ekb ekb
Gazdaság

Még felhők gyűlnek az eurózóna gazdasága felett, de közeli jövő ege már nem ennyire borús

Portfolio
Az április ülésen az EKB nem változtatott az irányadó kamatokon, és a többi eszközt is változatlanul hagyták. A közlemény üzenete nem tartalmazott újdonságot, Christine Lagarde sajtótájékoztatóján pedig nagyrészt az európai reálgazdaság kilábalásáról beszélt. Ezen kívül szó esett a pandémiás eszközvásárlási programról, amelynek megemelt havi ütemét továbbra is fenntartja a jegybank. Lagarde szerint az első negyedévben akár zsugorodhat is az eurózóna gazdasága, de minden a járványon múlik. A középtávú kockázatok viszont sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Ezzel véget ért a sajtótájékoztató

Legközelebb csak júniusban tart sajtótájékoztatót az Európai Központi Bank, ahol egyben az előrejelzéseket is frissíthetik, és akár némileg módosíthatnak a monetáris politikai eszközökön is.

Mi lesz a turizmussal idén?

Az egyik kérdés úgy hangzott, hogy mi lesz az európai turizmussal idén. Ez a vakcinálási kampányon múlik - mondta Luis De Guindos, az EKB alelnöke. Szerinte amennyiben sikerül nagyobb átoltottságot elérni, akkor nem esik ki a nyár, mint 2020-ban. Lagarde hozzátette, hogy azt látja, a déli tagállamok mindent megtesznek a gyors átoltottságért.

Lagarde kapott egy kérdést a magas államadósságokkal kapcsolatban is. Szerinte az nem probléma, hogy az államok átlépik a 60%-os maastrichti kritériumot a GDP-arányos államadósságban. "Ezt a plafont meg kell emelni. Pont." - mondta az elnök. Azt is elmondta, hogy nem mindegy, hogy a megnövekedett államadósságok milyen költéseket eredményeznek. Szerinte elsősorban az állami költekezésnek átmenetinek kell lennie, másrészt növelnie kell a termelékenységet

Ebben az esetben az államadósságok emelkedése jó célokat tükröz

- mondta Lagarde.

Az európia gazdaságok 2022 második negyedévében térnek vissza a válság előtti szintre

Ez azonban csak egy átlagos szint - emlékeztetett Lagarde. Jelentős eltérések lehetnek a gazdaságok között, van, aki korábban éri el, van, aki később.

Lagarde-ot megkérdezték a júniusi előrejelzésről

De nem válaszolt. Annyit mondott, hogy az eddigi részadatok megerősítik a márciusi előrejelzést, és azt jelzik előre, hogy az eurózóna az idei első negyedévben zsugorodhat. A frissített előrejelzést ugyanakkor majd csak júniusban várhatjuk.

Nemcsak a kötvényhozamokat nézzük...

... hanem a pénzügyi kondíciókat együttesen, beleértve a lakossági és vállalati hiteleket is - mondta Lagarde.Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kötvényhozamok nem érdekesek, de az önmagában még nem mond eleget az EKB-nak a finanszírozási feltételekről.

Lagarde emellett elmondta, hogy a jegybanki kötvényvásárlásoknál nem szabad heti szinten vizsgálni a felvásárolt kötvények összegét, hanem havi szinten, mert az tudja megmutatni a vásárlások ütemét. Lagarde emellett elmondta, hogy mindig nettó vásárlásokat tesznek közzé

Higgyenek nekem, az EKB szignifikáns mértékben növelte a vásárlások ütemét

- mondta sokadszor Lagarde.

A NextGenerations EU nem kiváltja, hanem kiegészíti a támogató monetáris politikát

Válaszolta az EKB elnöke. Lagarde beszélt a vásárlásokról is: március 15-én döntöttek a kötvényvásárlások megemeléséről, és március 16-án már elkezdték emelni az összeget, de a hónap felében még a korábbi célösszeg szerint vásároltak. A magas összegű vásárlások a következő hónapokban is fennmaradnak.

 A beharangozóban mi is leírtuk, hogy a 73 milliárd eurós havi összeg márciusban lényegesen elmarad az eddigi 100 milliárd euró feletti csúcstól, csakhogy itt még nem beszélhetünk teljes vásárlásról, hiszen ahogy Lagarde is mondta, az új célszintet csak márciusban jelölték ki. Áprilisban fogjuk csak látni, hogy mit is jelent pontosan a "szignifikáns mértékben megnövelt vásárlás"

Nincs árfolyamcél

Mondta Christine Lagarde egy kérdésre, de hozzátette: szorosan monitorozzuk az árfolyamot annak gazdasági hatásai miatt.

Lagarde szokása szerint - és a várakozások szerint - nem fűzött nagy hozzászólást az euró árfolyamához.

Még mindig vannak kockázatok

A kockázatok rövid távon lefele mutatóak, míg a középtávú kockázatok kiegyensúlyozottabbak a gazdasági kilábalással kapcsolatban - mondta Lagarde.

Jön az infláció

Lagarde szerint a következő hónapokban az áremelkedés elkerülhetetlen, de ez minden bizonnyal átmeneti lesz. Szerinte számítanunk kell nagy volatilitásra az árfolyamban. Elmondása szerint a gazdaságok nyitása után nőhet az inflációs nyomás. a koronavírus-járvány vége az árak emelkedését hozhatja a felmérések és a piaci várakozások szerint.

Elmondta továbbá, hogy a hitelkereslet mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben nőtt februárban az előző hónaphoz képest.

Elmondta végül, hogy az EKB monetáris politikája a fiskális politikával együtt segítette mérsékelni a koronavírus gazdasági hatásait. Szerinte fontos, hogy a monetáris politika továbbra is támogató maradjon, amíg az infláció tartósan meg nem közelíti a 2%-ot. Emellett a fiskális intézkedéseknek továbbra is fenn kell maradniuk, de átmenetinek és célzottnak kell lennie.

A Kormányzótanács emellett fontosnak tartja, hogy a Next Generation EU minél hamarabb, késés nélkül megvalósításra kerüljön. "Mindez hozzájárulna egy gyorsabb, erősebb és egységesebb európai kilábaláshoz" - mondta. Emellett fontos szerepe van a digitális átállásban és a zöld fordulatban is.

Az első negyedévben még zsugorodhatott a gazdaság

Lagarde elmondta, hogy az előző év utolsó negyedévében 0,7%-kal csökkent az eurózóna GDP-je, és a friss felmérések azt mutatják, hogy 2021 első negyedévében is zsugorodhatott a gazdaság. A második negyedévben viszont már emelkedésre számíthatunk. Jelenleg a szolgáltatószektor még mindig szenved, az ipari keresletet viszont támogatja a globális keresletnövekedése.

Rövid távon a gazdaság kilátásai nem jók, a középtávú kilátások már nem rosszak Lagarde szerint. Természetesen itt is vannak kockázatok, ezek között az újabb vírusmutánsokat említette.

Sok a bizonytalanság

Bár a kereslet erősödött és a fiskális csomagok megteszik a hatásukat, de ettől függetlenül sok a bizonytalanság Lagarde szerint, a koronavírus-járvány és a vakcinálási program miatt. Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy 2021 során jelentős felpattanás jöhet a keresletben. Elmondta, hogy az év elején nőttek a forrásköltségek és átmenetileg számíthatunk az infláció növekedésére

Lagarde ezután ismertette az Kormányzótanács döntéseit, amelyet már mi is bemutattunk.

A jelenlegi negyedévben arra számíthatunk, hogy a PEPP keretében történő vásárlások intenzívek maradnak, és rugalmasan fog vásárolni a jegybank, ott és annyit vásárol, ahol és amennyire szükség van. Ismét elmondta, hogy amennyiben nincs szükség a teljes összegre a kedvező finanszírozási feltételek miatt, akkor nem használják ki. Más esetben, ha arra van szükség, akkor akár ki is bővíthetik az összeget. Minden attól függ, hogyan alakulnak a finanszírozási feltételek.

Az APP (az EKB másik eszközvásárlási programja) és velünk marad változatlan, havi 20 milliárd összegben. Az APP-t akkor kezdik kivezetni, amikor az irányadó kamatlábak változtatására lesz szükség - mondta Lagarde.

Elmondta, hogy a TLTRO is marad, illetve beszélt az inflációról. Az EKB minden eszközt kész bevetni, hogy elérje az inflációs célt.

Christine Lagarde sajtótájékoztatója azonnal kezdődik

Az eseményről élőben tudósítunk.

Nincs meglepetés

Az alábbiakban ismertetett kamatdöntés semmilyen meglepetést nem hozott, az EKB egyetlen eszközén sem hajtott végre módosítást, és még az üzenet is szóról szóra megegyezik az eddigi jegybanki üzenettel. Christina Lagarde elnök 14:30-kor tartja meg sajtótájékoztatóját, amelyen szintén arra számítunk, hogy nagy bejelentést a jegybankelnök nem tesz.

A reálgazdasági kilábalásról és az inflációról szóló üzeneteire viszont mindenképp érdemes lesz figyelnünk.

Lagarde sajtótájékoztatóját ebben a cikkben fogjuk tudósítani 14:30-kor.

A TLTRO és társai sem változtak

"Végül a Kormányzótanács továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Konkrétan a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozatának (TLTRO–III) legutóbbi műveletében nagyfokú forrás-igénybevétel volt tapasztalható. A TLTRO–III révén kapott finanszírozás meghatározó szerepet játszik a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtás támogatásában." - írják.

A közleményben emellett ismét elmondják, hogy a Kormányzótanács készen áll valamennyi eszközének szükség szerinti kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon, a testület szimmetriára való törekvésének megfelelően közelítsen a céljához.

Az APP sem változik

Nincs változás a korábbi, pandémia előtti eszközvásárlási programban sem. Az APP keretösszege havi 20 milliárd euró, ami messze elmarad a PEPP-en keresztül zajló legutóbbi, 73 milliárdos vásárlásától.

"A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait." - írja a közlemény.

Változatlan a PEPP keretösszege

Az EKB friss közleményében leírja, hogy a PEPP keretösszege (1850 milliárd euró) és a vásárlások időtartama (2022 márciusa) nem változik. A közleményben a jegybank megemlékezett, hogy a múlt hónapban bejelentették az eszközök intenzívebb vásárlását, és a mostani közleményben megerősítik, hogy ez a jelenlegi negyedévben így marad. A megnövelt felvásárlásokról a cikkbe befűzött beharangozóban írtunk.

"A Kormányzótanács rugalmasan vásárol a piaci helyzetnek megfelelően azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a pénzügyi feltételek olyan szigorodását, amely nem konzisztens a világjárvány által a prognosztizált inflációs pályára gyakorolt lefelé irányuló hatásnak az ellensúlyozásával. Ezenkívül, az időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között folytatott vásárlások rugalmassága továbbra is támogatja a zökkenőmentes monetáris politikai transzmissziót. Ha sikerül fenntartani a kedvező finanszírozási feltételeket olyan eszközvásárlási tranzakciókkal, amelyek a PEPP nettó vásárlási időhorizontja alatt nem merítik ki a keretet, akkor nem kell a keretösszeget teljes mértékben felhasználni. Ugyanígy, a keretösszeg szükség esetén újrakalibrálható, hogy megmaradjanak a kedvező finanszírozási feltételek, amelyekkel könnyebben lehet a negatív pandémiás sokknak az inflációs pályát érő hatását ellensúlyozni."

- írja a közlemény. Ebben nincs semmi újdonság, az EKB elnöke ezt már múlt decemberben bejelentette.

Nem változott a kamat

Az EKB a korábbi szinten tartotta az irányadó kamatokat (0%, 0,25% és -0,5%), a várakozásnak megfelelően tehát nem történt változtatás. Az EKB szerint a kamatok mindaddig nem változnak, amíg az inflációs ráta nem nő tartósan a jegybanki cél, 2% környékére.

Hamarosan jön az EKB kamatdöntése

Ma 13:45-kor ismerjük meg az EKB mai kamatdöntő ülésének az eredményét. A jegybanki döntés után sajtótájékoztatót tart Christine Lagarde elnöke. Az elemzők nem várnak módosítását a monetáris politikai eszközökön a mai ülésen, de az elnök sajtótájékoztatóját mindenképp figyelnünk kell. Bővebb beharangozónk a cikk korábbi posztjába befűzve olvasható.

A döntés után cikkünk frissül, Lagarde sajtótájékoztatóját pedig élőben közvetítjük.

Címlapkép: Getty Images

Tud újat mondani az EKB? Lehet, hogy ezúttal inkább meg sem próbálja

Ma délután 13:45-kor ismerjük meg az Európai Központi Bank áprilisi kamatdöntő ülésének eredményét, 14:30-kor pedig Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. A márciusi ülésen az EKB azt ígérte, több állampapírt vásárol majd a piacon, és ezt teljesítette is. A mai ülésen nem várunk változást a monetáris politikai eszközökben, az üzenetre viszont mindenképp oda kell figyelni. Lagarde ismét megerősítheti, hogy az EKB átnéz az infláció átmeneti célsáv fölé emelkedésén, és alighanem szó lesz a reálgazdasági kilábalás kilátásairól. Az eseményről élőben tudósítjuk.

Tovább a cikkhez
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen