GettyImages-1232452217
Gazdaság

Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon, jöhetnek az újabb lazítások

Portfolio
A világon 144 408 954 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 069 570, a gyógyultaké 82 933 729 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 143 511 162 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 055 894 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. Magyarországgal kapcsolatban kora reggel már Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy elérte a 3,5 milliót a beoltottak száma, így holnaptól kinyithatnak a teraszok, illetve későbbre tolódik a kijárási tilalom. Ha elérjük a 4 millió beoltottat, akkor további lazítások jönnek majd azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Szombattól fogadhatnak látogatókat két nyíregyházi bentlakásos idősotthon gondozottjai

Szigorú járványügyi előírások betartása mellett szombattól fogadhatnak látogatókat a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ idős gondozottjai - közölte a nyírségi megyeszékhely sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a központ Pacsirta és Rozsnyai utcai, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyein hetente legfeljebb két alkalommal, külön látogatótérben biztosítanak lehetőséget a látogatók és a gondozottak találkozására, akik a helyiségben közvetlen kontaktus nélkül, üvegen keresztül láthatják és hallhatják egymást.

A maximum harminc perces látogatások alkalmával egy ellátottat egyszerre legfeljebb két - kizárólag egészséges - látogató vagy hozzátartozó látogathat, akik kötelesek betartani a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés szabályait - ismertették.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly decemberben kiadott ajánlása szerint a szociális ellátást biztosító intézményeknek a járványügyi készültség ideje alatt a kapcsolattartás többféle módját fel kell ajánlaniuk a gondozottjaik és lakóik számára. A telefonos, mobiltelefonos és videótelefonos kapcsolattartási forma mellett az intézmények a gondozottak és a hozzátartozók személyes kapcsolattartására erre a célra kialakított szobát, fűthető sátort, vagy látogató konténert is használhatnak.

(MTI)

Szardínián még maradnak a lezárások

Szardínia lezárt térség marad, miközben Olaszország nagy részén enyhülnek a járványkorlátozások. Péntek esti adatok szerint a lakosság átoltottsága elérte a húsz százalékot. Hétfőtől egyedül Szardínia marad kiemelten veszélyes járványfokozatban, vagyis legalább további egy hétig még vörös zónának számít, ahol napközben is kijárási tilalom van érvényben.

Az 1,6 millió lakost számláló szigeten március elsejétől majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat, de az így megugrott járványadatok miatt néhány hét alatt ismét lezárták Szardínia egész területét.

Olaszország többi régiója alacsony járványzónába, úgynevezett sárga fokozatba kerül, kivételt az északi Valle d'Aosta és a déli Puglia képvisel. Ezek  tartományok narancssárga, vagyis közepesen veszélyes térségek maradnak.

Április 26-tól az olasz csizmán oldják a korlátozásokat, ami elsősorban a szabadtéri vendéglátás újraindítását jelenti, vagyis a bárok, éttermek teraszainak megnyitását. Újraindul a tantermi oktatás is: az általános iskolások visszatérnek az iskolákba, a 14 év feletti diákok legalább fele személyesen vehet részt a tanórákon. Több mint nyolcmillió tanuló tér vissza az iskolaépületekbe.

A fennmaradó korlátozások között szerepel az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig.

A lakosság 19,9 százaléka részesült már védőoltásban. Első adagot 11,9 millióan kaptak, további 4,9 millió olaszt pedig már beoltottak másodszor is. A nyolcvan év felettiek valamivel több 51 százalékát sikerült beoltani legalább egy dózissal, a hetveneseknek pedig a 36 százaléka kapott már védőoltást.

Mario Draghi miniszterelnök korábban az idősek beoltásától tette függővé az ország újranyitását.

(MTI)

A britek 63 százaléka már legalább 1 oltást kapott

Meghaladta a 45 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint eddig 33 388 637-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott három oltóanyag - a Pfizer/BioNTech, az Oxford/AstraZeneca vagy a Moderna - valamelyikéből. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 63 százaléka már részesült az első oltási dózisban. A szaktárca pénteki tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 11 623 671 embernek adták be, így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt 45 012 308. Mindez azt is jelenti, hogy alig több mint három hét alatt tízmillió adag oltást adtak be Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium ugyanis március 31-én számolt be arról, hogy átlépte a 35 milliót a beadott első és második dózisok együttes száma.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltási dózis beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik. Ennek alapján a mostani időszakban már jóval meghaladja a naponta beadott második dózisok száma az első adagokét.

Abrit egészségügyi minisztérium péntek esti beszámolója szerint az utóbbi egy napban 130 986 első és 431 070 második dózist adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból. A múlt hónapban volt olyan időszak, amikor jelentősen meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma; az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis.

A brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja az április 15-e kitűzött határidő előtt két nappal megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában megkezdte a 45-49 év közötti korosztály oltását. A brit kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjában.

(MTI)

Megjelent a rendelet, holnaptól 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a kijárási tilalom kezdetének este 11 órára történő módosításáról.

Tovább a cikkhez

Ausztria elmondta, hogy fognak kinyitni május közepén

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.

Tovább a cikkhez

Bulgária lazít a beutazáson

Bulgária májustól eltörli az országba való beutazás után előírt kötelező karantént, a hétvégétől pedig ismét részt vehetnek nézők a futballmérkőzéseken és egyéb sporteseményeken - közölte pénteken Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter.

Szombattól a szabadtéri sportesemények nyitva állnak a nézők számára, igaz, megelőzés gyanánt egyelőre korlátozásokkal: a befogadóképesség legfeljebb 30 százalékát használhatják ki, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, valamint a legalább 1,5 méteres távolság tartása egymás között.

Egy héttel később, május 1-től pedig feloldják a kötelező karantént a Bulgáriába utazók számára abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, vagy ha az elmúlt hat hónap során átestek a fertőzésen - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Angelov.

Bulgária azután döntött a korlátozások lazítása mellett, hogy az elmúlt egy hónapban csökkent az újabb fertőzöttek száma: míg egy hónapja naponta csaknem 5000 ezer újabb megbetegedést jegyeztek fel, addig az elmúlt nap során 1681 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Mindazonáltal az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Bulgáriában az elmúlt két hétben egymillió lakosra átlagosan a fertőzéshez köthető 231 haláleset jutott, amivel a balkáni ország a második helyen áll ebben az összesítésben. Bulgária ezenkívül egyike azoknak az országoknak is, amelyekben az oltási kampány a leglassabban halad a világon: a mintegy hétmilliós lakosság mindössze 9,3 százalékát oltották be eddig legalább egy adaggal.

(MTI)

Érkeznek Madagaszkárra hamarosan az első vakcinák

Az első Covid-19 elleni vakcinák két héten belül érkeznek Madagaszkárra - jelentette be pénteken a televízióban Hanitrala Jean Louis Rakotovao madagaszkári egészségügy-miniszter, de azt nem közölte, hány adagot kapnak. Az AstraZeneca/Oxford Covishield, Pfizer/BioNTech, Sinopharm és Johnson and Johnson oltásokról van szó, közölte a miniszter, hozzátéve, hogy az első oltásokat az egészségügyi dolgozók és a rendőrök kapják.

A csaknem 27 milliós lakosú Madagaszkáron egy hónap alatt 9896-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 194-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben.

Szombattól minden hétvégén teljes karantént rendelnek el Antananarivóban, a fővárosban.

A járvány egy éve alatt Madagaszkáron 34 775 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 588-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegségbe a hatóságok hivatalos adatai szerint.

(MTI)

10 napos munkaszünet jön Oroszországban

Oroszországban már 11,1 millió ember kapott védőoltást a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen, és 6,8 milliónak adták be a vakcina mindkét komponensét - jelentette Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Putyin elnöknek egy pénteki videotanácskozáson. Elmondta, hogy a beoltottak 47 százaléka 60 évnél idősebb vagy krónikus beteg.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője ugyanezen a fórumon közölte, hogy országos szinten a járványhelyzet "eléggé stabil", a fertőzés előfordulása az őszi-téli növekedés és a márciusi heti 10-12 százalékos csökkenés után platóra ért. Elismerte, hogy a csökkenés lelassult. Golikova szerint a megbetegedések száma a 85 orosz régió közül hétben növekszik.

A tisztifőorvos elmondta, hogy Oroszországban 100 ezer lakosra heti 41,6 fertőzött jut, ami napi átlagban 5,7-5,8 embert jelent. Ez, mint mondta, jobb az Európa több országában küszöbértéknek tekintett 7-nél.

Popova kijelentette, hogy az orosz vakcinák hatékonyak a SARS-CoV-2 összes ismertté vált mutánsával szemben.

Putyin közölte, hogy a tisztifőorvos tanácsára a "májusi ünnepek" időszakára, május 1-10. között, munkaszünetet rendel el. Popova azt kérte, hogy az embereknek két háromnapos szünet között ne kelljen négy napra a telkükről visszatérniük a munkahelyükre, és az utazás alatt kitenniük magukat a megfertőződés kockázatának.

Az orosz operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8840-nel 4 744 961-re emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13,4 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 266 246-ra csökkent, a halálos áldozatoké 398-cal 107 501-re, a felépülteké pedig 9407-tel 4 371 214-re emelkedett.

(MTI)

Nagy szigorítás jön Cipruson

Cipruson szigorú karantént rendeltek el a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt, továbbá kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, hogy elejét vegyék a járvány további terjedésének - jelentette be Konsztantinosz Joannu ciprusi egészségügyi miniszter pénteken.

A tárcavezető szerint az emberek csak munkavégzés céljából tartózkodhatnak a szabadban, akinek nincs engedélye erre, az naponta legfeljebb egyszer hagyhatja el az otthonát. A hatóságok kivételt fognak tenni május elsején, a görög ortodox húsvéti istentiszteletek alkalmával. Ugyanakkor hívők csak korlátozott számban lehetnek jelen a templomokban. Április 26-tól zárva lesznek a fodrászok, az edzőtermek, a színházak, a kávézók, valamint a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is.

A karantén egyelőre két hétig lesz érvényben a földközi-tengeri szigeten, miután az elmúlt hónapban növekvő esetszám újbóli tehertételt jelentett a helyi egészségügyi ellátórendszerre. A hatóságok szerint a fertőzöttek számának megemelkedése mögött a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb brit variánsa áll. A mutációt először 2020 decemberében mutatták ki a Ciprusra beutazó emberek szervezetében.

Az újbóli karantén április 26-tól május 9-ig lesz életben - mondta Joannu. Hozzátette, hogy az éjszakai kijárási tilalom a jövőben a mostani 23 óra helyett 21 órakor fog kezdődni és reggel ötig tart.

A mintegy egymillió lakosú Cipruson a járvány kitörése óta 59 792 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 296-an hunytak el a kórban.

(MTI)

Veszélyesebb a koronavírus a várandósokra és az újszülöttekre, mint eddig gondolták

Az eddig ismertnél nagyobb a Covid-19 betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél - állapította meg egy brit kutatók által pénteken közzétett tanulmány.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: India miatt aggódik a WHO

Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, nem tesztelik, és nem kezelik őket - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

Tovább a cikkhez

Peruban átlagosan ötpercenként belehal valaki a koronavírusba

A koronavírus-járvány legsúlyosabb pillanatait éli át Peru, ahol jelenleg átlagosan ötpercenként halnak bele a fertőzésbe. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

A több mint 32 millió lakosú Peruban eddig több mint 58 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, dacára annak, hogy eddig csaknem mindenféle intézkedéssel - szigorú vesztegzár, határok lezárása, kijárási tilalmak, kötelező maszkviselés - próbálkoztak a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az egészségügyi minisztérium egyedül áprilisban már csaknem 6000 koronavírus-halálesetről számolt be.

Az elmúlt héten naponta átlagosan 350 ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben, ami azt jelenti, hogy átlagosan ötpercenként haltak bele a kórba.

Egy helyi orvos közlése szerint az elmúlt két hétben naponta 9-10 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amit - mint mondta - már nem bír el az egészségügyi rendszer. Az orvos szerint négy tényező járult hozzá a járványhelyzet súlyosbodásához: a választási kampány miatti enyhítés februárban és márciusban, a tüntetések, a jelöltek kampányútjai, továbbá a személyes részvétel az április 11-ei elnök- és parlamenti választáson.

(MTI)

Dél-Afrikában már a kötelező védőoltások is csúsznak a koronavírus miatt

Csaknem 300 ezer gyermek nem kapta meg a kötelező védőoltásokat a Dél-afrikai Köztársaságban - közölte az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője, Popo Maja pénteken. Összesen 298 935 gyermeket nem oltottak be a koronavírus-világjárvány kezdete óta - pontosított a tisztségviselő az oltási világhét szombati kezdete előtt.

Az elmaradások miatt a gyerekek olyan - egyébként megelőzhető - betegségek kockázatának vannak kitéve, mint a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a torokgyík és a tuberkulózis - tette hozzá.

A dél-afrikai egészségügyi minisztérium közölte: összefogott más szervezetekkel annak érdekében, hogy az oltások bepótlására buzdítsák a szülőket és gondozókat.

(MTI)

Jakab Ferenc jó híreket közölt az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban

Újabb posztot osztott meg a Virológia Pécs Facebook-oldalán Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára, miután az Európai Gyógyszerügynökség közzétette az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos legfrissebb állásfoglalását.

Tovább a cikkhez

Szlávik János: Túl vagyunk a járvány nehezén, a harmadik hullám csúcsán

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járvány nehezén és a harmadik hullám csúcsán, de a nyájimmunitás elérése a jelenlegi ütem mellett csak júliusra vagy nyár végére érhető el - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályvezető főorvosa az M1-en - tudósított a hirado.hu.

Tovább a cikkhez

Még több Pfizer/BioNTech-vakcinára köt hamarosan szerződést az EU

Az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag, a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről - közölte Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az amerikai Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében tett látogatása után pénteken.

Tovább a cikkhez

Ausztriában eddig a felnőtt lakosság több mint negyede kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

"Péntekig 1,93 millió ember kapta meg a védőoltást, és közülük mintegy 763 ezren már mindkét dózist. A vakcina a koronavírus-járvány legyőzésének kulcsa. A kormány célja, hogy a mindenkinek, aki szeretné, a lehető leggyorsabban  felajánlja a vakcinát, és védetté tegye az embereket a koronavírussal szemben" - hangoztatta Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken.

A kormány azzal számol, hogy ötmillió ember szeretne részesülni az oltásban. "A cél az, hogy még nyár előtt mindenki, aki akarja, megkaphassa a vakcinát " - mondta a kancellár.

Ausztriában naponta átlagosan ötvenezer ember kap oltást.  Jelenleg a 65 éven felüliek immunizálása folyik, 60 százalékuk már legalább az első adagot megkapta. Ezen túlmenően most már az egy vagy több krónikus betegséggel rendelkezők immunizálása áll az oltási kampány középpontjában.

"A tartományokban most folynak az 50 éven felüliek oltásának előkészületei, immunizálásukat a következő hetekben kezdjük el"- közölte az egészségügyi miniszter.

Az elmúlt 24 órában 2329 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 604 823 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1866, az intenzív kezelésre szorulók 517-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 055-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 568 213. (MTI)

Kaposváron a teraszokon kívül is ingyen használhatnak közterületet a vendéglősök

Térítésmentesen biztosít újabb közterületeket a teraszukat megnyitó vendéglátóhelyeknek Kaposvár - mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken.

A politikussal a helyi Rádió Most készített interjút, amelyben Szita Károly hangsúlyozta: a vendéglősöknek nem kell fizetniük a teraszok használatáért, de az önkormányzata ezen felül azt is lehetővé teszi számukra, hogy ugyancsak bérleti díj nélkül asztalokat, székeket helyezzenek ki a kiépített teraszok mellé.

Feltétel viszont a közterülethasználat bejelentése, hiszen fontos, hogy a városban továbbra is rendezett körülmények legyenek - fogalmazott Szita Károly.

A településvezető emlékeztetett rá, hogy az önkormányzati ingatlanban üzemelő kaposvári vendéglátóhelyek a beltereire jelentős bérletidíj-kedvezményt kaptak a koronavírus miatt, e döntés hatálya ez év végéig fennmarad.

Szita Károly megjegyezte, hogy a kaposvári vendéglátóhelyek már készülnek a szombati nyitásra, hozzáláttak a teraszok takarításához, karbantartásához. (MTI)

Jakab Ferenc fontos információkat osztott meg az új duplamutáns koronavírus-variánsról

Újabb érdekes posztot osztott meg a Virológia Pécs Facebook-oldalán Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára az új kétszeresen mutáns koronavírus-variánssal kapcsolatban, amely Indiában jelent meg. Az új variáns 2020 októberében ütötte fel a fejét és nehéz felmérni a hatásait, az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. A kutatók azonban azt is feltételezik, hogy az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan mint a brit variáns. Már több országban is kimutatták az indiai mutánst, de a terjedése sok tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy bárki újra megfertőződhet a vírussal, de a laboratóriumi vizsgálatok még folynak és a klinikai tünetek is enyhébbek lehetnek.

Tovább a cikkhez

Az EU beperelheti az AstraZenecát, Magyarország és Németország is támogathatja

Tegnap jött a hír, hogy az AstraZeneca elleni jogi eljáráson dolgozik az Európai Bizottság, miután a cég csökkentette vakcinaszállítását az EU-ba. Ma pedig azt is közölte a Reuters, hogy ehhez a jogi akcióhoz csatlakozhat Németország és Magyarország is az ügynökség forrásai szerint.

Tovább a cikkhez

Vészhelyzetet rendelnek el négy japán prefektúrában

Négy japán prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek a koronavírus-járvány miatt - jelentette be pénteken Szuga Josihide japán kormányfő.

Az intézkedések Japán lakosságának csaknem negyedét érintik.

Szuga Josihide tájékoztatása szerint a vészhelyzet vasárnaptól lép életbe Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban, és május 11-ig tart. Erre az időre esnek az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek, Szuga pedig  úgy fogalmazott, megpróbálják a járványt ez idő alatt kordában tartani.

A miniszterelnök mindazonáltal leszögezte: a döntés nem befolyásolja a júliusra tervezett, Tokióban tartandó nyári olimpiai játékokat, hangsúlyozva, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az esemény biztonságos lebonyolítását.

Az érintett prefektúrákban bezárják a vidámparkokat, múzeumokat, színházakat, karaoke-bárokat és a főbb kereskedelmi létesítményeket, a sportmérkőzések zártkapusak lesznek, a buszok és a vonatok menetrendjét pedig ritkítják. Korábban zárnak be az éttermek is.

A kormány járványügyi bizottsága azt közölte, a vészhelyzetet meghosszabbíthatják, ha nem sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.

Japánban korábban is bevezettek járványügyi korlátozásokat, ezek azonban a többi ország rendelkezéseihez képest enyhébbek voltak, és nem lassították jelentősen a fertőzés terjedését. Jóllehet az ország egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, a pénteki a harmadik egymást követő nap, amikor a regisztrált fertőzöttek napi növekménye meghaladta az ötezret. A járvány gócának számító Oszakában negyedik napja 1000 fölött van a napi növekmény. Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzések nagy részéért az eredeti vírus mutációi a felelősek, elsősorban a brit variáns.

Szakértők aggodalmuknak adtak hangot az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek miatt is, rámutatva, hogy Oszakában  csütörtökre nem maradt szabad kórházi ágy a súlyos betegeknek.

A szigetországban a regisztrált fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerin 556 697, a Covid-19-nek eddig 9805 halálos áldozatáról tudni. Az oltási kampány egyelőre lassan halad, mind ez idáig az emberek körülbelül egy százaléka kapta meg az országban eddig egyedül engedélyezett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának legalább az első adagját. (MTI)

Nem lehet meghosszabbítani a lejárt védettségi igazolványt

Március közepe óta már több millió magyar kapta meg a védettségi igazolványt. Ez azt igazolja, hogy valakit már vagy beoltottak a koronavírus ellen, vagy átesett a fertőzésen. Azok, akik már kaptak oltást, olyan igazolványt kapnak, aminek nincs érvényességi ideje, mivel nem tudni, hogy meddig véd a vírus ellen a vakcina. Ezzel szemben azok, akik átestek a fertőzésen, de még nem kaptak oltást, azoknak fix időre jár és ez nem hosszabbítható meg - írja a Telex mai cikkében.

Tovább a cikkhez

Ha a munkába járókat oltanák, azzal mindenki jól járna

A COVID-19 járvány megtanított bennünket arra, hogy a fertőzési kockázatok csökkentését célzó mobilitási korlátozások hatalmas gazdasági költséggel járnak. Ezért a legtöbb országban a munkába járás kivételt képez a korlátozások alól. Az otthoni munkavégzés elterjedése mellett tömegek járnak továbbra is dolgozni a járvány hullámai alatt is, ami jelentős különbséget teremthet a fertőzési kockázatokban. Ugyanakkor az oltási tervekben egyelőre nem, vagy csak korlátozottan jelent meg a munkába járók prioritása. Írásunkban arra mutatunk rá, hogy a munkába járók oltása gazdasági érdek, ami az otthon dolgozók munkája szempontjából is fontos.

Tovább a cikkhez

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki.

Az egyetem pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő - személyre szabott - lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Az Óbudai Egyetemen - mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével - tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri - írták. (MTI)

Ukrajnában meghaladta a kétmilliót az azonosított fertőzöttek száma

Ukrajnában péntekre kissé lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, megközelítőleg 14 300, a megelőző napinál mintegy kétezerrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, viszont velük együtt a járvány tavaly tavaszi kitörése óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta a kétmilliót, és megint több mint négyszázan haltak meg egy nap alatt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 14 277 új esettel 2 004 630-ra, az elhunytaké pedig 434-gyel 41 700-ra nőtt. Eddig 1 552 267-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 ezren, így az aktív betegek száma megint több mint ötezerrel, 410 663-ra csökkent.

Kórházba most kevesebb, 3728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon 3900, azelőtt pedig 4400 fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1296-at ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

A Worldometer statisztikai honlap csütörtöki adatok alapján Ukrajnát az azonosított fertőzöttek tekintetében Európában a harmadik, az elhunytakat illetően pedig - Lengyelország után - a második helyre tette. Csütörtökre 470 elhunytat jegyeztek fel Ukrajnában.

Pénteken megérkezett Ukrajnába 367 200 dózis AstraZeneca-oltóanyag a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, amelyhez így ingyenesen jutott hozzá az ország - közölte az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya. A Dél-Koreában AstraZeneca-SKBio néven gyártott vakcinával elsősorban olyan 65 évesnél idősebbeket terveznek beoltani, akik már megkapták az első dózist szintén AstraZeneca-oltásból.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese biztosított afelől, hogy azok, akik az első oltást megkapták az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield oltóanyagból, május-június folyamán megkapják a másodikat is.

Ukrajnában az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint most már háromféle oltóanyaggal oltanak: Covishielddel, a kínai Sinovac vállalat által gyártott Coronavackal és a Pfizer/BioNTech Comirnaty néven forgalomba hozott vakcinájával. Eddig valamivel több mint félmillióan kapták meg Ukrajnában az első oltást, és egyelőre csak öten a másodikat is. (MTI)

Müller Cecília: egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget

Ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amely ma kisebb csúszással kezdődött. Kora reggel már Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy elérte a 3,5 milliót a beoltottak száma, így holnaptól nyithatnak a teraszok, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva, illetve későbbre tolódik a kijárási tilalom, ami 23 órára módosul. György István államtitkár elmondta, hogy a mai nappal megnyílt az online időpontfoglalási rendszer a sikeres teszteléseket követően, ahol minden nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud az interneten időpontot foglalni az oltásra. Jelenleg április 26-28-i időpontokra lehet foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra. Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást a mai naptól, illetve hozzátette, hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget. A Sinopharm vakcináját várandós kismamák nem vehetik fel, őket a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják. A 16 és 18 év közöttieket pedig csak a Pfizerrel.

Tovább a cikkhez

Fertőzöttet találtak az Everest hegymászói között

A pozitív teszteredmény mindössze néhány héttel azután keletkezett, hogy a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet egy év zárlat után megnyitották a világ hegymászói előtt.

A fertőzés megállapítása után nyolc napra kórházi karanténba küldték a norvég Erlend Nesst, aki nem tudja biztosan, hol kaphatta el a fertőzést, de lehetségesnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egy teaházában.

A BBC-nek nyilatkozva hozzátette, hogy "jobban is vigyázhatott volna magára", hordhatott volna egész nap maszkot és szorgalmasabban moshatott volna kezet.

"Kint az ösvényen nem sokan viselnek maszkot" - magyarázta a hegymászó, aki a hegyekben már nagyjából hat napja rosszul érezte magát, amikor április 15-én helikopterrel lehozták.

A főváros, Katmandu két kórházába is elvitték, és háromszor lett pozitív a koronavírustesztje. Azóta meggyógyult, 22-én már negatív volt a tesztje, most barátaival a városban tartózkodik.

Az NRK norvég köztévé értesülése szerint pozitív lett a koronavírustesztje egy serpának is a norvég hegymászó csapatában. Az egyik katmandui kórház orvosigazgatója azt mondta az AFP-nek, hogy az Everestről lehozott személyek közül többnek is pozitív volt a tesztje, részleteket azonban nem közölt.

Az egyik túraszervező ügynökség, az Asian Trekking vezetője elmondta, hogy az alaptáborban nyugtalanságot keltett a koronavírusos eset híre, és mindenki fokozott erőfeszítéseket tesz a fertőzés megelőzésére.

Az áprilisban kezdődött mászószezonban várhatóan külföldi csúcstámadók százai vágnak neki az emelkedőknek, ugyanis korábban a világjárvány miatt az Everestet egy évre lezárták.

Nepál turizmusból származó egyéb bevételei mellett évente 4 millió dollárt (1,2 milliárd forint) hoznak a világ legmagasabb csúcsára kiadott mászási engedélyek - írta a Kathmandu Post helyi lap.

A nepáli hatóságok az országba érkező turistáktól negatív teszteredményt kérnek, melyet az indulás előtt 72 órán belül kell készíteni.

Azok a turisták, akik olyan országból érkeznek, ahol a vírus új variánsai terjednek, szállodai karanténban töltenek tíz napot. Ha öt nap után negatív a teszteredményük, a fennmaradó öt napra házi karanténba mehetnek. (MTI)

Békés megyében is dolgoznak a honvédségi oltóbuszok

Pénteken is Békés megyében dolgoznak a Magyar Honvédség oltóbuszai, a buszok az előző két napon is ebben a megyében oltottak.

Jasztrab Jácint Szilárd, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának csapat- és foglalkozási orvosa az MTI-nek az egyik helyszínen elmondta: óránként 15 embert tudnak beoltani. Szerdán és csütörtökön Gyulán voltak, ahol 180, illetve 234 vegyes korosztályú embert, köztük szoptatós kismamákat oltottak be.

Hangsúlyozta, azokat, akiknek autoimmun betegségük van, szteroidos kezelést vagy kemoterápiát kapnak, csak szakorvosi ajánlás alapján tudják beoltani, ezért azt kérik, hogy ezt hozzák magukkal az érintettek.

Oltás után 15 percig kell a helyszínen maradni az esetlegesen fellépő reakciók miatt, "de erre eddig nem volt példa" - jelentette ki.

A Pfizer-vakcinát már kiolvasztott állapotban kapják meg a kormányhivataltól, amelyet így néhány napig speciális hűtés nélkül tudnak tárolni - válaszolta egy kérdésre az orvos-százados.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott elmondta, az oltóbuszokon a három nap alatt 1200 embert tudnak beoltani. Ide a kormányhivatal, illetve a háziorvosok küldhették a regisztráltakat a gyulai, békéscsabai és mezőkovácsházi járásból. Békésben 189 háziorvosi praxisban is oltanak, valamint három helyen, Gyulán, Békéscsabán és Orosházán vannak kórházi oltópontok. Az oltóbuszok tovább tudják növelni a megye átoltottságát - húzta alá.

Hangsúlyozta, Békés agrármegye, indulnak a tavaszi munkák a földeken, "a megye gazdasági újraindításához szükség van a beoltottak számának növelésére". Békésben a regisztráltak mintegy 90 százaléka megkapta az oltást, de az országos átlaghoz hasonlóan itt is szükség van a regisztráltak számának növelésére - közölte a kormánymegbízott. (MTI)

Meghaladta az ötmilliót a mindkét dózissal beoltottak száma Izraelben

Meghaladta a koronavírus ellen mindkét dózis vakcinával beoltottak száma az ötmilliót Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet pénteken.

Az oltási "zöld igazolványra" 4,9 millióan jogosultak a több mint 9,3 milliós Izraelben, vagyis már legalább két hét eltelt a második dózis beadása óta.

"Ez óriási eredmény az egészségügyi rendszer és Izrael polgárai számára. Együtt felszámoljuk a koronavírus-járványt" - mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter pénteki, békés szombatot kívánó üzenetében.

A járvány visszaszorításában Izraelben nem hagyatkoznak kizárólag az oltásokra, az alacsony esetszám ellenére is rendszeresen napi több tízezer tesztet végeznek, és az új vírushordozók együttműködésétől függően a lehető legalaposabb kontaktvizsgálattal megpróbálják kiszűrni a további lehetséges fertőzéseket is a járvány felszámolása érdekében.

A nagyfokú átoltottság után a csütörtökön elvégzett 35 027 teszt során mindössze 129 vírushordozót azonosítottak, vagyis a teszteknek csak 0,4 százaléka volt pozitív.

Izraelben pénteken az egészségügy minisztérium nem tartott nyilván erősen fertőzött "piros" és közepesen fertőzött "narancssárga" települést, csak 4 helyet soroltak a kevéssé fertőzött "sárga" kategóriába, és a fennmaradó 276 falu és város "zöld" színt kapott, vagyis egyáltalán nem vagy elhanyagolható mértékben élnek ott koronavírus fertőzöttek.

Csütörtökön senki sem hunyt el koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, amire legutóbb tavaly június 15-én volt példa. Már csak 257 beteget ápolnak kórházakban, és sorra zárják be a Covid-19-osztályokat. Jelenleg 160 súlyos esetet tartanak nyilván, és 97-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 374 276 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 57,79 százalékát jelenti.

A harmadik járványhullám mostani, leszálló szakaszában 1897 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 837 870 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6346-an haltak meg Izraelben. (MTI)

ITM: még egy hónapig jár a k+f bértámogatás

Május 23-ig nyújthatják be bértámogatási kérelmeiket a kutatás, fejlesztés és innováció területén dolgozó munkavállalóik után a munkáltatók – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt idézve azt írja, hogy ez a bértámogatási program idén több mint 16 ezer magasan képzett szakembernek juttatott forrást, összesen 12 milliárd forint értékben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a péntek reggeli adatok

Orbán Viktor ma reggel már Facebook-videóban bejelentette, hogy elérte a beoltottak száma a 3,5 milliót, tehát holnaptól nyithatnak a teraszok, illetve későbbre tolódik a kijárási tilalom. Most pedig a hivatalos magyar adatközlésből azt is megtudtuk, hogy 3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 508 846 fő, közülük 1 490 478 fő már a második oltását is megkapta. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. Jelenleg 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Megnyílt az online időpontfoglaló – Minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltási időpontot

A mai nappal megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására – látható a koronavirus.gov.hu közleményében.

Tovább a cikkhez

Rekordot döntött Indiában az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

Egyre hevesebben tombol a koronavírus-járvány Indiában, pénteken immár a második egymást követő napon döntött rekordot mind a regisztrált fertőzöttek, mind pedig a halálos áldozatok száma.

Az elmúlt 24 órában 332 730 új fertőzést és 2263 halálos áldozatot regisztráltak, ezzel az 1,3 milliárdos országban az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 16 milliót, a Covid-19-nek pedig 186 920 halálos áldozatáról tudni. A fertőzöttek számát illető pénteki adat egyúttal a világon a legmagasabb napi növekmény is a pandémia kezdete óta. A pénteki a második nap, amikor egymás után 300 ezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány egyik gócának számító Újdelhiben a fertőzöttek napi növekménye 26 169, a halálos áldozatoké pedig 306 volt. A mintegy 20 milliós fővárosban hétfő este egyhetes vesztegzár lépett életbe, a hatóságok a lezárástól a járvány terjedésének lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik.

Szakértők szerint az esetszámok megugrásához hozzájárult a vírus Indiában felfedezett, fertőzőbb mutációja is. Ennek következtében több ország, köztük Kanada és az Egyesült Királyság jelentette be, hogy egyelőre nem fogad légijáratokat az ázsiai országból.

Mindeközben Újdelhi bejelentette, gyorsított eljárásban engedélyezné a Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint a Johnson&Jonhson koronavírus elleni vakcináit. A Mint című indiai üzleti hírportál azt közölte, hogy az utóbbiból június környékén érkezne az első szállítmány az országba.

Indiában januárban kezdődött az oltási kampány, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig vasárnap elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást. Az országban mind ez idáig körülbelül 135 millió oltást adtak be, 3,1 milliót az elmúlt 24 órában.

Modi kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió részt vevővel is. (MTI)

India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára

A brit kormány rendelete alapján péntektől India is felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyekből külföldi állampolgárok nem utazhatnak be Angliába. A tilalom célja az Indiában rendkívül gyorsan terjedő koronavírus-variáns tömeges behurcolásának megakadályozása.

Az intézkedés értelmében pénteken brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - nem léphetnek be Angliába azok a külföldiek, akik közvetlenül Indiából érkeznének, vagy az érkezésük előtti tíz napban Indiában jártak. Ez az előírás a magyar állampolgárokra is vonatkozik. A tilalom egyelőre Angliára terjed ki, de várhatóan az Egyesült Királyság többi országrészének hatóságai is érvényesítik majd.

A brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek beutazhatnak, de érkezésük után a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

Azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és Indiából, illetve a tilalmi listán szereplő más országokból térnek haza, Londonban csak a Heathrow, a Gatwick és a City repülőterekre, illetve Birmingham és Farnborough légikikötőibe érkezhetnek, és indulásuk előtt le kell foglalniuk nagy-britanniai szálláshelyüket.

E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (735 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a második, illetve a nyolcadik napon kötelezően elvégzendő koronavírus-szűrések díját tartalmazza.

Azok, akik nem szolgálnak pontos információval a brit hatóságoknak arról, hogy az angliai érkezésük előtti tíz napban mely országokban jártak, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel vagy tízezer font pénzbírsággal - vagy egyidejűleg mindkét büntetéssel - sújthatók.

A brit kormány a héten döntött arról, hogy Indiát is felveszi a félhivatalosan vörös listának is nevezett beutazási tilalmi listára, azzal az indokkal, hogy Indiában április eleje óta folyamatosan romlik a járványhelyzet, és rendkívül gyorsan terjed az ott felbukkant koronavírus-változat.

A rendeletet kiadó brit közlekedési minisztérium adatai szerint egyetlen hét alatt csaknem megkétszereződött a szűrővizsgálatokkal azonosított új fertőződések száma Indiában, és százezer lakosonként immár 111 új koronavírus-fertőződés történik hetente.

A szaktárca szerint az indiai koronavírus-járvány kezdete óta még nem mértek ilyen magas fertőzöttségi rátát Indiában.

A brit kormány vörös listáján negyven ország szerepel, de a listára pénteken felkerült India messze a legnagyobb közülük.

Európai ország nincs ezen a listán, de az angliai beutazási tilalom azokra az európaiakra is vonatkozik, akik a tervezett érkezésük előtti tíz napban Indiában vagy a listán szereplő többi országban jártak.

Boris Johnson brit miniszterelnök kereskedelmi tárgyalások céljából a napokban Indiába utazott volna, de látogatását a gyorsan romló indiai járványhelyzet miatt lemondták. (MTI)

Szlovéniában csak egy oltást kapnak azok, akik átestek a fertőzésen

Csak egyetlen oltást kapnak azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen Szlovéniában, a vakcinát fél évvel a felgyógyulás után kapják meg - közölte a szlovén oltási kampányért felelős tanácsadó testület a ljubljanai sajtó pénteki beszámolói szerint.

Szlovénia a döntést azt követően hozta meg, hogy másik hét európai állam már közölte: a fertőzésen átesettek egyetlen adag oltóanyagot kapnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 2719-cel 673 520-ra, Koszovóban 382-vel 102 798-ra, Észak-Macedóniában 603-mal 149 228-ra, Montenegróban 139-cel 96 187-re, Bosznia-Hercegovinában 1256-tal 194 370-re, Horvátországban 2885-tel 316 308-ra, Szlovéniában pedig 745-tel 235 846-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 6130-ra, Koszovóban öttel 2118-ra, Észak-Macedóniában 39-cel 4597-re, Montenegróban héttel 1451-re, Bosznia-Hercegovinában 81-gyel 8139-re, Horvátországban 46-tal 6738-ra, Szlovéniában pedig 11-gyel 4191-re nőtt. (MTI)

Több országban még tombol a járvány

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 31 928 408 fertőzött volt eddig a napig, és 570 320-an haltak meg.

Franciaországban 5 469 674 fertőzöttet és 102 323 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 413 834 a fertőzöttek száma, és 127 597-en haltak meg a betegségben. Németországban 3 254 609 a fertőzöttek száma, 81 203 a halottaké. Lengyelországban 2 731 256 fertőzöttet és 64 168 halálesetet tartanak nyilván. Törökországban 4 501 382 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 36 613. Olaszországban 3 920 945 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 118 357. Spanyolországban 3 456 886 fertőzöttet és 77 496 halálos áldozatot regisztráltak.

Oroszországban 4 682 573-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 105 328-ra emelkedett. Indiában 15 930 965 fertőzöttet és 184 657 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Brazíliában 14 167 973 fertőzöttről, 383 502 halálos áldozatról tudni. Argentínában 2 796 768 a fertőzöttek és 60 620 a halottak száma. (MTI)

Címlapkép: Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Orbán Viktor bejelentettte: jövő héttől jön a szabad élet azoknak, akik védettek

Péntek reggel a Kossuth Rádióban ad élő interjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki akár már a lazítások következő körének részleteiről is beszélhet. A kormányfő emellett a friss járványügyi adatokat értékelheti.

Tovább a cikkhez

Újabb kutatásban mutatták ki: már az első oltás jelentős védettséget ad

Brit kutatók pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét.

Tovább a cikkhez
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
london_shutter-20170512