kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Gazdaság

Kamatot emelt az orosz jegybank

MTI
Portfolio
Az orosz központi bank 50 bázisponttal 5%-ra emelte az irányadó kamatlábat, és előretekintő iránymutatásában további emelést vetített előre. Az elemzők számítottak kamatemelésre, de ennél kisebbre.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 50 bázisponttal, 5,00 százalékra húzta fel az alapkamatot a gyenge rubel, a magas infláció és a geopolitikai kockázatok közepette, és jelezte, hogy további kamatemelés is jöhet.

Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület csak 25 bázispontos kamatemelést hajt végre.Márciusban is meglepetést okozott a jegybank a 25 bázispontos emeléssel, ugyanis az elemzők többsége arra számított, hogy a kormányzótanács csak áprilisban vagy a nyáron a kezdi el a monetáris politika normalizálását.

"A fogyasztói árak emelkedésének üteme, valamint a lakosság és a vállalatok inflációs várakozásai továbbra is magasak. A kereslet egyre stabilabban áll helyre, és egy sor szektorban már meghaladja a termelés bővülésének lehetőségeit. Ilyen körülmények között a kockázatok mérlege a proinflációs irányba billen el" - hangoztatta az igazgatótanács az ülés után kiadott közleményében.

A jegybank rámutatott, hogy a kereslet gyors helyreállása és az inflációs nyomások fokozódása miatt volt szükséges a vártnál korábban elkezdeni a semleges monetáris politikához való visszatérést. A következő üléseken is megvizsgálják, hogy célszerű-e kamatemelést végrehajtani. A döntés az infláció tényleges és várható dinamikájától, a gazdasági helyzet alakulásától, a belső és külső feltételekből adódó kockázatoktól, illetve az azokra adott pénzpiaci reakcióktól függ majd - közölte az igazgatótanács.

Márciusban éves összevetésben már 5,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Oroszországban, ami több mint négy éve a legmagasabb érték. A jegybank tovább emelte inflációs előrejelzését: immár arra számít, hogy 4,7-5,2 százalék között alakul 2021-ben az éves infláció, és csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra. Az orosz jegybank februárban is rontotta, 3,5-4 százalékról 3,7-4,2 százalékra emelte idei inflációs várakozását.

A kamatdöntés kihirdetése után a rubel tovább erősödött a dollárral és az euróval szemben is, megtörve az előző napok gyengülő trendjét.

A dollárhoz képest 0,6 százalékkal erősödött a rubel, amikor egy dollárért 74,99 rubelt adtak, de 74,76 rubeles szinten több mint egyhavi csúcson is járt az árfolyam. Az euróval szemben 0,3 százalékot erősödött az orosz fizetőeszköz, több mint kétheti csúcson állt 90,37-es szinten.

Az orosz jegybank korábban 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést, akkor 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.Az igazgatótanács legközelebb június 11-én tart kamatdöntő ülést.

Címlapkép: Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
rakéta amerika biden trump elnökválasztás