mullercecilia
Gazdaság

Müller Cecília: javulnak a járványadatok, de lassú és elhúzódó csökkenés jöhet

Portfolio
Továbbra is magas Magyarországon a koronavírus miatt naponta elhunytak száma, és sokan vannak kórházban, illetve lélegeztetőgépen, azonban több fontos statisztikában a helyzet mérsékelt javulása látszott az elmúlt napokban - emelte ki Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos hozzátette, hogy a várakozások szerint innentől a helyzet lassú javulására lehet számítani, azonban az oltási program haladása jól halad, és a fiatalok közül is egyre többen regisztrálnak az oltásra.

Vége a sajtótájékoztatónak

Q&A

A RTL Klub kérdése a következő volt: valóban díjazásban részesülnek a háziorvosok akkor, ha Sinopharmal oltanak?

Müller Cecília szerint a vonatkozó jogszabálynak megfelelően, ha ünnepnapokon, hétvégén, szabadnapokon oltanak a háziorvosok, akkor díjazásban részesülnek, vakcinától függetlenül.  

Ötféle vakcinával fogunk oltani jövőhéten

A tiszti főorvos köszönetet mondott a vakcinákhoz kapcsolódó logisztikai feladatok megszervezéséért és kiemelte, hogy egy időben fogunk Magyarországon ötféle vakcinával oltani a következő héten. Köszönetet mondott továbbá azért is, hogy nő a regisztráltak száma, és egyre több fiatal is regisztrál az oltásra.

A vakcinákkal kapcsolatosan Müller Cecília elmondta, hogy valamennyi megfelel a WHO által felállított (>50%) követelménynek.

Javulnak az adatok, de lassú csökkenés jöhet

Müller Cecília elmondta, hogy az oltási programmal összefüggésben kedvezőbbre fordultak a magyar járványügyi adatok. A tiszti főorvos kiemelte viszont, hogy ez a csökkenés lassú, a várakozások szerint pedig egy elhúzódó csökkenésre lehet számítani a következő időben, ami elsősorban a brit mutánsnak tudható be.

Bár a kórházban ápoltak száma csökken, ezek a vírusvariánsok sokkal komolyabb megbetegedéseket okoznak, ezért általánosságban elmondható, hogy hosszabb kezelési időt igényelnek a jelenleg kórházban lévő személyek, ezért is lassú a csökkenés. Azért is hosszú a kórházban töltött idő, mert a lélegeztetőgépről való lekerülést követően sokféle kezelésre van még szükség. Müller Cecília szerint ez utóbb jelenség a harmadik hullám jellemzője, az 1. és 2. hullámnál sokkal gyorsabb volt a gyógyulási időszak.

Rendőri intézkedések

  • Az elmúlt 24 órában 623 személy sértette meg a maszkviselési kötelezettséget.
  • Vendéglátó üzlet ideiglenes bezárására nem került sor.
  • 227 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom miatt.
  • 4379 személy került lakossági házi karanténba.
rend

Új rendszerrel kísérletezik a kormány

György István bejelentette, hogy a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy új időpont foglalási rendszert. A regisztráltak egy online felületen maguk foglalhatnak időpontot. Az új rendszer kipróbálására Pécset, Debrecenben, Szegeden, és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontjain kerül sor.

Az érintett 70 ezer ember az SMS-t ma fogja megkapni. Kik ezt megkapták, azoknak fel kell keresniük csütörtök 16 óráig az SMS-ben szereplő weboldalt és foglalniuk kell időpontot.

600 000 adag kínai vakcina érkezik hétvégén

A következő hetekre vonatkozóan jó hír, hogy most négyféle vakcinaszállítmány is érkezett. Hétfőn 68 400 Moderna vakcina érkezett, amelyből 59 200 a háziorvosok kapnak meg, a többi a második oltásokra félretett tartalék lesz.

Tegnap 248 040 Pfizer vakcina, amelyből 111 000 darabot tudnak biztosítani első körös oltásokra a kórházi oltópontokra, illetve a háziorvosok is fognak belőle kapni. A szállítmány másik része itt is az esedékes második körös oltásokhoz szükséges.

Szintén tegnap érkezett 72 000 darab Astra Zeneca, amelyet a második körös oltásokra teszik félre.

Tegnap megérkezett 100 000 második oltáshoz alkalmazandó Szputnyik vakcina is.

Hétvégén érkezhet további 600 000 Sinopharm vakcina is. Melynek egyik felét a háziorvosoknál, másik felét a kórházi oltópontokon akarják eloltani.

Halad az oltási terv

György István elmondta: a járványügyi adatok az elmúlt napokban javultak, ez azonban nem ad okot fegyelmezetlenségre. A javulás részben a védelmi intézkedéseknek köszönhető, részben pedig annak, hogy már minden 3. magyar megkapta az oltást. Eddig 4 325 968 fő regisztrált az oltásra és a regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást. A regisztrált idősek több mint 90 százaléka beoltásra került és az összes beoltott közel 60 százaléka 60 év feletti. A legfrissebb adatok szerint a 18-50 év közötti korosztály 54 százaléka kapta meg eddig az oltást. Vannak olyan kis települések, ahol az összes regisztráltat már beoltották.

Hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató

Eredetileg 11:15-re volt meghirdetve a mai sajtótájékoztató, tehát jelenleg 45 perces a csúszás.

A keddi sajtótájékoztató legfontosabb elemei

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a következő fontosabb információk hangzottak el:

  • Közeledünk a 3,5 milliós beoltási számhoz, amikor a belügyminiszter egy határozatot tesz közzé, hogy ezt a határt elértük és a lazítások második fokozata életbe léphet.
  • Müller Cecília szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a védőoltások hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz és láthatóvá vált a védőoltások eredményessége.
  • Az országos tisztifőorvos megállapítása szerint „a járvány a platózás után most enyhe csökkenést mutat”, miközben a 15. heti szennyvíz-adatokban a koronavírus koncentrációja „egy nagyon lassú, enyhe csökkenést mutat” és maga a koncentráció „még mindig nagyon maga”s, ami azt jelzi, hogy még mindig sokan betegek.
  • A védőoltás magasabb védettséget ad, mint ami a betegségen áteséssel szerezhető, ezért érdemes felvenni mindenképpen az oltást.

Megszólal az operatív törzs

Friss járványügyi statisztikákat és az oltási renddel kapcsolatos információkat is közöl ma az operatív törzs, amely ma 11:15-kor tartja sajtótájékoztatóját, amelyről a Portfolio élőben tudósít.

medvefej
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089