett.

Bedros J. Róbert és Simonyi Gábor hangsúlyozza: a karantén, a gyakori „home office", a gyermekek digitális, otthoni oktatása mind-mind kevesebb mozgás lehetőséggel jár, miközben fokozódik a táplálékfelvétel csábítása is. Már korábban is összefüggés mutatkozott a tévénézés és a gyermekkori elhízás között és ez vélhetően a mostani járvány egyik következménye lehet, hogy a gyermekeink néhány kilóval „gazdagodva" abszolválják majd a járvány végét.

Felmérések kimutatták, hogy miközben 68 százalékkal többet nassoltunk és 74 százalékkal több időt fordítottunk főzőcskézésre, 61 százalékkal kevesebb időt töltöttünk házon kívül és 54 százalékkal kevesebb időt szántunk mozgásra, emiatt pedig miatt sok kiló felszaladt – írja Bedros J. Róbert és Simonyi Gábor.

A szerzők megállapítása szerint aki otthonról dolgozik vagy digitális oktatásban vesz részt, nehezen tér vissza a korábban megszokott mozgásmennyiségéhez, de a mozgáshiány nemcsak az edzés kieséséből adódik. A kutatásban azt írják, hogy

Talán nem is gondolunk arra, hogy a munkába menet, a bevásárláskor, és az egyéb apró-cseprő dolgok intézéséhez mennyi mozgás szükséges és ezáltal hány kalóriát égetünk el. A kisebb-nagyobb mozgásformák energiafelhasználása napi szinten is mérhető leadott kalóriákat jelent.

"A mozgás pedig nem csak a kalóriák leadásával járul hozzá az egészséghez, hanem azzal is, hogy enyhíti a stresszt, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szorongást és a depresszió tüneteit. Bármilyen fizikai tevékenység, amelyet bele tudunk illeszteni a napi rutinba (akár 5-10 perces séta is), hasznos eleme a felesleges kilók leadásának, miközben javul a hangulatunk, csökken a stressz-szintünk" – olvasható a tanulmányban.

A legfontosabb tanácsuk azonban az, hogy azonnal cselekedjünk, ha a mérleg még csak kevés pluszt mutat, mert néhány kilót könnyen le tudunk adni a mindennapokban. Két-háromhetes, napi 1200-1500 kcal-t tartalmazó étrend, heti három-öt, 45-60 perces kiadós sétával kiegészítve elősegíti a felszaladt kilók leadását.

Címlapkép: Getty Images

görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
görög santorini getty stock