B_RKL20210319003
Gazdaság

Nem lehet meghosszabbítani a lejárt védettségi igazolványt

Portfolio
Március közepe óta már több millió magyar kapta meg a védettségi igazolványt. Ez azt igazolja, hogy valakit már vagy beoltottak a koronavírus ellen, vagy átesett a fertőzésen. Azok, akik már kaptak oltást, olyan igazolványt kapnak, aminek nincs érvényességi ideje, mivel nem tudni, hogy meddig véd a vírus ellen a vakcina. Ezzel szemben azok, akik átestek a fertőzésen, de még nem kaptak oltást, azoknak fix időre jár és ez nem hosszabbítható meg - írja a Telex mai cikkében.

Abban az esetben, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és igazoltan fertőzött személyről van szó, akkor 6 hónapra érvényes kártya jár. Ha valakiről utólagosan elvégzett ellenanyag-vizsgálat bizonyítja be, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a védettségi kártya 4 hónapig érvényes. Ezzel kapcsolatban itt írtunk már részletesebben is:

Orbán Viktor ma a Kossuth Rádióban mondta el, hogy a jövő hét közepére szerda-csütörtökre meglehet a 4 millió beoltott Magyarországon és bejelentette, hogy amint elérjük ezt a számot, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Az elérhető szolgáltatások, tehát kinyitó intézmények közé tartoznak többek között: a színházak, cirkuszok, mozik, edző- és fitnesztermek, uszodák és közfürdők, múzeumok, könyvtárak és sportesemények is.

Akár több tízezren is lehetnek azonban olyanok, akik már átestek a fertőzésen, de még nem kaptak oltást, és hamarosan lejár a kártyájuk, vagyis éppen akkor, amikor az már használható lenne.

Természetesen, aki átesett a fertőzésen és azóta már kapott oltást, azokra ez nem vonatkozik, hiszen nekik határozatlan lejárati idejű a védettségi igazolványuk.

Sokan, több százezren vannak azok is, akik már regisztráltak, de még nem kaptak oltást – vagy nem igényelték a felajánlott vakcinát -, bár Müller Cecília ma elrendelte a tömeges oltást, illetve György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője is elmondta, hogy a mai nappal megnyílt az online időpontfoglalási rendszer. Jelenleg április 26-28-i időpontokra lehet foglalni időpontot a Sinopharm vakcinával történő oltásra. Vannak olyanok is, akik már átestek a fertőzésen, de még nem regisztráltak oltásra. A covidos plazmaadók például már nem vehetnek részt a plazmaprogramban, ha beoltották őket.

Logikus lenne, hogy azoknak, akiknek igazoltan magas az ellenanyagszintjük, mint például a plazmaprogramban részt vevőknek, azoknak meghosszabbítsák az igazolványát. Erre azonban nincs lehetőség.

Egy másik kérdés persze, hogy az ellenanyagszint jelez-e védettséget. Volt olyan kísérlet, amely arra az eredményre jutott, hogy az ellenanyagok nagymértékben védőhatásúak, de nem nyújtanak teljes garanciát az újabb fertőzés ellen.

(Telex)

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-517120549