koronavírus tüdő
Gazdaság

Hónapokkal a fertőzés után is képes halált okozni a koronavírus egy friss kutatás szerint

Portfolio
A koronavírus-fertőzésen átesettek körében végzett egyik leghosszabb ideig tartó kutatás eredményeit közölték most a Nature folyóiratban, e szerint az sem lehet teljesen nyugodt, aki már átesett a fertőzésen, ugyanis a vírus hónapokkal később is képes halált okozni – számol be a hírről a Bloomberg.

A koronavírust túlélők 59%-kal nagyobb halálozási kockázatnak vannak kitéve a koronavírus elkapását követő hat hónapon belül – írják a kutatók a Nature folyóiratban megjelent friss kutatás eredményeiről. Az eredmények szerint 1000 betegre 8 extra halálozás jut, mellyel így még az eddig gondoltnál is halálosabb a koronavírus.

Ziyad Al-Aly, a kutatás vezetője szerint amikor akkut fázisban nézzük a koronavírus hatását, az csak a jéghegy csúcsa. Ha a jéghegy mögé nézünk, akkor igen riasztó képet látunk – tette hozzá.

Al-Aly és munkatársai dokumentálták azokat a szövődményeket, amelyek a koronavírust túlélőket sújtják hónapokkal a diagnózis után, ilyenek a vérrögök, az agyvérzés, a cukorbetegség, a légzési nehézségek, valamint a szív-, máj- és vesekárosodás, depresszió, szorongás és memóriavesztés. Azt is megállapították, hogy a szövődmények kockázata sokkal magasabb, mint az influenza esetén.

Világszerte már több mint 143 millió ember fertőződött meg a koronavírussal a hivatalos adatok szerint és már több mint 3 millióan belehaltak. Egyes tanulmányok szerint a vírust túlélők mintegy 10%-a szenvedhet hosszú távú mellékhatásoktól és szövődményektől.

Al-Aly és munkatársai 73 435 olyan amerikai beteg adatait használta fel a kutatáshoz, akik nem kerültek kórházba a Covid miatt, és 13 654 olyan személyét, akik igen. Ezeket a betegeket a fertőzéstől számított hat hónapon keresztül figyelték meg.

Arra jutottak, hogy aki átesett a fertőzésen, sokkal nagyobb valószínűséggel volt kénytelen orvosi segítségért folyamodni a szövődmények miatt, mint az a közel 5 millió másik személy, aki ugyanabban az egészségügyi adminisztrációs rendszerben szerepel, de nem esett át a koronavíruson.

Az elhúzódó betegségek között szerepelt a légzési nehézség, az idegrendszeri problémák, a mentális problémák, a kardiovaszkuláris rendellenességek, a rossz közérzet, fáradtság, izomfájdalom és vérszegénység. Mindemellett a Covid hosszú távú szövődményeitől szenvedők sokkal nagyobb mértékben éltek olyan gyógyszerekkel, mint antidepresszánsok, valamint a szorongás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek. A kutatás vezetője szerint a long-Covidban szenvedők körében nagyobb esélye lehet az öngyilkosságnak és a gyógyszerek túladagolásának is.

A koronavírusos betegek közül azok, akik felépültek a kórházi kezelésből, 51%-kal nagyobb kockázatot mutatnak az elhalálozásra, szemben azzal a 13997 influenzás beteggel, aki szintén kórházi kezelésre szorult.

Címlapkép: Getty Images

new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
mehekporzasshutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
new york_getty_stock